| AvalohisAlin a întrebat:

Va fi posibila vreodata teleportarea sau intoarcerea in timp?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Va trebui sa intelegi mai intai natura timpului, lucru extrem de greu...
CE inseamna timpul, am explicat putin aici:
http://www.tpu.ro/go-to-answer/8188161/
Cat priveeste insa natura lui...

Dar hai sa incerc raspunsurile. :)
Nu este posibila calatoria in trecut.
E drept, ecuatiile lui Einstein "permit" calatoriile in timp, dar numai in teorie, nu si in practica.
1. Calatoria in timp, este posibila numai in viitor, de fapt, cosmonautul rus Serghei Krikalev este unicul "calator in timp".
El a petrecut 803 zile miscandu-se cu o viteza de 23.000 km/h, in afara fortei gravitationale a pamantului, si timpul s-a miscat mai greu pentru el, decat pentru cei ramasi pe Terra.
Pentru ca timpul a trecut la viteze diferite, Krikalev a "calatorit" 1/48 dintr-o secunda, in viitor.
1/48 nu pare foarte mult, insa in viitor, calatorind cu viteze foarte mari, sa spunem, 1 milion de km pe ora, lucrurile vor arata foarte diferit, timpul fiind afectat de gravitatie si/sau viteza...

2. Trecutul... :D

La varsta de aproape 20 de ani, un expert tehnic (la vremea aceea) pe nume Albert Einstein a realizat ca timpul este relationat de locul in care ne aflam, si de cat de repede ne miscam.
Timpul, este a patra dimensiune, in stransa legatura cu dimensiunile spatiului.
Cativa ani mai tarziu, Einstein si-a folosit ideile despre efectul fortei gravitationale asupra spatiului si timpului, pentru a creea o harta matematica a universului si a dovedit ca "materia" din care este alcatuit spatiul si timpul este curbata.
Daca universul este curbat, ar trebui teoretic sa existe posibilitatea construirii unor "punti" sau "salturi" inauntrul acestuia, salturi care ar permite tot teoretic, calatoria in timp.

Kurt Gödel, un geniu in matematici si prieten al lui Einstein a ajuns la aceasta concluzie in 1949, si anume ca ecuatiile lui Einstein permiteau calatoria in timp, DAR, daca universul se roteste in jurul axei sale si DACA ar ramane cumva, perfect nemiscat, ar fi posibil sa calatorim in orice timp si loc din univers.
O descoprire uimitoare...DOAR ca astazi stim ca universul nu se roteste...

Un fizician Frank Tipler, fascinat de gandirea radicala a lui Gödel a imaginat un cilindru in spatiu, cilindru care se roteste, si miscandu-ne in spirala de-a lungul sau, ar fi de asemenea posibila calatoria in trecut, spatiul se transforma in timp, si timpul in spatiu, pe masura ce se rotesc in jurul cilindrului.
Nu e locul aici sa-ti dau detaliile tehnice complete, ci doar explicatia ca dupa ce a publicat lucrarea: "Cilindrii rotativi si posibilitatea incalcarii cauzalitatii globale", Tipler a realizat ca respectivul cilindru ar trebui sa fie infinit ca lungime, si sa aiba o rotatie la o viteza apropiata de cea a luminii...

Cum infinitul nu exista, iar viteza luminii nu poate sa fie atinsa de corpuri ce au masa, avem deci, imposibilitatea calatoriei in trecut. :)

3. Teleportarea:
S-au reusit cateva experimente la nivel cuantic, dar pana la a teleporta o fiinta mai este foarte mult de lucru, cel mai probabil, nu o sa se reuseasca niciodata.
Deocamdata nu putem intelege exact creierul si cum functioneaza acesta. :D
Sunt curios cine va imagina aici "scenariul" in care il distrugi, urci informatia intr-un "buffer", si-l "reconstruiesti" un kilometru mai departe. :)
Nu mai aduc in discutie intregul corp uman, obstacolul pus de Principiul de incertitudine (Heisenberg), sau dificultatile de ordin religios tip: "Exista suflet? Cum il teleportezi?" :D

20 răspunsuri:
| atoatestiitoarea a răspuns:

Intoarcerea in timp da. vezi teoria gaura de vierme a lui Einstein-Rosen. Teleportarea este foarte complicata pentru ca e vorba de descompunerea in atomi si recompunere. deci peste 100 000 de ani la ritmul la care avansam actual

| katy a răspuns:

Avand in vedere ca cercetatorii mai au putin pana sa sideze moartea, orice este posibil.dar cu siguranta noi nu o sa prindem acele momente

| CortinaDeLut a răspuns:

Întoarcerea în timp nu e posibilă și nici nu va fi. Teleportarea da, dacă supraviețuim până atunci.

| WisdomInTheDark a răspuns:

Cand o sa ma teleportez sau o sa calatoresc in timp, o sa te anunt. Ma intorc in timp special ca sa iti raspund tie la intrebare.

| CuriousStuff a răspuns:

Teleportarea e posibilia insa la nivel molecular, cum spunea Gabriel, cu timpul o sa se poata ajunge si la nivele mai mari, cand o sa fie vorba despre teleportat oameni o sa fie mari probleme, atat "tehnice" cat si de etica... Insa probabil o sa se treaca si peste astea pana la urma.
Intoarcerea in timp, potrivit fizicii nu e posibila, e posibil sa calatoresti in timp insa doar in viitor, in trecut nu. Unii spun ca o sa te poti intoarce in timp insa doar pana la momentul in care s-a inventat masina aia de calatorie in timp, nu mai devreme de atat.

| Intum a răspuns (pentru CuriousStuff):

Ce probleme etice implică teleportarea?

| CuriousStuff a răspuns (pentru Intum):

Teleportarea inseamna in principiu nu sa te trimita pe tine undeva, asta nu e posibil, implica sa copieze fiecare atom din corpul tau si sa timita toata informatia despre cum erai tu construit in alta parte si sa repuna toti atomii exact cum erau acolo. E bine, aici intervine problema etica. Daca atunci cand te copiaza, originalul nu este distrus (din diverse motive) care din cei doi o sa fii tu? Si e etic sa omori un om, pentru ca pe tine o sa te omoare, o sa supravietuiasca doar o alta varianta de a ta, care cel mai probabil nu o sa aiba memoriile tale, pentru ca memoria nu poate fi copiata.

Si multe altele... happy

| Intum a răspuns (pentru CuriousStuff):

Ahm, da asta chiar e problematic, din punctul meu de vedere dacă memoria ar fi aceeași și personalitate e aceeași, deci cel care trăiește sunt tot eu, doar că sunt eu aflat într-un corp clonat.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Teleportarea, posibil, dar intoarcerea in timp inseamna schimbarea realitatii, asta chiar nu este posibil.

| Scarbo a răspuns:

Teleportarea.

| JustStitch a răspuns:

Teleportatarea si intoarcerea in timp nu va fi posibila cu toate ca as vrea sa dau timpul inapoi si sa petrec timp cu perdoanele importante mie care nu se mai afla acum printre noi

| Edisor27 a răspuns:

Probabil.Dar in peste 100000 de ani.

| RoxanaY a răspuns:

Nu. Biblia spune asta.

| kingersome a răspuns:

Evoluam tehnologic rapid, deci in cam 5.000 eu cred ca ar fi posibila...eu as zice ca teleportarea doar,

| GabrieL98KiDD a răspuns:

Teleportarea este posibila si chiar s-a realizar la nivel de molecule care au fost teleportate cateva zeci de cm dar intoarcerea in timp nu este posibila deoarece ar exista 2 persoane identice in acelasi timp si spatiu care este teoretic imposibil.Nu ma prea pricep eu sa explic dar daca vr sa afli mai multe citeste opinia lui Stephen Hawking despre intoarcerea in timp si vei intelege.

| Robert_Mocanu_1996 a răspuns:

Conform progresului accelerat al tehnologiei aceste lucruri vor fi in teorie posibile intr.un timp foarte indepartat. Biblia insa ne reaminteste ca timpul care ne.a mai ramas este foarte scurt si lucruri de acest gen nu vor fi ingaduite de catre Domnul, ca intoarcerea in timp de exemplu! Scuzati greselile!

| Danamariana a răspuns:

Teleportarea da...pentru ca acum mult timp idea de a apasa pe un buton si de a avea lumina era pentru oameni exact ca si idea teleportari pentru noi si la cum tehnologia inainteaza..probabil...funda?

| 8623 a răspuns:

Cu evoluti tehnologiei nu se stie, dar eu totusi nu cred.

| Anonimussccm a răspuns:

Nu se știe inca. Poate la un moment dat, peste zeci de mii de ani, se va putea.