|

Am tot stat si m-am gandit la un lucru in urma unui eveniment,mai exact un vecin a dat restart la windows si din greseala a formatat partitia gresita pe care avea date(desi i-am tot spus sa salveze ce are pe un stick,hdd extern sau chiar in cloud)

Bun,m-a sunat in disperare, m-am dus la el, i-am bagat la plesneala un soft de recuparare a datelor sterse ca altceva oricum nu puteam sa fac(duh!), l-am lasat sa ruleze vreo 3 ore si a gasit destul de multe chestii(el voia sa-si recupereze doar niste poze).

Ce sa vezi,s-au ''gasit'' pozele pe care le avea insa numai o parte din ele se puteau vizualiza,restul existau doar ca si fisiere,ca nu mergeau vizualizate. Unele poze erau chiar corupte,adica se vedeau dungi pe ele sau jumatate dintr-o poza era gri).

S-a dus si la un centru d-asta de reparat pc-uri dar tot nimic(ce-i drept e o firma mica ce au ei acolo si nu au tocmai aparatura speciala pentru asa ceva). Oricum cica o sa trimita hdd-ul la Bucuresti si poate se rezolva.

Totusi,datele astea sterse, dupa parerea voastra, sunt cu adevarat sterse?

Adica daca un soft a reusit sa recupereze macar cateva poze, cu ustensile deja nu mai zic.

8 Raportează Evaluează
8 răspunsuri:
| a răspuns:

"ustensilele" nu te ajuta la recuperarea datelor, in ideea in care te gandesti ca-l bai intr-o chestie si "brusc functioneaza". In functie de locatiile/blocurile etc ce au fost sterse/rescrise/formatate etc (spune-le cum vrei) si-n functie de algoritmul softului utilizat, pot fi recuperate o mare parte din date "pana la 100%". Conteaza de gravitatea fiecarei situatii; chiar daca unele situatii ti se par "similare", e o diferenta intre "quick format/format/ formatare cu metoda Gutmann etc." Se pot recupera cel mai usor decat daca ai sters partitia; daca ai formatat-o, in functie daca s-au mai rescris date sau nu e mai usor/greu/costisitor de recuperat.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru CM7YRE):

Pai a formatat partitia si n-a bagat niciun program in partitia respectiva, sa inteleg ca are ceva sanse sa recupereze ce a avut.
Am citit si faptul ca de fapt fisierele sunt ascunse pe disc dar risca sa fie sterse definitiv daca se rescrie ceva pe hdd, adica sa se ocupe memorie.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru bogdan324):

Sanse intotdeauna sunt; depinde de fiecare caz in parte. Doar ca, erau mai mari daca nu formata partitia, ci doar daca o stergea, atata tot.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Datele sterse de pe hdd raman acolo. Eu cred ca firma aceasta le poate recupera: https://:///......e-hdd.html
Important este daca conteaza investitia.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Datele cand sunt sterse nu se sterg, se dealoca index-ul din tabela de fisiere si atat
DAR
zona pe pe storage (hdd) pe care erau datele din respectivul fisier e declarata libera
asa ca orice scriere pe hdd are sanse sa scrie in zona respectiva

programul de scanare, scaneaza, si apoi gaseste index-urile sterse, pe care apoi te lasa sa le copiezi in alta parte, dar, daca s-a scris peste, datele noi practic corup fisierul

in teorie de pe un hdd se pot recupera date, chiar daca au fost suprascrise de cateva ori, exista programe paranoice de sters date care scriu de pana la 8-10 ori peste, ca sa fie sigure ca nu mai pot fi recuperate, insa in practica, nu stiu nici un software care sa faca asta, si in afara de filme, zvonuri, etc. stiu numai ca Bitdefender Romania (parca, informatia e veche de ani de zile) avea un departament de recuperare de date, care ar putea face asta, si care au scule speciale ca sa faca asta
problema e ca... COSTA SERIOS!
insa esti invitatul meu sa dai telefoane si sa intrebi happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu sunt sterse. Vor ramane acolo pana ce vei scrie alte infotmatii pe partitia aia. Ce a fost in spatiul din partitie unde s-a instalat windows-ul, bucatica aia de hard drive. acolo s-a sters, si probabil de-asta unele poze nu se vad. Au ramas doar indexate si sterse de windows unde s-a instalat.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Ele nu se sterg definitiv decat cand se suprascriu atunci nici nasa nu le salveaza

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu sunt șterse datele! Dacă ai dat shift+delete fără să le mai treci în recycle bin, ele încă nu sunt șterse. Este șters doar numele acestora din tabela HDD-ului (MFT-Master file table)
tabelă pe care sistemul de operare Windows o ţine în scopul executării rapide a operaţiunilor de ştergere. Atunci când ștergi un fişier, sistemul de operare marchează numele respectivului fişier cu un indicator "Deleted".

Se folosesc programe pentru readucerea din stadiul de "Delete" a fișierului în stadiul de "read".

Problema este alta în schimb, dacă recent ai mai copiat date sau ai instalat programe care au copiat datele în sistem, există șanse să nu mai poți recupera acele date, pentru că se rescrie peste eticheta "Delete". De aceea, nu folosești hard-diskul foarte mult, nici să copiezi, nici să instalezi, nici să execuți, cel mai folositor lucru ar fi ca acea aplicație de restaurare a fișierelor șterse să fie instalată de pe un alt dispozitiv pe un stick sau un HDD extern, apoi să cuplezi HDD-ul sau stick-ul la pc-ul vecinului și abia de acolo să restaurezi în siguranță totul pe HDD-ul lui.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează