| Jijocatota a întrebat:

Salut TPU, am 14 ani si vreau sa incep sa ridic acasa gantere.Este bine de la varsta asta? Am auzit niste mituri ca nu mai cresti in inaltime. Este adevarat? Si daca nu ce greutati pe brat imi recomandati? Dau funda!

Răspuns Câştigător
| Trixt3r a răspuns:

Sugestia mea este ca macar 2-3 luni sa incerci sa mergi la sala si sa cauti acolo un antrenor calificat, care sa te ajute sa intelegi regulile de baza si forma corecta de a face exercitiile.

Nu este gresit sa faci asta la 14 ani, dar inca esti in crestere si daca faci asta de capul tau si fara indrumare exista riscul sa deformezi ceva care te va afecta pe termen lung sau chiar sa ajungi la probleme cu ligamentele. (poate si mai grav)

Nu-i nevoie sa mergi la sala toata viata, dar macar la inceput pentru lucrurile de baza si tehnica corecta din punctul meu de vedere este un must, nu te juca cu sanatatea ta.
Nu stiu cat mai costa acum o luna la sala cu antrenor personal, dar parerea mea este ca merita pana la ultimul banut, macar pana inveti tehnica corecta si forma corecta de a face exercitiile.

Bafta.

14 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Și vreau sa incep sa ridic acasa gantere.
De vrei să ridici gantere?

| Brizbriz a răspuns:

In teorie sunt mit-uri si multi or sa iti spuna asta
in practica nu am vazut NICIODATA un halterofil inalt, tu ai vazut?

| sdasdad a răspuns (pentru Brizbriz):

Chris bumstead are peste 180 cum n ai vazut halterofil inalt

| Brizbriz a răspuns (pentru sdasdad):

1. cu o floare nu se face primavara

0. https://www.google.com/search?q=Chris+bumstead
"Christopher Adam Bumstead is a Canadian IFBB professional bodybuilder."
CUT THE CRAP, bodybuilder NU e halterofil, ca mai ridica si haltere din cand in cand nu il face halterofil, adica cineva SERIOS AXAT PE RIDICAT GREUTATI SI NUMAI PE ASTA

ca sa nu mai vorbim ca are 188 nu 180 cum ai spus tu :P
deci, data viitoare cand, contrazici pe cineva, ai grija sa stii bine ce spui, altfel ajungi de ras;))

| Cosmin86 a răspuns (pentru Brizbriz):

Eu am vazut chiar mai multi... chiar si la 1.95.
Mai iesi din casa.

| Brizbriz a răspuns (pentru Cosmin86):

Sigurrrr, si erau toti halterofili, nu culturisti
mai cauta cuvantul in dictionar

| AnastasiaK a răspuns (pentru Brizbriz):

Nici baschetbalist scund nu prea vezi, dar asta nu inseamna nici ca baschetul te înalță si nici ca nu exista. Explicația e foarte simplă: in fiecare sport te avantajeaza o anumita somatometrie, așa că automat vor avansa mai usor si vor fi promovati cei care corespund.

P.S. De când faptul ca nu stii/nu ai vazut TU ceva constituie un argument care sa combata lucrările de specialitate in ceea ce priveste rolul eredității și al mediului în sport? Mai exact, CINE esti TU in domeniul ăsta?

| Brizbriz a răspuns (pentru AnastasiaK):

Cum spui tu, ce am vazut eu la tv nu e semnificativ, dar trebuie sa cred cuvantul tau, fara nici un link sau alta dovada oarecare

insa, ai grija sa dai tot un bodybuilder care a luat hormoni de crestere de la 7 ani, am avut colegi in liceu care faceau asta (culturism + hormoni de crestere) deci se practica IN DRACI

| Brizbriz a răspuns (pentru AnastasiaK):

PS e NBA plin de baschetbalisti inalti, chiar au bagat cu rautate si pe 1-2 foarte scunzi pentru ca le e mult mai usor sa dribleze prajinele

| AnastasiaK a răspuns (pentru Brizbriz):

Nu, nu trebuie sa crezi cuvântul meu, trebuie sa pui mâna pe niste cărți de specialitate, ceea ce se vede că n-ai făcut vreodată. Ti-am si zis clar subiectul care te lămurește în discuția asta, iar despre el găsești un capitol pe înțelesul oricui în "Teoria și metodica educației fizice și sportului" - Șerbănoiu S., Tudor V. (2013), dar și în "Educație fizică și sport - Teoria și didactica" - Dragnea A. (2006) unde ți se dau clar și gradele de heritabilitate pentru diferiți factori ai dezvoltării fizice, inclusiv înălțimea, deci o să vezi clar că ea e influențată ereditar, nu de sportul practicat, iar rolul mediului e foarte mic si se referă strict la situații precum oameni subnutriți și astfel de probleme, nu te face sportul să fii mai scund în niciun caz.

Apoi, dacă parcurgi "Forța - Aptitudine motrică" - Tudor V., Crișan D. I. (2007), s-ar putea să înțelegi mai clar cum funcționează această calitate motrică (cred ca suntem de acord că forța primeaza cand vine vorba de halterofili) și de ce oamenii mai scunzi au un avantaj.

Adunat, în cărțile menționate mai sus, ai peste 500 de pagini despre educație fizică și sport, așa că: distracție plăcută!

| Brizbriz a răspuns (pentru AnastasiaK):

Ok, o las balta, poate parerea mea e subiectiva, iar tu, evident, te pricepi la sport, iar eu nu prea ma omor, mai ales haltere... daca era halbere, poatehee hee

| Cosmin86 a răspuns (pentru Brizbriz):

Strongman (care sunt chiar mai puternici decat halterofilii).

| existential a răspuns:

Daca pui greutate pe coloana, iti afecteaza cresterea.
Am mai auzit inca o chestie, ca daca te antrenezi prea intens cand esti mic, afecteaza hormonii si din nou cresterea (poti verifica asta cu un medic).

Eu cred ca poti sa te dezvolti armonios cu alergari, flotari, tractiuni, genoflexiuni, inot... tot ce nu pune greutate pe coloana si articulatii.

| BogdanDavidZ a răspuns:

Cresti in inaltime, problema este cand faci exercitii care iti pot afecta coloana cum ar fi ca de exemplu deadliftul, poti face linistit exercitii, in special cu ganterele. Chiar este recomandat.