| Sawarekh a întrebat:

De ce innebunesc oamenii?

Adica, sunt sigur ca nu poti sa iti pierzi mintiile dintr-o data nu?

Eu am trecut prin multe necazuri de alungul vietii si sunt intreg la cap, un pic de sport, socializare si trece supararea.

Am fost azi in metrou, si o doamna de 40 de ani intra in vorba cu oamenii, injura, radea, mai ceva ca te lua la bataie, la ce s-a ajuns oameni buni?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De la un șoc emoțional,trauma,stres posttraumatic,dezechilibru chimic al creierului,probleme neurologice,sau in cadrul altor boli grave care genereaza un stres și o agitație teribilă. Vulnerabilitatea genetica asta e răspunsul,unii se nasc vulnerabili in fata bolilor psihice alții au un psihism mai țeapăn,nici o lovitură de la viață nu ii poate dobora,mereu se ridică indiferent cat de greu le e. Sunt oameni care stau mereu singuri,izolați și nu înnebunesc și sunt alte categorii care imediat o i-au randeaua.
Sunt pur și simplu oameni care sunt predispuși nebuniei,nu e nevoie de cat de o scânteie,un factor decisiv. Și de la droguri poți înnebuni,de la stres major, prea multe griji,sărăcie lucie, însingurare,izolare de societate,pierderea cuiva drag sau chiar de la o lovitură la cap.
De când a început pandemia cu covid lumea a înnebunit,am văzut și eu bătrâni care păreau demenți,rupți de realitate. Și informațiile tulburătoare,amenințătoare de la TV pot înnebuni daca omul se uită zi de zi și e foarte îngrijorat, devine paranoic, de când și-a făcut covid apariția unii au devenit speriați de bombe, a semanat și indus psihoza in masa, o frica ieșită din comun. Au fost vremuri mult mai grele decât acum și lumea nu era așa isterica și paranoica, nu se plângea atâta ca generația snowflakes de la orice chestie!

8 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Innebunitul e o chestie romaneasca si cuvantul nu explica bine fenomenul, nu toti oamenii cu probleme psihice sunt nebuni in acel sens al cuvantului. Exista numeroase afectiuni psihice care pot duce la simptome evidente dar romanii numesc nebuni doar 2 categorii de oameni pe aia cu psihoze si pe aia care ii depasesc in trafic.

In functie de tipul afectiunii declansarea poate fi diferita, poate fi o problema fizica la nivelul creierului care determina o schimare de comportament, poate aparea un dezechilibru chimic in creier care poate determina schimbari de comportament, sau afectiunea poate fi declansata de un eveniment/ trauma.

In general afectiunile psihice tind sa aiba si o componenta genetica, acea componenta genetica poate fi activata de niste factori de mediu (sau nu) gen stilul de viata, nivelul de stres, evenimente curente etc.

| Wr3nch a răspuns:

Nu e asa simplu sef. Unii is expusi la traume de mici, gen is abuzati sezxual sau batuti constant de parinti. Alti vad ceva traumatic, gen pe cineva murind in viata lor. Altii pur si simplu au un dezechilibru in creier. E mult de povestit si discutat pe tema asta.

| Brizbriz a răspuns:

Pe scurt, in creier e o retea neuronala, care are niste cai care se formeaza pe masura ce cresti, iar un soc, un abuz, o bola, o lovitura, etc., poate sa strice caile alea si sa se formeze altele gresite
exemple:

e recunoscut faptul ca, daca iei pe cineva si bati cu biciul zilnic (biciul nu produce vatamari permanente, dar, doare RAU) dupa aprox 3 luni, victima v-a dezvolta personalitati multiple

exista cazuri bine documentate de oameni care aveau o personalitate categorica in anumita directie si care din cauza ca au dezvoltat o tumoare la creier s-au schimbat ABSOLUT radical, iar cand li s-a extras tumoarea, iar s-au schimbat radical

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poate ca patesc asta cei mai sensibili.

| IceRope a răspuns:

Atunci când rămâi singur cu gândurile tale negre, ai toate șansele să o iei pe arătură. Mai ales dacă ai un psihic mai labil din start. E bine că nu ți-a fost afectat grav "procesorul". happy

| nukeyly a răspuns:

Sa iti pierzi mintiile dintr-o data nu, dar treptat da!

caz real: avocat 40-45 ani tot timpul la 4 ace, il stiam de ani buni saptamanal vorbeam ca vecini, seara vorbesc cu el tot ok, dimineata il vad ca intra la mine in casa [usa deschisa, hol-balcon comun cu panorama, 4apartamente, etaj 4 din 4] tipu gol pe el avea un cojoc deschis la toti nasturiii, incepe sa vorbeasca cu patima ~10 minute, singur, raspundea la intrebari imaginare, ca si cum era la tribunal la ceva caz. Deacolo mult n-a mai fost si au venit sa-l duca la casa loco.

la ce s-a ajuns oameni buni?
Ce sa zic uniii sunt predispusi genetic, pe altii ii ajuta decorul si alimentatia pe baza de fornetti-omega3 are un rol.

| Denly a răspuns:

Nimeni nu isi doreste sa fie nebun. Chestia e ca la unii oameni creierul este vulnerabil in unele momente si e posibil ca la un moment dat sa nu mai functioneze corect. In mare parte nebunia apare pe baza genetica sau traume care afecteaza capul.