Întrebare recomandată | TomaEugen a întrebat:

Salutare, TPU. Astăzi am o întrebare legata de sport. Este normal ca atunci când ma apuc de a practica exerciții fizice, mai intense precum alergatul, sa obosesc repede la început, în vreo 5 minute, iar apoi sa nu mai simt nimic? Ma refer la faptul ca după vreo 10 minute de încălzire nu mai simt nimic, niciun fel de oboseala, parca as putea alerga toată ziua.

9 răspunsuri:
| OnuOnulică a răspuns:

Da, e perfect normal.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Da e normal. Pai aia e incalzirea. Mereu obosesti la ea. Dupa ce faci asta te obisnuiesti si poti alerga fara sa obosesti asa de repede.

Elianna
| Elianna a răspuns:

Vorba unui om hatru:"Asa-i proiectul".
In cartea sa "Omul-manual de utilizare" scriitorul Francisc Manolescu explica:
"Încălzirea - aparent, cel mai dificil moment atunci cand cineva începe antrenamentul, este prima etapa, cea a incălzirii. Motivul este acela că, cei mai mulţi nu cunosc un mic secret, extrem de important pentru a duce la bun sfârşit un untrenament complet.
Corpul nostru are două căi de a produce energie: Sistemul anaerob (care nu are nevoie de oxigen) şi sistemul aerob (care are nevoie de oxigen).
Sistemul anaerob are funcţia de a face posibile zvâcniri scurte, rapide, sprinturi de genul alergării după autobuz. Acest sistem ne aprovizionează cu energie ce ne stă imediat la dispoziţie, însă nu este eficient pe termen lung, întrucât produce mari cantităţi reziduale, cum ar fi acidul lactic, care provoacă spasme musculare, febra musculară, dureri.
Sistemul aerob ne pune la dispoziţie mult mai mută energie, însă acesta devine activ după câteva minute de mişcare. Fluxul sângelui se măreşte, devine mai bogat în oxigen.
Când începem antrenamentul, că şi începători, în prima fază, corpul nostru apelează la sistemul anaerob al organismului. Dacă începem antrenamentul de lungă durata fără încălzire, corpul va extrage prea multă energie din sistemul anaerob, urmând să obosim rapid şi să facem febră musculară, riscând chiar sa ne accidentăm, corpul nefiind adaptat la noul tip de mişcare.
De aceea este foarte importantă încălzirea de dinaintea antrenamentului de durată. În primele 10-20 de minute, va apărea senzaţia de oboseală, însă dacă reuşim sa depăşim această perioadă
fară sa renunţăm, atunci sistemul aerob va intra in funcţiune, iar restul antrenamentului poate fi continuat fără probleme, cu minimum de oboseală resimţită. Asa că reţineţi : 10-20 de minute de incălzire sunt esentiale inainte de orice tip de antrenament"

| suffarstar a răspuns:

Da, e normal. Atunci cand faci efort intens, fara o incalzire sau un alt efort preliminar, incepi sa arzi depozitele de glocoza, care sunt foarte limitate. Atunci cand faci un efort, dar il faci crescand trepatat nivelul de dificultate, dupa aproximativ zece minute tu incepi sa folosesti depozitele de grasime, ceea ce cred ca e idealul oricui. Problema ta e ca tu stai prost la capitolul glucoza, energie pe termen scurt. Asta iti afecteaza si functionarea creierului care "merge" pe glucoza. Consuma alimente bogate in asa ceva, gasesti pe net liste. Si fa-ti mereu incalzirea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca anormal e sa nu iti treaca oboseala.

| MistretulPufos a răspuns:

Da, este normal

| OctavianSps a răspuns:

Gramatica e sexi laughing

| Cosmin4Fit a răspuns:

Ti-au raspuns cu totii la intrebare. E bine totusi sa stii ca nu e indicat sa te apuci din prima de exercitii fizice prea intense.

Incepe cu ceva mai lejer, sa te poti obisnui, sa iti devina cumva obicei/rutina.

Daca incepi din prima sa alergi cate x ore pe zi, e foarte posibil sa nu te tii pe termen lung de treaba.

happy Succes!

| keepcalm99 a răspuns:

"O incalzire buna nu ar trebui sa te oboseasca..." -- http://antrenorulmeupersonal.ro/......trenament/