| fabiola a întrebat:

Cum ati defini infinitul?

Răspuns Câştigător
| costi a răspuns:

Pentru infinit nu exista o definitie precisa, pentru ca nu se poate simti in mod palpabil. Gauss spunea despre el ca este o aberatie, primul care si-a pus problema in mod riguros asupra infinitului a fost Georg Cantor, fondatorul teoriei multimilor. pe scurt, se poate demonstra usor ca multimea numerelor naturale este infinita, si apoi se pune intrebarea: mai sunt multimi infinite? si se da exemplul clasic: nu stiu sa pun mana pe infinit, dar stiu sa compar doua multimi infinite. sa ne imaginam o sala de teatru in care vrem sa vedem daca sunt la fel de multi spectatori cate scaune exista. ii luam pur si simplu pe spectatori si ii asezam pe scaune, si daca raman in afara o parte din ei, atunci sunt mai multi spectatori decat scaune, si invers. insa daca se ocupa toate scaunele si nu mai sunt spectatori in picioare, numarul de spectatori este egal cu numarul de scaune. pe principiul acesta merge compararea de multimi infinite. se defineste conceptul de functie bijectiva (adica ocuparea unui singur scaun de catre un singur spectator, prin analogie) si in loc sa se numere infinitul, se compara cu un alt infinit. si cu ajutorul acestor functii bijective se poate arata ca sunt la fel de multe numere naturale cate numere impare exista, si cate numere rationale exista. dar...sunt mai putine numere naturale decat cele reale. deci exista un infinit mai mare decat alt infinit, ceea ce a facut motivul unei depresii serioase pe care a avut-o Cantor, din cauza faptului ca aceasta idee era considerata de ordinul teologiei. se pot spune astfel multe lucruri despre infinit, dar o definitie nu a fost data, pentru ca nu il simtim, nu il putem numara. il putem doar compara. s-a dat insa in logica matematica si o definitie a infinitului, foarte tehnica, pe care nici un matematician experimentat nu o pricepe cu usurinta. insa lucrurile sunt inca instabile. e o intrebare deschisa si sunt curios ce raspunsuri vor mai veni

22 răspunsuri:
RaduCiocan
| RaduCiocan a răspuns:

"Sunt doar doua lucruri sunt infinite, universul si prostia umana, insa asupra primului aspect nu sunt atat de sigur" -- Albert Einstein

| fabiola explică:

Bro, ai auzit de sistem de referinta? Daca mi-am marcat punctul de plecare, ajung sigur de unde am plecat si sincer-nu mai e nevoie de aparat de ras!

| fabiola explică:

Catalinn, la ce te referi cand spui sa culc cifra 8?(pe orizontala si neinchisa ar semana cu semnul infinitului?
Vezi poate infinita este gandirea umana, imaginatia...de ce vrem noi sa stim si sa masuram TOTUL?

| fabiola explică:

Interesant raspuns, mersi mult-anonimule!

constantaproca
| constantaproca a răspuns:

Ceva nemarginit, nemasurabil, foarte mare.

| gabrielutzu a răspuns:

Infinitul inseamna Dumnezeu si Dumnezeu este infinitul, asa cum mult prea slaba stiinta omeneasca nu poate sa spuna unde este capatul universului, nu este in stare sa dea o definitie infinitului.
Dupa mine infinitul, pe langa Dumnezeu mai inseamna si Viata Vesnica in Paradis.

| Krina a răspuns:

Einstein si Euclid au avut unele pareri cu privire la infinit.
Infinitul exista, este mai mult o notiune pentru a explica ceva nemasurabil in timp si spatiu.
DeX:
INFINÍT, -Ă, (1, 3) infiniţi, -te, adj., s. m., (2) infinituri, s. n. 1. Adj. Care nu are margini, limite; nesfârşit2, nemărginit, nemăsurat; p. ext. foarte mare, considerabil. ♢ (Adverbial) Infinit mai valoros decât... 2 S. n. Categorie care exprimă natura absolută a materiei, proprietatea ei de a fi nelimitată în spaţiu şi în timp şi inepuizabilă pentru cunoaştere; ceea ce nu are sau pare că nu are limită în spaţiu sau în timp; nesfârşit1. ♢ Loc. adv. La infinit = în chip nelimitat, fără încetare. 3. S. m. (Mat.) Mărime variabilă care poate lua valori mai mari decât orice mărime dată. – Din. infinitus, fr. infini.
Termenul este o notine abstracta privita sub 2 aspecte:filosofic si stiintific.

| Wtf9000 a răspuns:

Asa-i, asa-i. Cum zice gabrielutzu...

| pep a răspuns:

Infinit este tot ceea ce nu poti cuprinde in mod rational cu mintea ci, doar, poti intui.

| eeeeeeeeee a răspuns:

Eu nu stiu sa raspund, dar ar trebui sa intrebi un manelist, cred ca ar avea idei.stii tu:fara numar. fara numar...

| CenturyChild a răspuns:

Pai infinit = ceva ce nu se termina niciodata, ceva ce nu moare sau se naste, ceva ce nu are inceput sau sfarsit ( ex : universul, numerele gen 9, (6) ) Este practic o denumire data de om la ceva ce nu se poate masura in nici un fel.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca am putea defini infinitul ar insemna ca am ajuns la el, ca am ajuns sa il cunoastem... dar asta ar insemna ca nu ar mai fi infinit nu? :)
Infinit poate sa insemne lumea care continua sa "mearga" si dupa ce noi vom muri, o actiune continua si fara sfarsit, margini. :)
Definitia infinitului - wikipedia:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Infinit

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deseneaza pe jos cu creta un cerc mare si invirte-te in jurul lui pina ajungi la capat. Daca nu mai apari pe site, inseamna ca n-ai ajuns la capat si inca te mai invirti. Sa-ti iei aparatu de ras, s-ar putea sa-ti creasca barba.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
Ceva fără margini, fără măsură, nepalpabil, miros, etc.
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ia un 8 si culca-l. Ala e infinitul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Stand de vorba cu cineva si punandu-i intrebarea: Ce este infinitul? mi-a raspuns: Infinitul este dilatie si compresie, extensie si regresie! Ganditi-va la coloana infinitului, la forma ei...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Simplu printrun numarr infinit adica un opt intors pe dos

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Imposibil

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Un lucru poate fi infinit in doua cazuri: 1. Cand nu are limite sau 2. Cand nu putem afla limitele lui. Teoretic orice lucru ar ptuea avea limite deci ar putea fi finit, dar daca a afla limitele acelui lucru trece peste puterea noastra de intelegere noi il concepem tot ca infinit. Infinitul este prim urmare totalitatea lucrurilor, care sunt indeajuns de mari pentru a ne depasi capacitatea de analiza

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Momentan nu exista imfinit
totul este masurabil
daca stim cu siguranta ca universul este finit
atunci ca sa existe imfinit trebuie sa gasim ceva masurabil mai mare decat totalul quarcilor existenti in un ivers
pana nu masuram asa ceva care ar putea fi masurat
atunci nu putem crede in existenta a ceva imfinit

| garo a răspuns:

Infinitul este o iluzie spre cunoasterea adevarului absolut

| lakry a răspuns:

Totul... tot ceea ce simtim, gandim, iubim, avem pe constiinta! infinitul ne da posibilitatea de a ne pune imaginatia in miscare... o poarta spre o alta latura a existentei... ce'i drept mult mai extinsa, atat la propriu cat si la figurat, insa greu de descifrat!

Întrebări similare