| sabin89 a întrebat:

Care este originea principalelor grupuri de limbi vorbite pe terra? Au evoluat ele dintr-o "limbă-mamă"? S-au dezvoltat independent? De fapt, este posibil să se studieze istoria limbajului uman?

Răspuns Câştigător
| mastadont a răspuns:

Părerea mea este că nu avem cum să studiem istoria completă a limbajului uman, pentru că, pur și simplu nu avem date despre limba vorbită de oameni înainte de a se inventa scrisul. Conform studiilor arheologice, cele mai vechi schelete de om descoperite vreo dată sunt de acum aproximativ 200000, 230000 de ani. Prin comparație, primele forme rudimentare de limbaj scris, care se poate păstra de-a lungul timpului, au apărut acum aproximativ 5000 6000 de ani.
Alte descoperiri, cum ar fi anumite imagini pictate pe pereții peșterilor, uneltele folosite de oamenii acelor vremuri, etc, ne demonstrează că oamenii foloseau limbajul vorbit cu mult înainte de a începe să-l transpună în scris, iar o perioadă de 200000 de ani este pur și simplu imposibil de evitat când vorbim de limbaj, care este, de fapt, ca un organism care se schimbă și se actualizează continuu. Dacă în doar 5000 de ani avem zeci sau chiar sute de limbi deja moarte, avem limbi care s-au modificat în așa măsură încât originalul seamănă prea puțin cu produsul final, avem limbi care s-au îmbinat și s-au amestecat încât să formeze limbaje noi, șamdp, imaginează-ți câte s-au putut întâmpla în 200000 de ani...
Tot ce putem face noi, la ora actuală, este să plecăm de la cele mai vechi forme de limbaj scris și să extrapolăm de acolo o istorie bazată pe documente ulterioare, o istorie căreia îi lipsește însă fundamentul, pentru că, pur și simplu nu avem de unde să știm care au fost modificările de limbaj apărute înainte de inventarea scrisului. Gândeștete doar că, limbile vorbite la acea vreme, aveau deja vreo câteva mii, dacă nu chiar zeci de mii de ani vechime.

3 răspunsuri:
| SingleForOne a răspuns:

Da, disciplina de lingvistică care ar include și istoria limbilor lumii, dacă aprofundezi către antropologie sau arheologie... Dar nu a existat o limbă specifică pe care toată lumea de pe glob o vorbea. De fapt, ai putea considera ciudatele sunete pe care primitivii le făceau pentru a se înțelege unul cu altul, dar diferă de la trib la trib, probabil. și mai pe urmă de la o zonă geografică la alta, perioadă istorică la alta. Nu putem face aceleași legături cu limbile vorbite în orientul mijlociu cu cele din Asia, Africa, Europa și respectiv Americile; din nou, respectiv nord, sud, est și vest al fiecăreia. Nu sunt îndeajuns de multe izvoare istorice lingvistice pentru a face legăturile sau evoluția dintre acestea.

| Birb a răspuns:

Nu exista o familie de limbi mondiala. Cea mai mare familie de limbi este cea indo-europeana (din care fac parte aproape toate limbile europene, persana (vorbita in Iran) si majoritatea limbilor din India. Mai exista si alte familii de limbi cum ar fi limbile sino-tibetane, dravidiene si afro-asiatice (araba, ebraica etc.).

| sabin89 explică (pentru Birb):

Am știut și cred că știe toată lumea că nu există o singură familie de limbi; și că sunt mai multe astfel de familii (sau grupuri). Poate nu ai citit atent întrebarea. Eu am întrebat dacă aceste grupuri de limbi au la bază o limbă comună, o așa numită limbă-mamă, din care au evoluat toate. Sau au existat mai multe limbi străvechi, fără legătură una cu alta, care au stat la baza grupurilor de limbi?