| CosteaVlad a întrebat:

Salutare,
În materie de smartphone-uri, ce ecran este mai ok dintre OLED și AMOLED? Mă refer atât din punct de vedere al fiabilității, cât și al calității culorilor. Am căutat pe Google informații detaliate despre ambele tehnologii, dar tot nu sunt lămurit.
Mulțumesc frumos,
Vlad.

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| NLS a răspuns:

Este exact invers precum a zis Illuminati.

OLED-ul (Organic Light-Emitting Diode), este in esenta exact o matrice de multe LED-uri, adica diode luminiscente, doar ca aceste LED-uri sunt obtinute din compusi organici.

(LED-ul este o dioda ce prin polarizare, transforma energia primita in lumina, nu in caldura.)

Pentru constructia ecranelor, aceste leduri sunt fixate pe un un suport foart subtire, numit "film".

La trecera curentului electric prin aceste LED-uri, fiecare pixel este iluminat individual si luminozitatea se poate deci controla la nivel de pixel, rezultand cele mai vibrante culori, si un negru absolut.

(Mai vechile tehnologii LCD aveau ca surse de iluminare a matricii de cristale fie 2 neoane (tehnologia LCD), fie 4, 6 sau 9 LED-uri, care iluminau matricea (tehnologia LED). )

Cand afiseaza culori inchise, consuma foarte putin curent, cand afiseaza alb sau culori deschise, consumul creste drastic.
Durata de viata a ajuns la ora actuala in jurul a 100.000 ore.
Dupa aceasta valoare, luminozitatea maxima a lui va scadea la jumatate.
Pot fi folosite la realizarea de ecrane flexibile.


AMOLED (Active-Matrix OLED) este o tehnologie derivata din OLED, si folosita pentru prima data pe telefoane. (intre timp a ajuns si pe tablete, laptopuri... )

E exact folia de LED-uri organice de care spuneam mai sus, peste care s-a aplicat o matrice de tranzistori TFT (thin film transistor) ce actioneaza ca niste intrerupatoare, deschizand sau inchizand curentul pentru pixelul caruia ii este atasat.
Rezulta un timp de raspuns putin mai bun decat la ecranele OLED.

Asta e explicatia in mare.
In detaliu, fiecarui LED ii sunt atasati 2 astfel de tranzistori.
Unul controleaza un condensator de stocare, iar al doilea genereaza curent constant si de voltaj potrivit pixelului.

Este putin mai gros decat ecranul OLED, si poate fi produs atat in varianta flexibila cat si rigida, functie de tehnologia matricii de tranzistori folosite.
Consuma foarte putin curent. (practic SUNT FOARTE PUTINE DIFERENTE INTRE ELE ca si calitate).
Daca vorbim de fiabilitate, sunt mai durabile ecranele OLED.



Advantages of OLED Display

The plastic, organic layers of an OLED are thinner, lighter and more flexible
Because the light-emitting layers of an OLED are lighter, the substrate of an OLED can be flexible instead of rigid.
OLEDs are brighter than LEDs.
OLEDs do not require backlighting like LCDs
OLEDs are easier to produce and can be made to larger sizes.
OLEDs have large fields of view, about 170 degrees.

Advantages of AMOLED Display

It can be used to any display size and
They produce faster refresh rate as well along with dark and inky blacks.
AMOLED ones provide exact color contrasts.

7 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Am avut ca proiect in clasa a 12-a despre asa ceva, in mare parte amoledul este o categorie mai agreata deoarece poate fi construita in mult mai multe dimensiuni fata de oled, printre alte avantaje. Practic este aceeasi dioda, doar ca este diferit principiul de functionare, poveste lunga.

In principiu o sa gasesti doar amoled pe telefoane pentru ca este cel mai eficient.

| CosteaVlad explică (pentru Frank51):

Te întreb altfel: Între ecranul de la Mate 10/20 Pro și cel de la Samsung Galaxy S8/S9, care e mai bun? La Mate este denumit OLED, iar la Samsung AMOLED.

| NLS a răspuns (pentru CosteaVlad):

Amoled ul are o construcție mai complexa, - matricea (stratul)de tranzistori-, ca atare riscul de a se defecta e mai mare.
Când s-a construit prima data Amoledul a fost nevoie de el, fiindcă tehnologia OLED avea unele probleme, legate de iluminarea de fundal, care s-au rezolvat între timp.

Acum sunt perfect identice ca și calitate, ambele consuma foarte puțin (am scris în postul anterior în ce condiții consuma putin) și pot afișa culori perfecte (Prin ambele tehnologii stingerea și aprinderea pixelilor se efectueaza individual, doar procedeul de control e diferit)

Teoretic timpul de răspuns la Amoled e ceva mai bun, însă asta rămâne relevant in teste, ochiul uman nu poate înregistra aceasta diferența.

Tehnologia OLED abia ce a apărut, deci e mai rar întâlnită și destul de scumpa. (paradoxul e ca deși e mai ieftin de produs decât Amoledul, e încă mai scumpa).
Ea este viitorul în cazul ecranelor mari, și la ora actuala nu putem știi dacă va lua de tot locul Amoledului pe telefoane.

| CosteaVlad explică (pentru NLS):

NLS, Mulțumesc mult de tot pentru răspunsurile super-argumentate! Jos pălăria!winking

| Illuminati2016 a răspuns:

Daca vrei smartphone iti recomand AMOLED daca vrei tv OLED(dar sunt mai scumpe) si la laptopuri IPS LCD deoarece cele OLED sunt rare

| Illuminati2016 a răspuns:

AMOLED ul are alta constructie si este putin mai subtire si parca are culori o idee mai vibrante

| SpikePI a răspuns:

Eu personal iti recomand AMOLED-ul. Dupa cum poti observa si tu, multe telefoane din anii recenti au ecrane ori AMOLED ori SUPER AMOLED