| anonim66231 a întrebat:

Care este faza cu NFC-ul, am vazut ca si Samsung galaxy s3 are, funda

Răspuns Câştigător
| justjohn a răspuns:

NFC-ul e o invenție recentă cu care producătorii de smartphone-uri au motive să mai adauge câțiva euro în costul aparatelor moderne. Dar e cu adevărat de folos?

NFC-ul, sau pe scurt Near Field Communications este un standard prin care smartphone-urile sau alte tipuri de aparate pot să comunice radio prin contact (sau alăturare la câțiva centimetri). Prin intermediuk NFC se pot realiza schimburi de informații care ulterior să stea la baza deschiderii de tranzacții mai complexe sau realizarea automată a setărilor necesare pentru comunicații wireless gen Wi-Fi, Bluetootg etc. Tehnologia NFC se poate face între două aparate ce au cip NFC sau între un aparat și un așazis "tag".

Dacă ați analizat atent specificațiile smartphone-urilor moderne ați văzut că mai toate au și cip NFC. Includerea lui este justificată prin avântul puternic pe care îl vor lua plățile electronice, validate printr-o conexiune (sigură?) NFC. Apple, Google și Microsoft își promovează serviciile de tip Wallet pe asocierea cu NFC.

În teorie, prezența unui cip NFC (și cheltuiala asociată, evident) e un motiv care ar trebui să ne bucure. Suntem gata pentru a face pasul spre viitor, unde plățile electronice vor deveni uzuale și mai mult, vor avea loc fără să existe contact între portofel (care are cardul sau alt depozit de bani) și ghișeul ce face încasarea.
Setări personalizate acasă

Prima treabă faină care îmi vine în minte este că poți folosi NFC-ul și un tag NFC ca să îți setezi automat smartphone-ul pe setările de acasă – adică să dezactivezi automat 3G-ul, să activezi WiFi-ul, să schimbi nivelul audio, etc. Multe lucruri ce ar însemna câteva zeci de secunde pe care le consumi activând profilul "acasă".

Cu un tag NFC și o aplicație de genul NFC Task Launcher pe Android setările astea pot să devină automat active prin simpla atingere a smartphone-ul de tag-ul NFC.

LG promova ideea de a folosi unul tin tag-urile din pachet pentru a lăsa mesaje gen post it pe un frigider – nu mai pierzi vremea să foloseși hârtia ca să anunți familia ce ai de gând să cumperi sau ce trebuie să cumperi de la magazin. Treci aparatul pe lângă tag-ul NFC și informația e actualizată automat.

Setări automate în mașină

Ceva similar ai putea face la birou sau în mașină: pui un tag NFC pe care în prealabil l-ai programat după cum ai nevoie și când îți lipești smartphone-ul de el se activează anumite opțiuni personalizate locației în care te găsești.

De exemplu pentru mașină ar fi minunat să poți pune smartphone-ul în locația lui pe bord și automat să fie activată sincronizarea Bluetooth pe handsfree, să plece aplicația de GPS, să fie activată opțiunea de citire a mesajelor, comenzile vocale etc.

Iar la birou de exemplu să fie pus automat sonorul pe minim – nu vrei să deranjezi colegii, nu?

În mod cert mai sunt și alte zone de aplicabilitate. Eu pe astea le văd utile în perioada imediat următoare. Dacă mai aveți idei sau folosiți deja așa ceva, vă rog să îmi spuneți. Poate facem un TOP al lucrurilor faine ce pot fi făcute via NFC.

2 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

E o tehnologie care iti permite transferul de date prin atingerea telefoanelor

| Love4Music a răspuns:

E un dispozitiv plasat pe spatele telefonului. Cand e activat va puteti trimite fisiere cand telefoanele sunt spate in spate(ambele trebuie sa aiba activat NFC si S beam)