| andreea012345 a întrebat:

Cum putem economisi apa si lumina?

Răspuns Câştigător
NOname
| NOname a răspuns:

Da...văd că e o adevărată mafie şi acolo...
Dacă o s-o ţinem tot aşa, o să ajungem să prindem ceva eco doar pe bonuri sau la televizor.
http://i.imgur.com/LnEwL.png

24 răspunsuri:
| Leocerba a răspuns:

-Aparatele lasate in standby consuma curent degeaba. Daca nu le folosesti, le deconectezi de la curent si gata.
-Decat un ditai candelabru spanzurand cu 6 becuri de tavan, mai bine o veioza prietenoasa care sa lumineze strict zona ta de lucru.
-Decat sa-ti tot usuci parul cu foehnul, mai bine iei un prosop moale si te stergi cu spor pe cap, e si sanatos pentru firul de par sa nu-l agresezi mereu cu aerul acela fierbinte al uscatorului.
-Legumele pot fi taiate marunt si cu cutitul pe o placa de bucatarie, nu-i musai sa le treci prin roboti de bucatarie.
-Pune capacul pe oala care fierbe, in felul asta se fierbe mai repede si nu irosesti curent( in cazul in care gatesti ca mine pe o plita electrica)
-Daca ai posibilitatea, bate din cand covoarele( desi am inteles ca-i naspa la bloc, nenorocitii au dat o lege care interzice batutul covoarelor! ce tampenie) si lasa aspiratorul.
-Cand pleci de-acasa, da centrala termica la o temperatura joasa, n-are rost sa mearga caldura pentru nimeni.
-Nu da funde pe TPU, fiecare click dat pe o funda consuma curentul electric degeaba.
La apa e simplu:
-In loc sa umpli cada de baie cu zeci de litri de apa, mai bine faci un dus.
-Cand lucrezi la bucatarie, nu lasa sa mearga degeaba apa de la robinet.
_Cand te speli pe dinti redu debitul, nu-ti trebuie un jet de apa care sa mearga la maxim chiar si cand tu esti cu periuta intre dinti.
-Cand speli la masina de spalat vase sau la cea pentru haine, inainte s-o programezi, gandeste-te de 2 ori: chiar ai nevoie de 90 de grade si de 1, 5 ore pentru lucrurile pe care le vrei curate? poate iti ajung 45 de min si o temperatura mai blanda, e suficient, nu ca?

| andreea012345 explică (pentru Leocerba):

Mersi dar nu este ce-mi trebuie mie

| Leocerba a răspuns (pentru andreea012345):

Da` tie ce-ti trebuie, mai exact? Specifica, altfel, daca nu specifici, riscam sa intelegem anapoda si uite cum consumam curent degeaba, veeeeeeezi cum esti? laughing

| andreea012345 explică (pentru Leocerba):

Refolosirea pungilor de plastic

| NOname a răspuns (pentru andreea012345):

Şi cum anume ai de gând să faci economie de curent şi apă prin refolosirea pungilor de plastic?

| NOname a răspuns (pentru Leocerba):

Lasă, Leo, că pentru mine ai fost o adevărată inspiraţie. Am şi stins tot ce era de stins, m-am lăsat şi de fundiţat, pe sistem eco. Dacă scap şi de obiceiul meu de a evalua (îţi dai seama câte clicuri), mă poţi declara o victorie.

| Leocerba a răspuns (pentru NOname):

Foarte simplu: tehnologia de fabricare a pungilor de plastic implica, pe langa petrol, consum de curent electric si apa. Refolosind pungile alea de care am ajuns sa depindem, economisim, pe langa petrol, apa si curentul.

| Leocerba a răspuns (pentru NOname):

Ar fi grozav! Cate mii de click-uri ai dat pentru folositor? vreo 2000? nefolositor cate sute? amuzant pentru cate mii? etc. imagineaza-ti cat curent consumat...si pana la urma, hai sa fim seriosi, votarea inseamna adesea pierderea in amanunte neesentiale, care-ti fura din concentrarea pe cuvinte. Vrei sa spui cuiva ca-i folositor? Gaseste cuvinte si spune-i, eu cred ca-i cu mult mai firesc si mai puternic, nu gadilarea unor butoane care imping abstractul la absurd.
Ar fi grozav sa te lasi de voturi happy Si eu incerc sa ma dezvat de naravul asta.

