|

Salut TPU, am o problema cu coolerele pe un pc mai vechi... HP compaq dc5800 minitower sau ceva de genul..in fine, le pot controla din bios, dar daca le dau mai tare fac zgomot si daca le las incet temperatura urca pana la 50-60 grade si tebuie sa sting pc ul sa intru in bios sa setez ..si tot asa ..stiti vreun soft cu care sa reglez voltajul sau viteza coolere lor direct de pe desktop? Am incercat cu speedfan dar nici nu mi le vede...coolerele, imi citeste doar temperatura

Dau funda!

2 Raportează Evaluează
2 răspunsuri:
| a răspuns:

Daca le poti controla din BIOS ar trebui sa poti si din SpeedFAN.
Sunt legate la placa de baza sau direct la Molexuri?

In alta ordine de idei, o temperatura de 55-pana in 60 de grade e normala in load. (in idle NU). Deci specifica in ce conditii atingi acea temperatura (in timp ce te joci sau in timp ce cauti ceva pe net).

Modalitati de a controla turatia ventilatoarelor de sistem:

1) Se pot controla din BIOS,
2) din SpeedFAN
3) sau uneori placa de baza vine cu un utilitar (vezi pagina producatorului placii de baza si uita-te la modelul tau, in sectiunea Download - Drivere si Utilitare)
De cele mai multe ori acest utilitar se numeste FAN Control (insa numele poate sa difere de la un producator la altul).

4) Alternativ, se pot controla cumparand un FANController si legand toate ventilatoarele dorite la el.

Placile de baza mai noi suporta atat ventilatoare cu 3 pini, cat si cu PWM (4 pini)
Daca placa de baza e un model mai vechi, se pot controla doar cele cu 3 pini din SpeedFAN.

Ventilatoarele trebuie conectate la placa de baza pentru metodele 2 si 3.
Daca iei un FANController, se conecteaza acesta la sursa, prin intermediul unui molex, si ventilatoarele vor fi desigur conectate la el.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru NLS):

Speed fan-ul nu mi le citeste, imi atinge temperatura aia si in cautarea pe internet dar si in timp ce joc sta tot in 50 ...pe prima treapta a coolerelor.dar daca le dau pe a 3 a treapta nu pleaca din 37-38 de grade ..si coolerele au vreo 8 trepte..sunt extrem de puternice, dar pana acum nu am gasit nici un soft cu care sa pot controla fara sa intru in bios. ..si chiar nu vreau sa stau de fiecare data sa intru in bios ..si nici sa cumpar un fan controler pentru ca pc ul este destul de vechi si nu merita

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează