| RAY a întrebat:

Pentru cei pasionati de stiinta, ati incercat vreodata sa va dovediti voua stiintific din ceea ce credeti daca e si real? Sau aveti un fel de credinta in stiinta?

Este stiinta credinta omului modern?

Răspuns Câştigător
| anonymus4106 a răspuns:

Ce inseamna a dovedi? Nu sunt nici om de stiinta, nici filozof, asa ca o sa dau o definitie din capul meu. Sa luam fizica, de exemplu: pentru a dovedi o ipoteza trebuie facute niste experimente care sa o valideze, iar dupa mai multe incercari reusite ale experimentului se poate spune ca ipoteza este adevarata, deci aceasta devine teorie.

De exemplu, vreau sa vad daca toti copacii au radacina. Practic, e imposibil sa ma uit la toti copacii din lume, dar pot sa ma uit la o multime restransa, luata aleator; adica ma pot duce in fiecare tara, iau 100 de copaci la intamplare si verific daca au radacina. In cazul in care toti copacii pe care i-am verificat au radacina eu voi spune: "Toti copacii de pe acest pamant au radacina", cu toate ca nu am verificat toti copacii. Cred ca asa este si in stiinta.

Acum, intrebarea este: certitudinea pe care o am cu privire la radacinile copacilor este absolut adevarata sau este o credinta? Cred ca asta este intrebarea care se pune aici. Ai putea spune ca este o credinta pentru ca nu am verificat toti copacii (cu toate ca imi era imposibil). De asemenea, ai putea spune ca sansele ca un copac sa aiba nu aiba radacina sunt atat de mici incat e imposibil, prin urmare am demonstrat ca toti copacii au radacina. In functie de ce varianta alegi, poti spune daca stiinta e credinta sau nu.

Cred ca am dus intrebarea ta la extrem. Daca te referi la ignoranta oamenilor din prezent si la incapacitatea de a distinge adevarul de minciuna, a raspuns @Hammurabi la asta. Dar cred ca este o diferenta intre ignoranta oamenilor si religie. Daca toti oamenii ignoranti sunt religiosi nu inseamna ca toti oamenii religiosi sunt ignoranti. Ceea ce vreau sa zic este ca nici stiinta, nici religia nu sunt definite de atitudinea oamenilor fata de acestea. Asadar, nu cred ca stiinta si religia sunt in aceeasi sfera.

| RAY explică (pentru anonymus4106):

Nimic nu e o certitudine sa inteleg

| anonymus4106 a răspuns (pentru RAY):

Exista ceva mai cert decat stiinta?

| RAY explică (pentru anonymus4106):

Nu

7 răspunsuri:
| Hammurabi a răspuns:

Vezi tu, probabil 99% din populație nu e deloc atât de curioasă și nici nu-i pasă. Dacă vede la TV că pe fața întunecată a Lunii a erupt un vulcan, o să zică "ok, și ce? oricum nu mă duc acolo"
Așa că, omul de rând, indiferent dacă e el modern sau nu, trăiește cu ce i se dă (dpdv științific). Ultima lui grijă e să-și facă probleme dacă unele percepte științifice sunt corecte sau nu.
De chestiile astea se ocupă cei care au extrem de mult timp liber și nu au ce face cu el. (aici mergea un emoticon, dar nu pot să-l pun că mi s-a interzis)

| RAY explică (pentru Hammurabi):

Dar e credinta man, stiinta se vrea a fi aproape de adevar, dar daca noi doar credem e acelasi ca si biblia

| Hammurabi a răspuns (pentru RAY):

Majoritatea oamenilor (n-am spus toți, doar majoritatea) sunt precum laptop-ul tău. Ce soft îi bagi, cu ăla merge.
Câteodată mai merge și o resoftare. Dar e dificilă și anevoioasă.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se poate sa fi devenit o credinta.