|

Samsung 970 EVO 250GB vs Samsung 970 EVO 500GB - există diferențe reale de performanță între cele două SSD-uri? Viteza de citire random 4KB este aproape dublă la versiunea de 500GB, dar contează aceste cifre în momente de heavy use (de ex: compilare de cod, windows update, editări foto&video)?

5 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Aia voiam sa subliniez. Nu este mare diferenta dintre ele doua. Diferenta principala si cea pe care te intereseaza cel mai mult este bugetul. Pana la urma urmei, toata lumea si-ar lua cei mai bun, dar banii... happy Depinde daca ai nevoie sau nu de capacitate asa mare de stocare. Eu cu 120 de gb imi fac treaba. Presupun cu 250 de gb iti vei face si tu treaba.
Ideea este sa ai si un hdd pentru diferite resurse. Anumite programe mari, jocuri, filme, muzica, poze s-a.m.d.
Eu pe SSD tin strict windowsul, anumite programe si cam atat. Restul fisierelor mari sau alte workspace-uri le fac doar pe hdd.
Mai exista si varianta de SSHD dar ma rog aici e alta discutie, e un fel de hibrid. Am avut unul si dupa cateva luni, efectiv s-a ars happy. Tin sa cred ca a fost din cauza sursei deoarece am schimbat-o si pe aia. Avea oscilatii de tensiune si cred ca aia a fost cauza.
Ma rog, revenind la subiect. Sunt sigur ca vei face alegerea corecta happy
Succes!

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Viteza teoretic ar trebui sa fie la fel, seria si specificatiile sunt aceleasi, doar capacitatea de stocare difera.
E posibil din teste sau altele sa fie diferente. Nu stiu cat de reale sunt testele astea, sincer placa de baza conteaza si aici foarte mult. 2 Placi pe sata diferite pot scoate viteze diferite de la acelasi SSD.
Logic ca conteaza viteza in momente in care lucreaza HDD-ul (windows update s-a.m.d). Dar ce tine de procesor si placa video (randare video, fps-uri la jocuri etc.) nu are treaba SSD-ul.
Daca ai placa de baza ceva mai noua, vezi ca au aparut SSD-uri pe m8 (este noul port pentru stocare de viteze mult mai mari ca sata). Sunt mai mici si mai slim ssd-urile pentru m8 dar putin mai scumpe. Vitezele sunt mai mari.Dar ma rog, asta e o alta discutie.
Sper ca ai inteles ideea. Succes!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Evolution):

Ți-au scăpat din vedere niște informații:

1) Vitezele specificate sunt diferite pentru fiecare capacitate. De aceea diferă testele.
- Samsung 970 EVO 250GB: 200K IOPS random read, 350K IOPS random write, 1500 MB/s sequential write
- Samsung 970 EVO 500GB: 370K IOPS random read, 450K IOPS random write, 2300 MB/s sequential write
În rest sunt cam la fel. Iată site-ul oficial (click pe SHOW MORE SPECS): https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/product/consumer/970evo/

2) Portul SATA nu are nicio legătură aici. Aceste SSD-uri se conectează prin PCIe. Placa de bază va avea astfel de mufă. Form factor-ul nu este „m8" ci „m2". M2 se referă doar la forma SSD-ului, nu și la viteaza sau interfața lui de conectare.

Dar sunt de acord cu tine în legătură cu randarea video și fps-urile din jocuri - nu prea ar trebui să fie diferențe între HDD și SSD. Eu am nevoie de un SSD rapid care să nu încetinească procesorul (AMD Ryzen 7 2700X) când compilează codul unei aplicații mari în IntelliJ / Visual Studio, face playback în Sony Vegas / Adobe Premiere la un proiect cu multe layer-uri și efecte, plus făcând în background windows update (ăsta ar fi un scenariu de heavy use).

