|

Salut! Am un Sony Vaio cu Intel Core i5 3210M 2, 50 GHz, Ivy Bridge 22nm Tehnology

Ram 4.00 Single Channel DDR3

665MHz

Graphics

Vaio-LCD (1920-1080@59Hz)

1023Mb Nvidia GeForce Gt 640M LE(Sony)

Storage 465 gb Toshiba

Optical drivers MATSHITA DVD-RAM UJ8A7AStemperatura la CPU arata 67C

temperatura la Graphics e de 52C

temperatura la storage e de 37C

Toate astea in timp ce am deschise 3 ferestre de la mozilla,unul dintre ele fiind pe un film pe nerflix.

Problema e urmatoarea:Cand joc un joc, ventilatorul de la laptop se aude super tare mai ales la inceput, si dupa se aude dar dar nu atat de tare.Iar zgomotul difera de la joc la joc.In partea de langa monitor la laptopului se incalzeste destul de tare dar totusi am avut laptopul si mai fierbinte si nu s-a intamplat nimic.Si nu, nu e de la praf! Am sters praful acum 2 saptamani si am si.un cooler.Laptopul sta tot timpul pe biroul.pe cooler nu il tin in pat etc.

E normal ca ventilatorul sa se auda atat de tare?

Im timp ce joc deperatura e in jur de 75/90C.

Temperatura in timpul jocului e normala?

2 Raportează Evaluează
Răspuns Apreciat de Editori
| a răspuns:

Turatia ventilatorului este reglata automat. Cand temperatura este mai mare, atunci trebuie racita mai tare si turatia ventilatorului creste.
Temperatura de peste 60 grade la un CPU Intel este deja suprasolicitare, ca urmare si ventilatorul se tureaza la maxim si aerul circulat scoate un sunet de "suierit" caracteristic (ca la aspirator).
Ventilatorul se va uza mecanic si va face si zgomot suplimentar de "scartaire", tot mai puternic, pana ce va ceda mecanic, complet. De la acel moment CPU se va supraincalzi si in cateva secunde se poate arde, deseori impreuna si cu placa de baza.

Ca urmare, trebuie sa iei cateva masuri:
1. Curatarea de praf a sistemului de aerisire si racire a CPU. Temperatura in gol (dupa pornirea laptopului) trebuie sa fie sub 42 grade. Daca este mai sus de 45 grade, atunci asamblarea nu este buna!

2. Folosirea paginilor multiple in loc de ferestre multiple la Mozilla. Ferestrele multiple inseamna functionarea in mai multe instante a programului, dar folosirea mai multor pagini inseamna doar o singura pornire (deci consum mai mic de resurse la CPU.

3. Daca joci, sa fie pornit DOAR acel program, fiindca jocurile solicita ei insasi puternic CPU. La nevoie, jocul sa fie folosit primul, imediat dupa pornirea laptopului, fiindca deseori chiar si programele "oprite" raman in memorie si functioneaza in continuare, "franand" si incarcand degeaba CPU.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
1 răspuns:
| a răspuns:

Poate ventilatorul are o defectiune. O picatura de ulei pentru mecanisme fine poate rezolva problema: https://www.emag.ro/ulei-special-pentru-mecanisme-fine-100ml-met1452/pd/DB45VNBBM/
Poate sa fie si altceva; dar eu la asta ma gandesc.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează