| sabin89 a întrebat:

S-a întâmplat într-o seară, undeva, într-o cameră de hotel. Un el și o ea s-au iubit; ea a rămas însărcinată; apoi, la timpul potrivit, s-a născut un copil; acesta a crescut mare și a ocupat și el un loc în societate; a devenit și el cineva. Dacă întâmplarea aia nu ar fi avut loc, acest cineva nu ar fi existat. Așa să fie oare? Existența cuiva depinde de o întâmplare? Noi toți de aici suntem niște întâmplări? Cum considerați?

Răspuns Câştigător
| Brizbriz a răspuns:

Cred ca ar trebui sa vezi Men in Black 2, e acolo o scena cu, ce implica o diferenta minora, in existenta, viata sau neexistenta cuiva

si, da, existenta cuiva depinde PUR de o intamplare, chiar insasi faptul ca un anume spermatozoid ajunge sa fecundeze, si nu altul e de asemenea doar o intamplare

| sabin89 explică (pentru Brizbriz):

Îmi trecu prin gând o idee. Să luăm în considerare și religia, care spune că unul necredincios va fi pedepsit. Acesta ar putea obiecta: păi, stați puțin, după ce că am fost adus în existență fără voia mea (dintr-o întâmplare), mă mai și dați la chinuri veșnice?

| CostinAlamariu a răspuns (pentru sabin89):

Nu sunt de acord ca "necredinciosul" in discutie ar putea obiecta.

29 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Cand pornesc sute de mii de "soldatei" si nici unul sau doar putini (1-6) ajung la destinatie, atunci putem vorbi de probabilitate foarte mica (adica intamplatoare).
Acesta mai presupune si ocazia (si locatia potrivita).

Practic, intregul Univers functioneaza dupa legi "intamplattoare".

| darrio2007 a răspuns:

Nu au folosit prezervativ.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

E doar un punct de vedere.
Deciziile luate de noi sunt intr-o foarte mare masura presate de hormoni. La fel ca restul animalelor, avem instincte care aproape ne forteaza sa ne imperechem.
Dar totusi suntem fiinte superioare, cu potential intelectual, si putem controla reproducerea. Nu consider ca a face copii in ultimii 40 de ani e o intamplare, ci o decizie.
Pentru unii e joc de noroc, dar e alegerea lor. Protectia exista de mult.

| sabin89 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

"...ci o decizie" - Corect! Dar chiar decizie fiind, tot are loc un joc de noroc acolo. Pentru că, dacă cei doi s-ar "apropia" nu la ora 21:10, de exemplu, ci la 21:11, alte celule sexuale s-ar uni și alt individ ar intra în existență.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru sabin89):

Corect.
Ar lua nastere alt ADN, dar despre constiinta, nu stiu ce sa zic. Nu merg pe varianta sufletului, dar poate ca un alt ADN din aceleasi circumstante, ar fi creat aceeasi persoana.
Creierul si gandurile apar mult mai tarziu, si se personalizeaza mai mult in urma trairilor decat dupa formatul genetic.
O diferenta mare ar fi fost daca individul nimerea alt sex.
Acum sa sara LGTB-istii pe mine, ca de fapt sexul si-l alege individul mai tarziu, iar prezenta oualelor nu reprezinta nimic laughing

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

S-au facut studii recent si s-a constatat ca, de fapt, ovulul isi alege spermatozoidul si nu conteaza daca e primul sau nu.

| Brizbriz a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

"acum 19 ore | NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):
S-au facut studii recent si s-a constatat ca, de fapt, ovulul isi alege spermatozoidul si nu conteaza daca e primul sau nu."

al dracu' ovul, acum are constiinta si capabilitate de decizie, daca poate sa aleaga, nu?
sa nu le spui asta alora anti-avort, ca se urca pe pereti si interzic si menstruatia, ca doar moare o fiinta "inteligenta"

in plus, ideea asta nu e prea mareata, pentru ca chiar daca alege, alege NUMAI din spermatozoizii care au reusit sa ajunga pana la el, toti cei care s-au sacrificat pe parcurs fac in continuare ca raspunsul la intrebare sa ramana ABSOLUT PURA INTAMPLARE

| relian a răspuns:

Consider ca e mai degraba nestiinta laughing adica siau traso ca sau placut,a iesit ceva in urma respectivei munci,aia a fost ceva secundar.
Daca nu ar fi iesit nimic,ar fi foat altul cineva in acea societate.
Societatea are destui indivizi care sa ocupe locuri,fiecare ocupa locul fctie de ce talente are,vorba vine laughing
Nu toti s-au nascut nedoriti sau neprogramati,multi au fost facuti constient,mai aels pe vremuri,asa era regula,te-ai casatorit trebuie sa faci copii.
Nu programau aia exact gata anul asta facem unu,dar erau constienti de asta si voiau copii.
Acu ca sa nimerit cate unu pe iici colo sa faca ceva in societate ala s-a nascut cu acele abilitati,poate ca tipu era unu de asta destept, avea familie copii deja, poate ca si tipa era desteapta ori stiu si eu ce combinatie a dat sa iasa ala geniu.

Eu cred ca nu prea ai mai fost pe aici, nu prea mai ai subiecte de disutie si mai bagi si cate o intrebare sau subiect de asta filosofic, vorba vine laughing ce ai esti in lipsa de imaginatie, de subiecte bune?

| relian a răspuns:

Uite un subiect bun, zic eu

https://www.youtube.com/watch?v=1IyTUivjzeI

| Holiday a răspuns:

Nu e "intamplare", e statistica.

| VoidEternal a răspuns:

Pentru unii o sarcină este o întâmplare. Pentru alții, un plan. Deci, ca de obicei, răspunsul e "depinde".

| CostinAlamariu a răspuns:

Nu este o simplă întâmplare decât dacă vrem să fim vulgar de reducționiști. Ce s-a întâmplat a fost conluzia unei lungi serii de decizii constiente. Decizia ca cei doi sa ajungă împreună, sa meargă la un hotel și așa mai departe. În fiecare moment ce a dus până la acel fapt a fost luată o decizie conștientă. O lungă serie de decizii ce a culminat în nașterea unui om. Nu există accidente și nici întamplari cand vorbim de nasterea unui om. Fiecare om este creat la urmare a unei serii lungi de decizii.

| sabin89 explică (pentru CostinAlamariu):

Sunt decizii care se iau, care conduc la nașterea unui copil, așa cum ai spus și tu. Dar întâmplarea joacă un rol în cazul în care discutăm despre un copil anume. Dacă, de exemplu, cei doi nu găseau cameră la hotel în seara aceea și se întâlneau abia seara următoare, nu s-ar mai fi născut copilul acela, ci altul. Am dat doar un exemplu cu camera de hotel, dar pot interveni tot felul de întâmplări neprevăzute.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru sabin89):

Stiu, dar toate aceste posibilitati alternative "exista" doar in virtual, nu si-n real. Cred ca asta e foarte important sa intelegem. Pentru ca tot timpul ne putem gandi ca orice fenomen care s-a intamplat putea sa nu se intample sau sa se intample in alt mod, dar pana la urma realitatea e una singura, iar aceste alternative ne dau un sens fals de "intamplare", de "putea fi altcumva". Ne gandim la infinitatea de alternative si tragem concluzia ca nu e nimic special la un anumit moment sau eveniment, pe cand eu spun ca e special tocmai pentru ca e actualizat in realitatea, de fapt in singura realitate care exista.

| Darkmagic a răspuns:

O varianta un pic mai simpla, spusa mai frumos, a celebrei:
"De ce exista ceva, mai degraba decat nimic?"
Buna incercare, e totusi o intrebare care a nascut fenomenologia nimicului.
Amuzante ideile cu spermatozoidul si tot felul de protectii ale colegilor, dar nu despre asta este vorba in intrebare.
Ai cerut consideratii... happy stiind foarte bine ca acest tip de intrebari metafizice vor ramane deschise atat timp cat va mai exista o fiinta umana care sa le puna, pentru ca nu vom afla niciodata daca sunt intamplari sau nu.
Fie ca e vorba de existenta ta, Sabin89, rezultata din x si y, si nu a altei entitati, altfel si cu alt nume, din aceiasi x si y, fie ca e vorba de existenta universului, din intrebarea mai celebra, ambele raman deschise.
Omul, a gasit candva, un cuvant care descrie o entitate de care se temeau zeii Olimpului...
Au numit-o Soarta sau Destin.
Asta poate rezolva simplist si partial intrebarea ta, dar nu ne cere consideratii, asupra a ceva ce nu poate sa fie considerat.
De ce ai rezultat din dragostea lui x si y tu, Sabin89, si nu un cu totul alt individ... fenomenul asta nu are nici macar un nume in vreo limba, si tu ceri consideratii asupra lui. happy

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

"...Așa mi-e datul sorții/ Să n-am eu pe băiatul meu/ La cap, în ceasul morții!". - Termenul ăsta soartă/destin, deși este atât de folosit în lume, cred că nimeni nu-l înțelege. Nu numai că nu-l înțelegem, dar nici nu-l putem defini. Ce-i aia? Și totuși îl folosim; și îl folosim frecvent. Ciudat!
Spuneam mai sus că, dacă cei doi ar fi găsit cameră la hotel în seara aceea, s-ar fi născut copilul X. Nu au găsit atunci, ci au găsit a doua zi. Și astfel s-a născut copilul Y. Acesta poate spune că s-a născut dintr-o întâmplare, întâmplarea fiind că nu au găsit cei doi cameră în ziua precedentă; că dacă găseau, el nu mai exista. Pe de altă parte, copilul X s-a întâmplat să nu existe; dacă s-ar fi întâmplat să se găseasccă atunci camera, s-ar fi născut el. Și jocul ăsta al întâmplărilor poate fi observat în cazul tuturor oamenilor. Ca să nu mai spunem că omul, ca specie, se vede singur în universul acesta rece, în care a apărut pur și simplu dintr-o întâmplare. Și mai are și îndrăzneala să întrebe: "de ce există ceva, când putea să nu existe nimic?"

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Tocmai ti-am spus ca nu stim daca suntem intamplari, iar tu ai cazut pe panta simpla a materialistilor.
Asta, https://www.tpu.ro/go-to-answer/18586236/
este ultimul raspuns cu care ti-am dovedit ca omului nu ii este dat sa cunoasca Realitatea, dar au mai existat si alte raspunsuri, pe care ai aratat de asemenea ca le-ai inteles.
Si acum? :))
Intreaba un reductionist sau un materialist de aici sau dintre cei care posteaza la Religie, cum interpreteaza ei experimentul mental al pisicii lui Schrödinger, prin Interpretarea Copenhaga, sau prin Interpretarea lumilor multiple a lui Everett...si vezi daca iti raspunde vreunul.
Reiau:
NU stim de ce exista ceva, mai degraba decat nimic, si de asemenea, NU stim daca nasterea unui individ sau a altui individ din x si y este o intamplare.
Numai religia a dat raspuns intrebarii tale, prin entitatea pe care au numit-o "suflet", dar eu nu vreau sa merg spre religie.
Aici, e S&F.
S&F, NU stie, si nu o sa stie niciodata, la fel cum niciun materialist dintre cei care "se rup" pe la religie, nu o sa raspunda intrebarii pe care am pus-o mai sus. (daca va incerca vreunul...o sa radem mult)
La intrebarile metafizice, numai metafizica iti poate da raspuns...si nici ea nu il stie.
E suficient sa urci pe Google "metafizica", si vezi ce subiecte iti da acolo wikipedia, de exemplu.
Cand o sa incerci sa il accepti pe "Nu stim"? :)

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

"...tu ai cazut pe panta simpla a materialistilor."
Cred că e cam pripită interpretarea asta.
"dar au mai existat si alte raspunsuri, pe care ai aratat de asemenea ca le-ai inteles." - Vorbești ca de la profesor la elev.

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Vorbesc unui om care e pasionat de stiinta, si uneori, mai pune si intrebari metafizice, asupra carora nu se pot face consideratii.

| doctorandus a răspuns (pentru Darkmagic):

Interpretarile mecanicii cuantice sunt mai mult filosofie decat stiinta. Si daca le inventariezi, multe dintre ele nu exclud determinismul ontologic (doar pe cel epistemic). Superdeterminismul este o teorie plauzibila, printre multe alte alternative plauzibile. Si iata ca pentru unii materialisti nu exista intamplare.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Poate trebuia să zic "cum comentați" în loc de "cum considerați". Sau, mai simplu, "Ce părere aveți".

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Poate, dar raspunsul ar fi fost acelasi. happy
"De ce exista ceva"... si intrebarile conexe nu au cum sa nasca pareri, cel putin pareri serioase.
Daca eu asemeni lui Law, pun intrebarea: "Ce parere ai ca se afla la nord de Polul Nord?"...tu ce parere ai da? happy

| 1234568807 a răspuns:

Intamplari se presupune cand copii au fost facuti din greseala, asta insemnand ca cei doi au vrut doar sex, nu un copil, dar daca doi oameni sunt casatoriti si fac un copil, aia nu poate fi numita intamplare

| IceRope a răspuns:

Atunci când un lucru se întâmplă, se numește întâmplare. Cu sau fără intenție. Deci, suntem toți niște întâmplări, cu sau fără voia noastră, sau a celorlalți.

| nukeyly a răspuns:

Noi toți de aici suntem niște întâmplări?
Yap! Schrödinger's Cat.

cum zice '' NietzscheFrumosSiDesteptSunt ''
S-au facut studii, daca ovulul isi alege spermatozoidul, e ceva dubas la mijloc

2 se intalnesc, se aleg, dar rezultatul secundar poate sau nu sa existe,
dupa, ca simpla intamplare, si nu depinde de ei
>
o pisica moarta si vie pana in momentul deschiderii cutiei
in care se afla > un izotop radioactiv care daca 50%/50% se descopmune
declanseasza un detector ce sparge o sticluta cu "LAMBADA" care face pisica.

Este fenomenul cuantic al superpozitiei explicat aici
https://www.youtube.com/watch?v=UjaAxUO6-Uw
Schrödinger's cat: A thought experiment in quantum mechanics - Chad Orzel

| sabin89 explică (pentru nukeyly):

Știu povestea cu pisica lui Schrodinger și cu superpoziția. E până la urmă o glumă. E ca și cum ai zice că dacă mă uit la Lună, aceasta există; dacă nu mă uit, ea nu există. Ca glumă, e frumoasă, dar atât. Oricum, trebuie să admitem că întâmplarea joacă un rol în mai tot ce avem în jurul nostru. Dacă în locul lui Putin se năștea vreun frate de-al lui, poate ăla avea o altă personalitate și o altă gândire și am fi avut și noi astăzi zile liniștite. Poate, nu știu. Sau se putea întâmpla ca părinții lui să nu fi avut copii deloc. Dar acum, asta e. Așa a fost să fie (Soarta?).

| clasa8aamsosit a răspuns:

întâmplare=eveniment, fapt, aventură, peripeție
Cu asta cred că ți-am răspuns la întrebări.