| Scarbo a întrebat:

Tirania il frange ori il intareste pe individ; libertatea il moleseste si face din el o fantosa. Omul are mai multe sanse de a se mantui prin infern decat prin paradis. (E. Cioran). Pareri?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tirania nu face decat sa stranga ura si repuls fata de cineva/ceva-''tirania il infrange ori il intaraste pe individ''-
Adica atunci cand cineva te obliga la ceva incepi sa te revolti si sa urasti acea persoana/act de tiranie(in special daca nu se da dovada si de iubire, intelegere, ajutor si protectie in acelasi timp).
Tirania il poate intari pe individ doar in cazul in care acesta sta foarte bine la capitolul ''caracter de fier'' sau daca e satul(fiind slabit) ca cineva sa domine asupra lui, a propriilor lui decizii pe care doar el ar trebui sa le ia-daca s-a saturat ca cineva sa COMANDE asupra VIETII lui(fara sai ofere si ceva bun in schimb-atunci spune STOP si devine PUTERNIC in fata celui care ii ia LIBERTATEA)!

''Libertatea il moleseste si face din el o fantosa''
Libertatea in ziua de azi (in special) e intelesa gresit.
Fie cei care afirma sunt ingraditi de societate si nu li se ofera nicio sansa de acomodare si acceptare fie acestia devin prea abuzivi de aceasta libertate(unii)!
Prea multa libertate strica(caci libertatea iti poate da impresia falsa ca si greseala ar trebui acceptate de asemenea) insa GRESELILE sunt si vor ramane GRESELI(de orice natura ar fi ele)!
Libertatea ii face pe oameni sa nu mai lupte pentru nimic si se obisnuiesc sa primeasca totul usor-fara efort!
Depunerea eforturilor pentru a primi insa LIBERTATE face ca omul sa devina mai puternic sai mai ales sa APRECIEZE liberattea atuci cand o obtine!

''Omul are mai multe sanse de a se mantui prin infern decat prin paradis''-cum am mai spus depinde de persoana (nu daca se ''mantuieste'' caci eu acest cuvant il percep ca un fel de sinonim pentru''intareasca''!)
Unele persoane de ce dau de mai multe necazuri cu atat devin mai puternici, altele insa e destul sa sufere o singura data pentru a-si pierde speranta in propriile capacitati de regenerare!

| Scarbo explică (pentru anonim_4396):

Mi-a placut ultima parte foarte bine spus, mai ales ca te-ai referit la mai multe temperamente ale omului si nu doar la omul in general.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Scarbo):

Ma refeream la urmatoarele aspecte:personal(fiecare individ este diferit de restul indivizilor din aceeasi specie), interpersonal/social(cum este privita atitudinea omului in societate), religios(cum privesc oamenii viata din punct de vedere religios).
Omul este o COMPLEXITATE (deci fiecare aspect comportamental/de conduita/gandire este important in definirea acestuia ca INDIVID.

7 răspunsuri:
| Nolkyz a răspuns:

Hm, cred ca e nevoie de contextul in care au fost spuse acestea. Eu ce pot sa inteleg din tiranie de aici? Atitudinea tiranica pe care o afisaza un individ il frange, respectiv il intareste, ori individul asupra caruia se abate tirania este supus acestor modificari?
La prima lectura, tinzi sa fii de acord, dar daca analizezi, apar unele semne de intrebare. Totusi cum ai putea vorbi de libertate cand noi nu sunt nicidecum liberi? Oamenii nu vor fi niciodata liberi. Mereu va exista unul superior lui care il va controla, iar cel care controleaza, omul suprem situat cel mai sus este, de asemenea, incatusat tocmai de el si de dorinta lui de a ii suprima pe ceilalti.
Cu ultima parte pot spune ca da, sunt de acord. Putem cunoaste cu adevarat ce este binele cunoscand mai intai raul. Altfel, nici n-am sti ce este binele daca nu am sti ce e raul.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Daca incepi de pe acum sa mi te-nchini poate ca mi se face mila de tine si nu te trimit sa arzi vesnic in cazanul cu aluminiu topit.

| ElenaSA a răspuns:

Pare ca benefic pentru om este sa fie ingradit, sa sufere. Eu cred ca nu este neaparata nevoie de asta, de suferinta, cred ca ai sanse de mantuire daca ii ajuti pe ceilalti la nevoie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu-mi vine sa cred ca asta cu un astfel de nume "Cioran" a fost luat in serios.

| MyraM a răspuns:

Frumos