| Dima_Alin_1998 a întrebat:

Salut, daca am o memorie ram de 4gb(nu e ddr sau ceva) pot adauga o memorie de 4gb ddr3 ori ddr4 in plus pe langa aia?

9 răspunsuri:
| PainTech a răspuns:

Cum au zis si ceilalti :
Totate memoriile din era asta sunt DDR, DDR2, DDR3 sau DDR4. E imposibil sa ai un computer utilizabil care nu functioneaza cu memorie tip DDR.

O placa de baza suporta un singur tip de memorie DDR. Intereseaza-te ce varianta de DDR suporta placa ta de baza. Vezi CPU-Z, dar sunt o tona de alte programele pentru asta.

Acum ai aflat DDR-ul memoriei actuale, frecventa memoriei actuale si latenta CAS a memoriei actuale. Cel mai sigur cumperi o memorie care are aceste specificatii identice.

Atentie mai ales la DDR! O memorie de un DDR diferit fata de ce suporta placa de baza nu este nici fizic compatibil (decat daca o bagi cu ciocanu') si nici electronic compatibil.

Apoi fiecare placa de baza :
- Are un anumit numar de sloturi pentru placutele de memorie
- Are o cantitate maxima de memorie pe care poate sa o vada.

| danutzu96 a răspuns:

TOATE memoriile contemporane (nu vorbim de antichitati ) din calculatoare sunt din clasa DDR SDRAM
(Double Data Rate Synchronous Dynamic Random-Access Memory). Pai vezi ca intre DDR3 si DDR4 sunt diferente majore si NU SUNT INTERSCHIMBABILE. Dupa ce identifici ce tip de memorie ai si cate sloturi ai disponibile (goale) exista. poti comanda inca un modul. Trebuie sa fii atent si la frecventa si latenta. Iti recomand sa intrebi bine inainte sa cumperi ceva, ca te poti trezi cu calculatorul ca nu mai vrea sa faca boot dupa ce adaugi modulul. Inca ceva, trebuie sa te uiti si la placa de baza cat suporta maxim si cat suporta maxim pe slot.

| GPA a răspuns:

La ora actuală, în sistemele de calcul se pot regăsi următoarele tipuri de memorie RAM :

•(SRAM)-Static RAM
•(DRAM)-Dynamic RAM
•(SDRAM)-Synchronous Dynamic RAM
•(SDR SDRAM) - Single Data Rate Synchronous Dynamic RAM

•Double Data Rate Synchronous Dynamic RAM (DDR SDRAM, DDR2, DDR3, DDR4)

Pentru memoriile volatile grafice (pentru plăci video în termeni uzuali):

•Graphics Double Data Rate Synchronous Dynamic RAM (GDDR SDRAM, GDDR2, GDDR3, GDDR4, GDDR5)

Este foarte important de identificat ce fel de memorie suportă placa de bază, ce fel de memorie este instalată pe placa de bază. Există patru variante de-a afla :
1)De pe site-ul producătorului plăcii de bază (Memory support)
2)Din biosul plăcii de bază -> Main panel -> Memory
3)Din testul P.O.S.T care are loc imediat după apăsarea butonului power (un test care se execută de biosul plăcii pentru a verifica integritatea sau totalitatea componentelor și echipamentelor periferice conectate la sistemul de calcul, pentru ca apoi să treacă la etapa de bootare în sistemul de operare). În testul POST îți va scrie cantitatea de memorie RAM instalată pe placa de bază și tipul memoriei sau a lățimii de bandă (PC1 sau PC2 sau PC3 sau PC4 cu diferite valori )
PC1 - DDR I
PC2 - DDR II
PC3 - DDR III
PC4 - DDR IV

4) In al patrulea caz, folosim CPU-Z și identificăm in secțiunea "SPD"(Serial Presence detect) tipul de memorie RAM, frecvențele, lățimea de bandă și toate specificațiile.

Acum "Pot adăuga o memorie de 4Gb DDR3 ori DDR4 in plus pe lângă aia?" Răspunsul este nu!
Nu poți adăuga memorii diferite pe o placă de bază, tipul de memorie trebuie să fie același! Am o placă de bază cu DDR2 RAM, atunci doar memorii DDR2 vor fi compatibile și vor putea fi instalate, bineînțeles, citind înainte frecvențele maxime pe care placa de bază le poate aloca și capacitatea maximă de memorie.

Ce este de urmărit?
-tipul de memorie RAM suportată de placa de bază
-frecvența maximă a memoriilor RAM pentru placa de bază
-capacitatea maximă suportată de placa de bază

| Alverto a răspuns:

Da, dar mai greu

| PainTech a răspuns (pentru Alverto):

Alverto, intelegem ca vrei sa ajuti, dar te rog nu mai raspunde daca nu sti sau cel putin cauta pe google daca nu esti sigur de raspuns.

Nu de alta, dar in loc de il ajuti pe saracu' om il incurci si poate cumpara ceva aiurea.

| Alverto a răspuns (pentru PainTech):

Nu, e o greșeală, inloc să răspund la altă întrebare am răspuns aici laughing scuze @Dima_Alin_1998

| ClaudiuM1997 a răspuns:

Salut. Nu are cum sa nu fie DDR. Gen si daca e PC vechi de 12 ani tot trebuie sa fie macar DDR2. Eu zic sa te interesezi mai bine si sa vezi exact de care ram ai si dupa trebuie sa adaugi acelasi tip langa. Descarca "Cpu Z" si acolo la sectiunea memory iti zice exact.

| InvatamProgramare a răspuns:

1. NU are cum sa nu fie DDR.
2. Afla ce placa de baza ai si apoi vezi ce DDR suporta.
3. Vezi daca mai ai sloturi libere pe placa ta de baza.
4. Daca ai slot liber cumpara o memorie DDR compatibila cu plata ta de baza.
Spor!

| AlexMh a răspuns:

Salut! Cu siguranta nu poti adauga. Ce poti adauga in schimb este DDR2 cu DDR2, DDR3 cu DDR3, etc. intelegi ideea. Poti adauga si de frecvente diferite, dar va merge mereu la frecventa ramului cu cea mai joasa frecventa. Atentie! In cazul laptopurilor unele sunt pretentioase si efectiv nu pornesc daca nu ai o a doua placuta identica cu prima in toate specificatiile. Bafta!