|

Hi! Cum pot afla daca o poza de pe net are drepturi de autor? Va rog veniti raspunsuri concrete nu cu filozofii! Am descarcat niste poze de pe net si as vrea sa le postez pe un site, de exemplu WIKIPEDIA(site-uri de acest gen), nicidecum Facebook sau Twitter. Am mare nevoie de ajutor! Fundita!

3 Raportează Evaluează
3 răspunsuri:
| a răspuns:

Toate pozele de pe net au drepturi de autor, intrebarea e daca autorul permite publicarea sau folosirea lor in alte scopuri si in ce conditii. De regula o fotografie ce poate fi publicata si/sau folosita in alte scopuri vine cu o licenta care zice asta explicit sau care face referire la un standard de licentiere care permite asta, cum ar fi CC (Creative Commons Licence). Simpul fapt ca poate fi copiata de pe net nu-ti da dreptul de a o folosi, iar lipsa documentului de licenta te lasa descoperit in fata oricaror posibilitati de atac in vederea recupararii daunelor si platii de despagubiri.
Daca vrei sa folosesti o imagine, cel mai simplu e sa trimiti un mail autorului, sa-i spui ce vrei sa faci si sa-i ceri permisiunea de a folosi imagine respectiva rugandu-l sa o faca in scris, intr-un document oarecare(pdf). Daca primesti permisiunea o poti folosi fara grija, eu asa fac de obicei. Uite aici o resursa buna pentru imagini: http://www.deviantart.com/

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

E foarte greu sa-ti dai seama daca are sau nu drepturi de autor. La unele specifica, la altele nu. Iti ia ore intregi sa verifici daca o fotografie o poti folosi gratuit. Cel mai bine te poti ferii daca langa acea fotografie pe care o folosesti sa specifici sursa de unde ai luat-o si sa postezi si link-ul respectiv.
Asa aduci o multumire autorului si site-ului de pe care ai luat-o.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

De exempu caută pe Google imagini și vei vedea că jos scrie,, Imaginile pot fi protejate de dreptul de autor". Fundiță?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează