| andreiutuz25 a întrebat:

So..sunt baiat, am 13 ani si vreau sa gasesc o metoda sa cresc mai mult in inaltime. Puteti sa-mi dati toate sfaturile voastre, de la mancare la exercitii si vreau sa fie benefice si bune..Astept raspunsul vostru, multumesc! =)

Răspuns Câştigător
| Sophieka a răspuns:

Buna

Ca si alimentatie, opreste-te din a consuma sucuri, din a manca zaharuri, dulciuri din comert care sunt din zahar rafinat (prajituri, ciocolati, placinte, bomboane etc).
Poti opta pentru variante mai sanatoase de dulciuri fara zahar rafinat sau orice alt indulcitor artificial care se termina cu "ol" cum e de exemplu maltitol.
Cand citesc un ambalaj, te uiti la ingrediente.
Sunt farmacii naturiste si in supermarket-uri sectiuni de bio unde poti gasi variante mai bune de dulciuri / snacksuri.
Pe langa asta, daca stai treaz noptile, fumezi, consumi alcool, opreste-te complet din a consuma aceste produse nefolositoare si odihneste-te mai mult.
Si iarasi factorul foarte important, sportul!
Baschet, handbal, rugbi, dans sportiv, atletism... Printre cele mai eficiente pentru dezvoltare. happy

| AnastasiaK a răspuns (pentru Sophieka):

1. "opreste-te (...) din a manca zaharuri"
Serios? Adica sa nu mai consume fructe, lactate, anumite legume, cereale si chiar anumite nuci...destept sfat.

2. "fara zahar rafinat sau orice alt indulcitor artificial care se termina cu "ol" cum e de exemplu maltitol". Maltitolul este indulcitor NATURAL ca e obtinut prin hidrogenarea maltozei din amidon. Daca se termina in "-ol" inseamna ca-s polioli, deci compusi organici. Dar sigur, evitati poliolii si luati aspartam, ciclamat (care e interzis in SUA si in alte state, de sanatos ce e) ca deh, astea nu se termina in -ol. Alt sfat minunat.

3. S-a precizat de mii de ori ca NICIUN sport nu te ajuta sa cresti mai mult decat ai creste oricum conform geneticului tau, dar se pare ca unii au ramas blocati din punct de vedere al tehnologiei in epoca de piatra si n-au acces la aceste informatii care se gasesc la un click distanta pentru noi ceilalti...altfel nu-mi explic de ce INCA se recomanda baschetul pentru crestere.

| Sophieka a răspuns (pentru AnastasiaK):

Eu stiu ce am scris in acest caz si de ce am specificat sa fie eliminat zaharul rafinat ( si nu am mentionat nimic de fructe si produsele naturii, sunt aberatiile tale) si substantele precum maltitol si oricare altul se termina in ol.
Sportul se recomanda din mai multe motive si acesta al cresterii care este dovedit ca ajuta la performanta si dezvoltarea fizica.
Din comentariul tau reiese ca nu esti nici macar bine documentata despre nutritie si alimente si nu merita sa continui cu tine.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Sophieka):

Recitește daca nu te ajuta memoria.

Ai zis de zaharul rafinat, da, DAR ȘI de zaharuri care se gasesc in tot ce am zis eu. Fructoza (fructe), lactoza (lapte), maltoza (in porumb), glucoza (fructe si legume)...mai are rost sa continui? (Btw, ce am pus in paranteaza sunt simple exemple, nu TOATE alimentele in care se gasesc zaharurile respective ca sunt MULT mai multe).

Deci cu nutritia esti praf, ai deovedit-o cu primul raspuns, nu era necesar sa mai accentuezi ca sa te faci de ras. Totusi, hai de dragul discutiei sa ma prefac ca poate ai habar cum e cu sportul. Asa ca, daca tot zici tu ca e "dovedit" ca ajuta la crestere, menționează si care-s dovezile ca doar prostii raspund cu "e dovedit" dupa ce sunt contrazisi fara sa aduca nimic concret.

| Sophieka a răspuns (pentru AnastasiaK):

Nu are rost. Du-te in desteptaciunea ta. Nu iti ofer tie explicatii.

23 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

La 13 ani, crești oricum.

| aXy99 a răspuns:

Nu exista.

| siriusblack98 a răspuns:

Sportul nu te ajuta sa cresti in inaltime pustiule. Inaltimea este strict genetica. Ti-am mai zis odata, am crezut ca te-ai informat si tu ca doar ai internet dar vad ca tot nu bagi la cap niste lucruri simple. Sfatul meu pentru tine ramane acelasi. Implant de gamba la 18 ani. Bine, pentru tine la 13 ani inaltimea o fi importanta. Dupa ce treci de o varsta si iti dai seama de adevaratele lucruri care conteaza inaltimea si greutatea nu te vor mai interesa. Cel putin ca barbat nu atata timp cat nu esti model de haine sau videochat.

| andreiutuz25 explică (pentru siriusblack98):

Sa fiu sincer mi-a fost sila sa caut? dar in legatura cu implant de gamba, as vrea sa fiu natural..bine am aproape 170 si am 13 ani si nu e ceva genetic ca taica miu are undeva la 164 si mama 162

| Sophieka a răspuns (pentru andreiutuz25):

Cunosc o tanara de 1.55m cu mama de 1.75m si tata de 1.94m
Genetica se aplica in putine cazuri. Eu cred ca esti foarte bine, aproape 1.70 la 13 ani, e super. In mare parte, din ce am constatat eu, baietii incep sa se dezvolte in inaltime dupa 14 ani, cand ajung liceeni.
Un fost coleg a fost mic de statura pana la 17 ani si jumatate, cand dintr-o data, in 6 luni de zile...A crescut 20 de cm.
Nu iti face griji, poate colegii sau ceva din viata ta, te face sa te simti complexat, dar ai o inaltime foarte buna pentru varsta ta.
Nu te gandii la operatii si alte prostii. Ai grija de mintea si corpul tau, si te vei dezvolta.

| siriusblack98 a răspuns (pentru andreiutuz25):

Pustiule tu se pare ca nu stii ce e aia genetica si pe cate ramuri se intinde genetica. Exista bunici,strabunici, unchi, veri, nepotii cainelui vecinului si lista poate continua. Oricum la 1, 70 la 13 ani nu stiu sincer ce mai vrei. La 25 de ani in ritmul asta o sa fii cocosat.

| andreiutuz25 explică (pentru Sophieka):

Mersi ????

| andreiutuz25 explică (pentru siriusblack98):

Tu cati ani ai?

| siriusblack98 a răspuns (pentru andreiutuz25):

Cam de 2 ori cat ai tu.

| siriusblack98 a răspuns (pentru siriusblack98):

*Asta daca e atat de relevanta varsta mea pentru intrebarea ta.

| AnastasiaK a răspuns (pentru siriusblack98):

Nu e relevanta nici varsta, nici experienta aparent ca pe ei (judecand dupa raspunsul pe care l-a ales castigator) nu-i interesează sa auda adevarul, ii interesează sa auda doar ce vor ei sa auda.

Iar asta cu inaltimea mai e cum mai e, dar cand vine vorba de sala sunt geniali astia de genul...ca fac ca prostii flotari acasa (aka "sala acasa" cum zic ei), daca le explici, exact ca aici, tot ei sunt mai destepti si ii asculta doar pe aia care sunt de acord cu ei. Evident nu cresc deloc, iar atunci concluzia lor e ca trebuie sa ia steroizi ca sa creasca, nu ca sunt ei prosti si ignora ce zic oamenii informati. big grin

| siriusblack98 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Doamne cata dreptate ai! Daca ar gandi asa toata lumea, am trai in 3020. Mie personal categoria ''sport'' incepe sa-mi dea depresie cand vad cata prostie zace in unii si cum sar toti pe tine cand le spui adevarul in loc sa le zici ce vor sa auda. Chiar daca ce vor sa auda le dauneaza foarte mult si tu nu vrei decat sa-i ajuti cu un adevar sanatos.

| Sophieka a răspuns (pentru andreiutuz25):

Cu mult drag! Sa cresti, cat doresti tu!

| ovidiu29asd a răspuns:

Presupun ca esti prea mic sa fi citit Patul lui Procust laughing Hai sa iti zic eu o metoda, stai agatat de o bara maxim 5-10 minute in fiecare zi si vei vedea rezultatele. Important e sa faci si sport sa se dezvolte si muschii, nu numai sa se lungeasca oasele, pentru ca vei avea probleme la coloana mai tarziu. Mananca 3 mese pe zi si stai linistit, ca pana pe la 21 de ani o sa tot cresti

| Lorastan123 a răspuns:

Esti slab sau mai plinut? Dacă ești slab nu rămâi asa mic crești peste cativa ani si esti ca bradu, dacă ești mai plinut sa încerci sa te menți slab

| Jessy19 a răspuns:

Sportul este cel mai bun, dar depinde cat de inalt vrei sa cresti...de abia ai 13 anisori pana la varsta majoratului o sa ai timp sa cresti destul de mare, depinde si gena parintilor happy

| doctorandus a răspuns (pentru Jessy19):

Ideea ca sportul inalta este un mit urban.

| Jessy19 a răspuns (pentru doctorandus):

Pai cred ca nimic nu te poate face sa cresti mai inalt, eu am 21 de ani si am 1.50 m laughing dar tu ai toti anii in fata...asteptarea te poate face sa cresti mai inalt... Cred ca as fi vrut si eu cv sa existe sa fiu mai inalta, dar nu exista sad

| NCSscore a răspuns:

Asteapta pana in 19-20 de ani iar dupa aceea incearca sa ti formezi muschii intinzandu-i la sala, sunt doua sfaturi aici. Nu incerca exercitiile inca de tanar pentru ca acest corp, se presupune avea un circuit de crestere, acest circuit de crestere nu trebuie sa fie deranjat pana la 17-18 ( cel putin asa credeam eu ), la 17-18 se vede cel mai mult inaltimea si de ce esti capabil, insa dupa varsta de 19 incepe corpul sa ceara poftele tineretii, asa ca, ai sa vezi tu, mai bine iti formezi corpul nelasandu l sa se ingrase mai tarziu, ( pana in 20 dupa 18 ), decat altceva. Insa, stai linistit, la 13 ani nu ai cum sa ai mai mult de 1, 60