| NOname a răspuns (pentru Leocerba):

Ai dreptate.
Am luat şi eu în calcul acest aspect, însă m-am întrebat: câtă apă şi curent putem economisi urmând sfaturile tale (respinse de andreea) şi câtă apă şi curent s-ar economisi în producţia unor pungi de plastic?
Nu spun că nu este bună refolosirea lor, din contră (sunt ca un cancer pentru mediul înconjurător şi încurajez refolosirea lor), însă beneficiul strict în ceea ce priveşte consumul de apă şi curent, personal, mi s-a părut unul neglijabil.
Posibil să greşesc. Şi poate după o analiză mai profundă mi-aş reconsidera părerea.
Dar, într-adevăr, nu e o scuză. E o diferenţă între "niciun beneficiu" şi "un beneficiu mic". Îmi asum nereuşita şi inexacta exprimare.

Şi apropo, şi eu îmi iau mereu plasele de acasă (mari şi de calitate, care nu cedează când ţi-e lumea mai dragă). Rar se întâmplă să mă aleg cu una nouă.

| NOname a răspuns (pentru Leocerba):

Hehe, cică "economie". Tu îţi dai seama câte clicuri mi-ar trebui ca să-mi exprim părerea în cuvinte faţă de fiecare părere întâlnită pe site (sau cele care îmi trezesc un interes mai deosebit)? Ar ceda toate generatoarele de curent electric.
Aşa, prin două-trei clicuri, îmi exprim şi părerea, fac şi economie... tongue

| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

Leagă pungi în jurul lămpilor și se vede mai întunecat.

| Leocerba a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu, nu, nu-i voie! Plasticurile contin substante toxice, cand pui pungi in jurul lampilor, prin incalzirea lor se degaja si mai multe substante toxice in aer, unele-s puternic alergene, altele-s cancerigene. Daca vrei sa se vada intunecat, aprinde o lamanare de camera, fa-i suport intr-un mar scobit sau intr-o gutuie, ceva, si vei avea si semi obscuritate, si parfum de gutuie autentica sau mar.

| Leocerba a răspuns (pentru NOname):

Stiu ca glumesti, altfel ti-as fi vorbit de cantitate versus calitate. Asta-i diferenta dintre 100 de voturi inteligent si 10 aprecieri scrise( c-atata ti-a permis timpul sa oferi) in propozitii sincere.
Gata, promit sa nu mai intind coarda, stii ca sistemul voturilor e marele meu bai, cu funde cu tot, m-am bucurat sa te pot bate la cap, poate-poate s-o prinde ideea mea, intr-o zi cu soare, acum merg sa vad Leonidele. Incep dupa ora 23.
Cum? Nu stii ce-s Leonidele? laughing Ia cauta pe net.

| NOname a răspuns (pentru Leocerba):

Haha, ce mai economie de curent...

Hai că am fugit şi eu la spectacolul Leooonidelor.
Vezi că totuşi a venit şi ploaia? ...de stele...din constelaţia Leo.
Ce fain sună... Superbă coincidenţă!

| anonim_4396 a răspuns (pentru Leocerba):

No, vorbeam de economie. glumeam.

| NOname a răspuns (pentru Leocerba):

Apropo, n-am prins Leonidele.
Ale mele au fost cam timide...sau clipeam când nu trebuia.

| Leocerba a răspuns:

Andreea, stii cum putem economisi apa si lumina cheltuite pentru fabricarea pungilor de plastic?
Metoda cea mai eficienta este cresterea drastica a pretului pungilor. Sa coste atat de mult incat sa te usture si, cand te duci la alimentara sau la piata, sa-ti iei sacose de acasa, sau sa porti o punga stransa frumos intr-un buzunarel al gentii, pentru micile cumparaturi spontane. Ia sa vezi atunci oamenii ca n-ar mai cumpara cate 5 pungi odata, pe care sa le arunce noi-noute, de cum ajung acasa, repetand gestul de 200-300 de ori pe an poate. Dar daca pungile astea sunt pe toate gardurile, gratis, sigur ca ne-am invatat! Uite, mi-am cumparat de la Carturesti o carte mica, una cat un carnet de note. N-aveau pungi mici asa ca m-am trezit ca mi-au pus carticica intr-o geanta de plastic mare de puteai sa-ti faci cort din ea. "Ma copii, va simteti bine?" i-am intrebat razand. "O duc in buzunar, in mana, o pun in gluga, da` nu-mi dati sacul asta c-o sa se sperie sotul meu acasa, o sa aiba senzatia ca iar am spulberat tot de pe card, numai pentru ca punga de plastic imi vine pana la glezne". laughing
Deci, sa coste enorm, mult si sa nu ne permitem sa le cumparam toata ziua. La cumpararea unei pungi noi, pretul sa scada daca aduci una veche la schimb, care sa fie ulterior reciclata. Ia sa vezi cum ne vine noua cheful de eco, cand vom fi stransi la portofel.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Leocerba):

rolling on the floor Io-s ăla care are un sertar plin de pungi, fiindcă de fiecare dată uit să-mi iau pungă de acasă când plec la cumpărături.

| Leocerba a răspuns (pentru anonim_4396):

Am un prieten care, dupa fiecare aventura finalizata, se lauda pe un ton visator: daca ar exista un centru pentru reciclare plasticului, asa cum pe vremuri puteai vinde sticle si borcane, as fi milionar cate prezervative as duce la reciclat. rolling on the floor

| Leocerba a răspuns:

Eu ti-am raspuns cum economisesti apa si lumina: noi-cumparand mai putine pungi, ei-vanzand mai putine si reducand fabricarea lor.
Cum refolosesti pungile de plastic, asta-i alta marie. Mama mea le spala cu apa si sapun si le intrebuinta de cateva ori( dar asta inseamna ca tot cheltui niste apa...). Eu le gasesc intrebuintari asa:
- bag pungi stranse ghem in incaltamintea pe care o depozitez, ca sa-si tina forma, pe post de șanuri, stii ce-s alea?
- adun mai multe pungi folosite, le strang bine--bine si le leg strans cu sfoara si le dau la cainii mei, in loc de mingi.Sunt incantati, mai ales daca in pungile alea am cumparat alimente care au imprumutat mirosurile.
-refolosesc pungile, in loc de manusi speciale de menaj, bag mana in punga de plastic pastrata dupa cumparaturi si asa imi fac treaba.

| Leocerba a răspuns:

Am citit pe undeva ca PET-urile si dozele de aluminiu vor fi colectate, in curand, in aparate speciale amplasate in magazinele mari. In schimbul PET-urilor & ambalajelor aluminiu cica vom primi vouchere de 5 bani pe unitate. E un inceput, dar 5 bani? adica vin cu un sacosoi de 20 de PET-uri si incasez 1 RON simbolic? nu stiu daca asa vor fi mobilizati romanii...

| NOname a răspuns (pentru Leocerba):

E bine şi aşa, Leo. Decât deloc... Tot e un pas înainte.

| Leocerba a răspuns (pentru NOname):

Stii cum e la nemti si la unguri? Fiecare gospodarie, familie are un fel de dispozitiv foarte simplu si cand au consumat continutul unui PET il pun in masinuta aia si-l storcesc de ajunge ambalajul cat o moneda mai mare. Pasul1: presez.Pasul2: plasticul presat il adun si cu el merg comod sa incasez vouchere. Nu ma duc la magazin cu 3-4 saci dupa mine, de parca ma mut!
Stii cum e la croati? Unii mai bruneti, cand containerele cu plastic de prin cartiere sunt pline, vin si le selecteaza, iau PET-urile si le dau pe vouchere asa ca masinile ce duc gunoiul menajer selectat nu mai au plastic de dat si nu le mai renteaza afacerea cu plasticul reciclat, de aceea vor sa inceteze reciclarea plasticului menajer, spre disperarea cetatenilor simpli care se tem ca vor ramane cu PET-rile, cand brunetii nu vor mai avea chef sa-l "selecteze". Atat de tare se tem incat am vazut croati simpli facand de paza la tomberonul cu plastic sau punand lacat la gunoi, cum era pe la noi candva cate un lastun legat cu lantul de copac, sa nu-l fure laughing
E asa o mafie cu gunoiul si sub pretextul verde de ECO se ascund afaceri scarboase.

| NOname a răspuns (pentru Leocerba):

Da...văd că e o adevărată mafie şi acolo...
Dacă o s-o ţinem tot aşa, o să ajungem să prindem ceva eco doar pe bonuri sau la televizor.
http://i.imgur.com/LnEwL.png

| andreea012345 explică:

Mersi dar nu mai am nevoie