| Sorin1337 a întrebat:

Buna seara, am si eu o dilema, vreau sa-mi achizitionez un nou pc cu un procesor ryzen 5 3600, dar prietenii mi-au spus ca AMD-ul este doar mai rapid, ci nu mai bun decat un i5.Voi ce parere aveti?

Răspuns Apreciat de Editori
| TechPain a răspuns:

"AMD-ul este doar mai rapid, ci nu mai bun decat un i5"
Afirmatia asta nu are sens. "Viteza" poate sa insemne mai multe lucruri. Cel mai probabil se refera la frecventa, ceea ce e adevarat, un procesor cu o frecventa mai mare nu e neaparat mai performant. Performanta unui procesor depinde de multe alte lucruri ( cache, arhitectura, etc. ). Iar ideea de "bun" e la fel de subiectiva. Ce inseamna pentru tine un procesor bun? Un procesor performant in jocuri? Un procesor cu cea mai buna ratie performanta/pret? Un procesor care nu se incinge repede si consuma putin?

Apoi sunt o multime de i5-uri. Seria i5 e doar o familie de procesoare cu multe modele. Unele cu performanta mai mare decat r5 3600, multe mai slabe. Daca nu spui la care model te referi exact nu te putem ajuta.


In general AMD sunt cunoscute ca procesoare cu multe nuclee (recomandate mai ales in operatii care pot fi paralelizate usor- de exemplu editare video), care ofera un raport calitate/pret mai bun decat Intel, dar care e sub AMD ca performanta de top. Asta comparand modelele de top din aceeasi generatie!
Alegerea era pana acum era 4 cai frumosi sau 8 ponei.

Dar in ultimul timp AMD a inceput sa produca procesoare din ce in ce mai bune, lucru care se reflecta si in cota de piata : https://tech4gamers.com/......are-of-40/

Nu pot sa iti dau un raspuns mai concis cu ce ai spus pana acum. Ce modele de procesoare vrei sa compari mai exact?

1 răspuns:
| Ventrue a răspuns:

Matura cu cel mai scump I5 pe jos, deci prietenii tai sa mai invete cate ceva si dupa sa isi dea cu parerea ca se fac de ras.

| Ventrue a răspuns (pentru Ventrue):

Doar i5 10400 e un pic mai bun, dar nu merita difernta de pret