| paulp a întrebat:

La rucsac barele de metal de rigidizare ar trebui sa fie drepte si sa fie mulate pe acea parte de material din spatele rucsacului sau sa fie curbate inspre interiorul rucsacului? Intreb doarece in oferta de acum de la Lidl, unele rucsacuri au acea bara dreapta, altele curbata inspre interior si nu am observat ca acea bara odata curbata sa poate refeni la forma dreapta... poate cineva sa ma ajute va rog? mersi!

Răspuns Câştigător
| BANN3R a răspuns:

Rucsacii care au un litraj mare (cei folosiţi la ture pentru două sau mai multe zile) sunt în mod obligatoriu rucsaci cu spate rigid. Acesta înseamnă că spatele rucsacului este rigidizat cu o bară de metal, care face ca greutatea să fie orientată pe şold, cea mai rezistentă parte a corpului.

Barele de rigidizare se găsesc în interiorul rucsacului, de obicei sunt bare de alumiunu cu o lăţime de 2, 5 cm şi o grosime de 3 mm. Bara sau barele se pot scoate şi se pot modela conform formei corpului.

Rigidizarea interioară are mai multe avantaje:

Flexibilitate - Barele interioare conferă interiorului rucsacului o soliditate, astfel rucsacul se adaptează mai uşor la mişcarea corpului, ceea ce conferă, drumeţului, căţărătorului sau schiorului o uşurinţă în deplasare.
Echilibru - Aceşti rucsaci înbrăţişează corpul, astfel greutatea transportată ajungând mai aproape de centrul tău gravitaţional, astfel în caz de nevoie (ex. când treci prin teren accidentat) te ajută la menţinerea echilibrului.
Stabilitate - Aceste rucsacuri sunt dotate cu chingi de compresie, cu ajutorul cărora bagajul poate fi compresat, sau diferite obiecte pot fi fixate, astfel rucsacul nu are o viaţă independentă, oferind purtătorului o stabilitate bună (nu î-ţi pierzi echilibrul) şi în situaţii extreme.
Libertatea de mişcare - Datoriă rigidizării interioare forma rucsacului este de obicei mai îngustă, ceea ce face posibil libera mişcare a mâinilor, motiv întemeiat pentru care aceşti rucsaci sunt populari în rândul căţărătorilor şi schiorilor. Acest profil îngust are un mare avantaj şi pentru excursionişti, când trec printr-un loc îngust sau prin tufişuri.
Posibilitatea de reglare - Rigidizarea interioară (împreună cu chingile de umăr şi şold) sunt sisteme suspendate, şi astfel sunt mai uşor de reglat, decât în cazul rucsacilor clasice.

2., Rucsaci simplii (fără rigidizare) sau cu spate semirigidă




Rucsacii simpli de obicei nu au bară montată în interior (se pot găsi unele modele cu spate semirigid), pot avea capacitatea de încărcare de 20-40 litri, aceştia se folosesc de obicei pentru ture de 1-2 zile.


Acea bara trebuie sa se muleze dupa spate. Daca nu se intampla asta inseamna ca acel rucsac nu prea e de calitate

2 răspunsuri:
| BANN3R a răspuns:

Http://www.mormota.ro/alegere-rucsac, citeste aici mai bine

| paulp explică (pentru BANN3R):

Stiu de acel link; am intrebat insa altceva; la asta din lidl barele sunt pe exterior si nu stiu exact cum ar tb sa fie pozitionate...