| SorinELoo7 a întrebat:

'seara TPU! Pe aceasta configurație:
- procesor AMD Athlon 64 x2 dual core 3600+ 1, 91 GHz
- memory 1 Gb
- ATI Radeon x1050
Windows 7 Enterprise îmi va merge mai bine decât Windows 7 Ultimate?
P.S. care sunt diferențele între aceste Windows-uri?
Astept raspuns!

11 răspunsuri:
| DeyCj a răspuns:

Pe așa ram zi mersi că rulează wingoz 7, numai el nu și aplicații.Nu înțeleg de ce vă place să vă lăcomiți la Ultimate sau Enterprise când aveți la îndemână o soluție foarte simplă și anume Wingoz 7 Professional sau Home premium, care sunt cel mai bine optimizate și adaptate pentru un user casnic... sau în cazul tău că nu ai memorie suficientă pentru a rula windows 7 decent windows xp home edition sau o distribuție de Linux.
Diferentele între cele două versiuni nu sunt mari, dar se referă în general la destinația acestora și anume Enterprise-ul este destinat mediului de afaceri enterprise, și de regulă se distribuie exclusiv prin canalele Software Assurance sau Licențiere de Volum pentru mediul de afaceri nivel enterprise și este cea mai completă versiune de Windows 7, dar pentru un user casnic sau normal nu cred că aceste funcții(BitLocker, BitLocker To Go, AppLocker, Direct Access, Branche Cache, posibilitatea de a instala pachete lingvistice pentru interfață și boot din VHD) au ceva de spus sau sunt utile, mai ales dacă numai te joci, stai pe messnger, etc.
La fel e și la Ultimate dar are ca destinație Retail-ul sau upgrade de la Windows 7 Home Premium sau Professional.
Aici se remarcă faptul că ansamblul de versiuni Windows 7 seamănă cu cel al Windows Vista, cu excepția unor schimbări cum ar fi introducerea Media Center în versiunea Professional, ceea ce la Windows Vista Business nu era inclus, sau aceea că Windows 7 Starter este versiunea destinată pieței globale de netbooks, în timp ce Windows Vista Starter era pentru calculatoare ieftine de pe piețele emergente.
La fel ca în cazul Windows Vista, DVD-ul de instalare Windows 7 conține fișierele de instalare pentru versiunea Ultimate și implicit pentru toate versiunile inferioare.
Succes

| SorinELoo7 explică (pentru DeyCj):

Care dintre aceste doua Windows-uri 7 m-il recomazi: Professional sau Home Premium pentru configuratia mea? (care a dintre ele a aparut primul)

| SorinELoo7 explică (pentru DeyCj):

Eu acum folosesc Windows XP SP3.

| DeyCj a răspuns (pentru SorinELoo7):

Pe scurt nici una, că nu vor lucra bine, numa vor forța hardware-ul și tot nimic.Mai bine xp-ul pe 32 de biți sau dacă nu ești gammer o distribuție de GNU Linux.De ce? Simplu nu te speria gratis de miturile Linux, din care 99% vin de la Mico$oft ca să vă sperie folosiți wingoz-ul lor de 2 bani(preț mare, la ce calitate are și la ce limitat este), e mult mai blând cu calculatorul și știe gestiona resursele mai eficient, și nu ai nevoie de hardware puternic pentru a rula Linux, nu ai nevoie de drivere(în 99% din cazuri orice hardware este recunoscut chiar și în mod live cd), programe de uz general preinstalate, și o interfață grafică foarte simplă și prietenoasă, nu plictisitoare și urâtă ca cea de wingoz.Pe linux e altfel, ai posibilitatea să alegi ce și cum îți place sau chiar să îți faci tu o distribuție pe gustul tău, totul gratis și liber, că de asta este oppen source, adică software de calitate foerit gratuit și care trebuie să circule și să rămână așa, și așa și este.Succes

| SorinELoo7 explică (pentru DeyCj):

De ceva timp ma gandesc sa trec la Ubuntu Linux dar am inteles ca se folosesc foarte des comenzi in terminal, mi-ar fi greu sa folosesc doar comenzi zi de zi (pus ca doua jocuri pe care le joc eu pe Windows nu cred ca vor merge pe Linux). Si n-am folosit niciodata un Linux... Lamureste-ma cum sta treaba cu acest Linux pe scurt.

| DeyCj a răspuns (pentru SorinELoo7):

Adevărat și fals cu terminalul. Terminalul e făcut ca să te scape de limitările unui simplu GUI(Grafic User Interface), să câștigi timp la unele operații de rutină, etc.De exemplu nu e tot una să faci 5 clik-uri, de exemplu pentru a extrage un fișier(de xemplu 3 secunde) pe când din terminal numai dintr-o comandă și indicarea căii fișierului l-ai extras.Nu e o regulă cu folosirea terminalului zilnic, cei mai experimmentați fac asta pentru a scuti timp și a scăpa de limitările unui gui(dacă vei rămâne linux-ist vei proceda și tu la fel în timp; așa eram și eu când eram novice pe Linux și acum folosesc și GUI și terminal).Nu te speria că și interfața grafică face cam la fel și asta îi valabilă și la windows și la linux și la BSD, etc.Toate sistemele de operare au la bază un sistem de operare în mod text peste care este transpusă o interfață grafică, asta pentru ca să fie accesibile oricui, nu numai specialiștilor în IT, de exemplu.
Dacă ești hotărât, știi/înțelegi bine/foarte bine engleza(citit mai ales) ai un nivel minim de cunoștințe tehnice în calculatoare(știi ce îi o placă de bază, știi cum se partiționează un HDD, etc) și mai ales știi windows atunci e mimentul să treci pe ceva superior și anume Linux.
Linux-ul nu e Wingoz și invers.Ca și caracteristică principală o să remarci și tu că este robust, bine organizat și comparativ cu wingoz-ul îl găsești în peste 1000 de versiuni.Versiuni ce poartă numele de distribuții.
Cel mai activ site unde apar zilnic distro/versiuni noi este http://distrowatch.com/
Asta ar fi așa ca introducere că de ar fi să scriu aș face un articol-user guide, ceea ce am deja la mine pe site, cu completările de rigoare la desktop-uri și anume ceea ce am postat acolo sunt cele mai des utilizate, dar mai sunt cele mai nou apărute cum îi after step și altele.Mă rog chestii care acum nu îți spun nimic dar după ce vei citii informațiile de pe
http://lupusinguratic.pro.tc /IT și calculatoare/imaginea cu „nenea tux" (pinguinul ce îi logo-ul Linux ). Acolo am detaliat capitolul de genariltăți și introducere în Linux.Și zilele astea îi voi face upgrade, numai să termin o distribuție la care lucrez de ceva vreme.
Ca și novice în Linux nu îți recomand Ubuntu precise, că te vei pierde în Unity-ul ce mie unu nu îmi place( și nu îs singurul).Mai bine Ubuntu 10.04 LTS(Long Term Support) sau Ubuntu 11.04(natty) ca să fi sigur că nu ai incompatibilități hardware, că pe 10.04 driverele sunt cam vechi și mai ales la wifi vor trebui instalate drivere de windows(pentru hardware de Intel de exemplu), Linux Mint sau Pc linux OS(numai că e cam ciudat) și tot o dată îți recomand să le folosești în paralel WIngoz cu Linux, ultimul ori de pe Live cd, ori intalat în mod live pe un stik USb, card de memorie, etc( și unu de 4 Gb e minunat pentru live cd). Dacă vrei facem schimb de ID-uri și te ajut interactiv că e mult mai eficient.Succes

| SorinELoo7 explică (pentru DeyCj):

Am inteles din ceea ce ai spus tu. Eu prefer versiunea 11.10 pentru ca mi se pare mult mai OK din cate am vazut un tutoriale. Din cate inteleg cu LiveCD-ul doar rulez Linux-ul fara a face vreo modificare asupra Windows-ului (exact ca si cum ai rula un sistem de operare intr-o masina virtuala)?

| DeyCj a răspuns (pentru SorinELoo7):

Da dar trebuie să selectezi din boot loader-ul ce va apărea la butare, încearcă Ubuntu fară a modifica...E alegerea ta, dar e mai bine să înveți să folosești și interfața gnome, o să ți se pară mult mai ușor de folosit decât Unity-ul cu care vine bătut în cuie 11.10.La 11.04 ai la dispoziție și gnome classic și Unity, și dacă tot ai pomenit de o mașină virtuală, e o alegere bună, asta până te obișnuieși puțin.Ca soft de virtualizare bun pentru windows e vmware player dar de regulă e bine să ai peste un gb ram asta ca să îi poți da măcar un gb la mașina virtuală și restul la sistemul gazdă. Trebuie să iai în calcul că dacă vei testa în mod live cd Ubuntu 11.04 sau orice distribuție, ea va lucra la sfert din capacitate, datorită ratei de transfer foarte mici între unitatea optică și memorie.Nu e ca la Slax Linux, de exemplu unde totul se încarcă în RAM, => viteză ca și cum ar fi instalat, deoarece rulează din hard discul din ram(ram drive-ul), deci să nu fi dezamăgit dacă se va bloca sau va îngheța la unele operații sau la deschiderea unor aplicații, e normal, că datele nu se transferă la timp => o latență anume, dar dacă îl instalezi în mod live pe un flash9folosind Unetbootin, pendrive linux, LILI, Linux Live install, etc sunt destule) deja vei beneficia de viteză de lucru plus că vei putea să salvezi date, setări, etc

| SorinELoo7 explică (pentru DeyCj):

De-asta n-am incercat vmware pentru ca nu am o configuratie destul de buna... Si daca as ramane la Ubuntu Linux 11.04, are suport doar pana in octombrie 2012.

| DeyCj a răspuns (pentru SorinELoo7):

28 octombrie 2012 are suportul tehnic, dar singura problemă va fi că nu vei mai putea instala software, că repositerries nu vor mai exista, dar din câte am citit se pot modifica surces.list și înlocui cu old. surce list și vor funcționa iar. Teoretic, că nu am testat.Și cică și la 9.04 ar funcționa.Mă rog să nte mai învechești un pic pe linux, să înveți tructura arborescentă al sistemului de fișiere și apoi poți trece la așa ceva.Succes

| SuicideSilence a răspuns:

Singura diferenta intre aceste doua versiuni este de licentiere. in rest... sunt identice