| RaduTN a întrebat:

Salut prieteni! A venit timpul sa invat totul despre asamblarea calculatorului, cine m-ar putea ajuta? Nu-mi da-ti videoclipuri cu oameni care asambleaza calculatoare, ca-s satul de ele, am vazut o multime.

Pe mine ma intereseaza in mod special:

1. Cum sa fac un Wire Management reusit.

2. La fiecare comonenta ce fir trebuie sa conectez ca sa fie alimentata? Si de unde porneste firul.

3. Cum se numesc toate firele sursei? Si la ce le conectez?

4. De unde imi pot da seama ca o sursa se potriveste cel mai bine cu o placa de baza, ca sursa sa aiba toate firele, nu cumva sa nu aiba un fir important si sa nu pot alimenta o componenta.

5. Cum as putea monta o placa de baza fara sa duc la pierderea garantiei? Stiu ca trebuie sa ai niste surubele care le montezi in carcasa si pe ele pui placa de baza, acele surubele vin cu placa de baza, cu carcasa, cu ce vin?

6. Am auzit de la profesorul meu de informatica ca daca schimbi tensiunea la sursa, si o pui pe una neregulamentala iti pocneste sursa. Cum trebuie sa o reglez ca sa fie ok?

Daca mai stiti voi alte reguli de care trebuie sa ti cont cand iti asamblezi calculatorul, v-as ruga sa mi le spune-ti.

Multumesc anticipat! O seara buna!

Funda big grin

Răspuns Câştigător
| DeyCj a răspuns:

1.La ce-i zici tu wire management?
2.Depinde de ce componentă.La calculatoarele desktop totul e ca la puzzle.Nu ai cum să gresești.
de exemplu știi ca la surșa este o mufă mare(cea de 20+4 pini).
Acuma cea de 24 de pini intră în lăcașu eu de pe placa de bază numai într-o singura poziție.Nu ai cum s-o pui invers că nu va intra în mufa mamă.
cablul marcat cu negru-galben și are 4 pini vine la proceosr pe mufa de 4 pini
La unele surse de alimentare vei avea un rail9așa îi zice) special pentru alimentyarea plăcii video.Aia dacă și numai dacă placa video necesita alimentare se va conecta. daca nu NU! cablurile cu mufe negre mai late.Alea îș alimentările SATA pentru harduri.da©a ai unu, vei folosi doar unu.idem ca la mufa de 24 de pini.Va potrivi numai într-o singură poziție.
Îs multe de zis și nu știu cu ce să încep.
3.firele sursei se numesc rail-uri și în funcție de mufe se conectează fiecare la componentele ei.Așa cum am încercat să-ți scriu mai sus. Sper să înțelegi.happy
4.Simplu.Te uiți la sursa de alimentare și vezi daca toți pinii sunt cu fire.Inclusiv la cea de 24 de pini.Asta n-o să-ți iese din prima că trebuie să ai un pic de ochni format, da asta se face în timp.
5
Aici TREBUIE să știi deja un pic de asamblare.Ai nevoie de echipament ESD.E cam... lege.Descărcăriile electrostatice pot distruge componentele.Lasă prostiile de amatori ce o să le vezi probabil mai jos și prostiile de pe Yt făcute de amatori ce cred doar ei că se pricep.real îs praf.
Prima dată identifici ce placă de bază ai.Atx,mATX,mITX,etc
Apoi filetezi piciorușele ce vor susține placa de bază în funcție de ce placă de bază ai.La unele modele de carcase e marcat cu A,B, C, D.ei te orientezi în funcție de asta și filetezi frumos piciorușele acolo unde trebuie.
Apoi montezi frumos I/O sheeld-ul plăcii de bază în lăcașul conform!
Iei cu atenție placa de bază, dar nu uita sa folosești mănuși(recomand ca să nu lași pete de grăsime pe piese) ESD sau o branulă ESD(e lege!), o pui finuț, n-o trântești pe piciorușele filetate anterior.
Fixezi placa de bază cu șuruburi speciale ce le gasești la magazinele specializate sau second pe Okazii(în alt loc nu găseșți).iei o șurubelniță stea, da nu de aia de neam prost cu una decentă, preferabil magnetizată și filetezi frumușel suruburile
6
Se vede că e profesor de informatică nu tehnician service Pc.O vorbit prostii.Nu ai cum să schimbi tensiunea la sursă. Foarte rare-s modelele care mai funcționează pe 110v.Sursele moderne NU mai au așa ceva. Tensiunile de alimentare la componente nu se pot modifica.ele vin direct din sursă pe amperaje și tensiuni standard în funcție de ce vor alimenta.

Reguli...Este numa una si bună, dar îs multe de zis.
Succes

| RaduTN explică (pentru DeyCj):

Mulțumesc mult!

10 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Pff si daca nu ai invatat din video uri, crezi ca o sa inveti de la un text pe care ti l turnam noi aici?

videourile ale sunt mult mai utile

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu mi-am facut pc-ul de la 0 cu videouri de pe youtube. ai grija sa nu faci prostii de capul tau

| RaduTN explică (pentru anonim_4396):

Merci pentru sfat! happy

| DeyCj a răspuns (pentru RaduTN):

Pentru puțin.Nu uita de echipament dacă plănuiești să te apuci de asamblat. Dacă mai ai întrebări te ajut cu drag.happy

| RaduTN explică (pentru DeyCj):

Pentru moment nu mai am intrebari, o sa mai pun intrebari cand o sa vina momentul sa pun in practica tot ce-am invatat despre asamblari. Merci mult pentru ajutorul acordat!

| santusx a răspuns:

Prin wire management el se refera la aerisirea cat mai buna a pc-ului.
Pentru a face acest lucru ai nevoie de o carcasa cu posibilitatea de wire management o sursa molex(ventilatoare, fan controllere) si multa imaginatie laughing

| DeyCj a răspuns (pentru santusx):

Wire=fir.Management=administrare =. administrarea firelor=? .Aierisirea.Aia-i alta treabă laughing. ventialrea aia-i cu totu altceva.Se face cu controlere ce n-are sens să dai banii pe ele.

| santusx a răspuns (pentru DeyCj):

Cred ca nu ai citit raspunsul complet.Sursa molex este esentiala pentru wire management.Este adevarat ca nu am raspuns detaliat la intrebare dar este destul de greu sa il inveti pe cineva doar printr-o postare in scris.
Un video clip este de mult ajutor dar vorba lui "suntserios" "Pff si daca nu ai invatat din video uri, crezi ca o sa inveti de la un text pe care ti l turnam noi aici?
videourile ale sunt mult mai utile"

| DeyCj a răspuns (pentru santusx):

De acord parțial.Din ce am scormonit pe Yt, 99% sunt gunoaie făcute de depanatori de ocazie ce cred doar ei că se pricep.Real, nu respectă standardele de conformitate pentru asamblare și nu folosesc echipamente de protecție a hardware-ului, ceea ce este crucial în procesul de asamblare corectă a unui PC, și mai și învață pe alții prostii eronate.Asta îi ca și cum te-ai apuca de reparat mașina în apartament sau în garaju' lu vecinu.Că „merge", asta e pur noroc.Că NU așa se face, e realitate.Am suficientă experiență practică(peste 5 ani) atât în asamblare cât și în service-are încât să-mi permit să fac asemenea afirmații. happy