| Sandu3 a întrebat:

Salut.Am o mica nelamurire. Daca imi instalez un SSD in locul hardului pe care il am acum, am inteles ca butarea se va face mult mai rapid.Probabil si inchiderea computerului,nu stiu.Dar va face acest lucru sa mearga mai rapid internetul,de exemplu? Adica daca am instalat un SSD paginile de internet se vor deschide si ele mult mai repede, sau nu are nici o legatura un SSD cu asta? Ajuta doar la butare si atat...

5 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Și internetul merge mai repede, deoarece totul trece prin ssd sau hdd (după caz).
Ca să ai idee despre ce este vorba, orice informație rămâne stocată în ssd/hdd; chiar și istoricul șters din browser. Chiar și după formatarea ssd-ului sau hdd-ului.
Deci și internetul trece prin ssd. Absolut totul. Chiar și dacă deschizi o poză salvată pe un stick usb. Și aceasta trece prin ssd.

| NLS a răspuns:

Bineinteles ca NU, internetul si puterea de calcul raman aceleasi.
Windowsul va porni mai rapid, programele si jocurile vor porni mai repede, jocurile se vor incarca mai repede intre niveluri (in loc de 20-25 secunde poti ajunge la 8-9 secunde cu un SSD de calitate), in rest nu o sa observi diferente majore.

Per total merita oricum, mai ales ca nu o sa mai auzi acel zgomot de HDD.

In programele care lucreaza constant cu HDD-ul, gen Adobe Premiere, o sa vezi o crestere uriasa in timpul de acces al fisierelor mari (4K).

In rest, pentru proiectare & simulare, editare audio, modelare de suprafete in Blender,
e binevenit un SSD, insa nu aduce diferente enorme, conteaza mai mult procesorul (uneori si placa video) si cantitatea de RAM.

Iar daca folosesti programe din cloud, conteaza internetul cel mai mult, degeaba ai 9900K, daca ai net demn de anul 2007.

| Ineys a răspuns:

Pe scurt da. HDD e de domeniul trecutului. SSD e viitorul, ia-ti unul cat mai repede, n-o sa regreti.

| Algo098 a răspuns:

Browser-ul stocheaza date pe hard disk si le acceseaza in timpul navigarii, deci paginile care au mai fost vizitate se vor incarca mai repede. SSD-ul accelereaza toate aplicatiile, avand vitezele de scriere si citire mai mari. Daca viteza internetului e mare, SSD-ul ajuta la descarcarea cu viteza maxima. Un hard disk cu viteza mica poate incetini viteza de descarcare. Daca viteza internetului e mica, nu conteaza prea mult viteza harddisk-ului.
Exemplu: un hard disk care are viteza de scriere 95MB/s = 95x8Mb/s = 760Mb/s va incetini descarcarea daca netul are 1Gb/s. Sau daca hdd-ul are doar 40MB/s viteza de scriere = 320Mb/s si netul e de 500Mb/s sau 1Gb/s, normal ca hdd-ul va incetini descarcarea. Un SSD daca are viteza de scriere 200MB/s = 1600Mb/s nu va incetini o descarcare cu viteza de 1Gb/s.

| Catalinlupu23 a răspuns:

Ajuta si la deschiderea altor aplicatii mai rapid.Ca sa te lamuresti poti sa te uiti la george buhnici inlocuire din hdd in ssd