Intenționez să folosesc SSD-ul NVME doar pentru partiția sistemului de operare (+ programe etc), deci 250 de GB mi-ar fi suficienți. Aș opta pentru versiunea de 500 de GB doar dacă se adeverește că ar fi mai rapidă în utilizare reală, nu doar în teste.
Mulțumesc pentru răbdare!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru SonicAndrei):

La viteze eu ti-am spus ca difera si in functie de placa de baza.
Pacat ca nu mai am acum screenshoturile dar am mai avut discutia asta cu un prieten de la facultate. Chiar am facut un test cu el si a vazut ca acelasi SSD pus pe placa lui de baza are viteze cam cu 30% mai mici decat pe placa mea de baza. Nu mai stiu exact detaliile testelor, dar undeva la 300 mb/s imi arata mie, lui undeva la 220-230 mb/s. Imi pare rau ca nu am salvat si raportul sa iti arat, dar oricum poti face singur testele ca sa dovedesti. Eu nu am timp si nu am pe ce (pentru ca nu sunt acasa) sa refac acest test.
Da se cheama port M2, am gresit eu cand am scris. SSD-urile prin M2 au viteze cam de 10 ori mai mare decat pe sata.
http://www.velocitymicro.com/blog/nvme-vs-m-2-vs-sata-whats-the-difference/
http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2947712/sata-ssd.html
Se refera si la viteza si la interfata lui de conectare.
Nu are cum ca un SSD sa incetineasca un procesor. Vezi ca tu cam confuzi anumite lucruri.
Uite eu sunt la facultatea de calculatoare si fac programare. Mi-am pus ssd (SanDisk 120gb) pe laptop si hdd-ul l-am pus intr-un caddy inlocul unitatii optice. Folosesc laptopul pe programare in mare parte. Insa atunci cand faci o compilare sau o randare video (mai ales o randare video) daca te uiti in task manager, o sa vezi ca procesorul sta full load aproape. Daca pui un HDD sau un SSD, cam acelasi timp va face. SSD-ul te ajuta sa obtii viteze mai mari la fisiere si tot ce tine de memorie.
Am un pc mai vechi pe sata 2 cu windows 10 si atunci cand se face un update de windows, debia poti sa folosesti calculatorul. Pe laptop fac 100 de chestii si nici nu imi dau seama cand se face update pentru ca nu incetineste deloc.
Eu folosesc SSD-ul pe laptop tot pentru sistemul de operare. Oricum nu te gandi ca am nu stiu ce racheta. Am un laptop mediocru (l-am cumparat acum 2 ani cred, i7 generatia a 3 a, 8 gb de ram ddr3, gt 740m 2 gb, ssd120gb SanDisk + hdd 720 gb habar nu am ce firma :))...2005 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Evolution):

Nu e nevoie de screenshot-uri. Dacă spui tu, eu te cred (e logic ce spui). Dar, în cazul meu, GIGABYTE B450 AORUS PRO cu siguranță nu va încetini SSD-ul.
Un SSD „încet" poate să încetinească un procesor performant în anumite taskuri. Un HDD poate să încetinească orice procesor din zilele noastre (știm amândoi prea bine), deci se poate aplica același principiu și în cazul SSD-urilor. Procesorul face, astfel, pauză câteva milisecunde până se citește/scrie informația pe HDD/SSD. Desigur, diferența dintre două SSD-uri nu e la fel de mare ca cea dintre HDD și SSD.

Laptopul tău e ok dacă are și SSD. Am unul ca al tău, dar fără placă video dedicată și fără SSD. Merge foarte lent pe HDD. Mai am un desktop cu i3 căruia i-am pus un SSD second-hand și acum se mișcă impecabil; o să-i pun și laptopului.

Între timp am cam găsit răspunsul la dilema mea (vezi PCMark 8 Real-World Software Performance): https://www.tomshardware.com/reviews/samsung-970-evo-ssd-review,5573-4.html
(jos de tot este link și către versiunea de 500GB)
Diferența de viteză dintre versiunea de 250GB și 500GB este infimă. Aplicațiile se deschid la fel de repede. Totuși, încă nu am găsit o comparație de build a codului unei aplicații, dar bănuiesc că nu e mare diferența nici acolo. În schimb, versiunea de 500 GB are avantaje clare de performanță atunci când copiezi fișiere mai mari de 12 GB datorită buffer-ului TurboWrite, dar asta nu mă afectează prea mult.
https://www.tomshardware.com/reviews/samsung-970-evo-ssd-review,5573.html

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează