| bleakk a întrebat:

Cand aleg sa citesc o carte,sa urmaresc ceva la televizor cum imi dau seama ca e ceea ce trebuie sau cel putin ceea ce imi place? Cum e in cazul cartii,sa pun pe primul plan,cand aleg, preferintele mele sau ceea ce ar trebui sa ma dezvolte.Pareri/opinii.

Răspuns Câştigător
| Leocerba a răspuns:

Ai 2 intrebari diferite.
1)Sa pun pe primul plan, cand aleg, preferintele mele sau ceea ce ar trebui sa ma dezvolte?
Cel mai simplu ar fi ca preferintele tale sa mearga in directia cartilor si filmelor care te dezvolta. De fapt, ai sa vezi, totul te dezvolta intr-o forma sau alta, totul iti poate fi util. Sunt filme/carti/muzici pe care le simti usurele? Ei bine, si ele-s bune, te mai relaxeaza si te pregatesc pentru etapele in care urmeaza sa tragi din greu, deci isi au rostul lor. Sunt insa anumite carti, filme etc. care iti pun intrebari serioase sau care te cutremura, te muncesc si care simti cum te lumineaza, cum te intaresc, te emotioneaza. De regula, sunt alea bune! Gustul pentru o astfel de literatura sau cinematografie sau muzica etc. cred ca il ai deja in tine, nici nu trebuie sa te scoleasca nu stiu ce autoritate in domeniu, tu doar trebuie sa ai grija sa nu te lasi imbaxit de prostii si sa-ti descoperi directia.
2)Cum imi dau seama ca e ceea ce trebuie sau cel putin ceea ce imi place?
Ai vrut sa spui cum iti dai seama ca tot ceea ce-ti place e si ceea ce trebuie?
Eu sunt mai anarhista, nu-mi place sa vina unu` sa-mi spuna ce trebuie sa-mi placa si ce nu daaaar, ca sa mergi la sigur, ai putea sa asculti, sa citesti, sa urmaresti ceea ce stii ca iti ofera certitudinea senzatiilor la lectura, la vizionare. Certitudinea asta se capata prin experienta. Adica ai citiT o carte numita "Idiotul"? Ti-a placut? Cauti autorul care ti-a dat acele senzatii, afli despre el ce a mai scris, ii incerci si celelalte carti, afli din ce scoala literara face parte, poate iti place stilul, amprenta vremii, si uite-asa capeti certitudinea senzatiei ca Dostoievski iti place si te si dezvolta intr-un mare fel. Daca nu ti-a placut, asta e, o dai deoparte, fara complexul ca esti o loaza daca nu-l preferi pe Dostoievski, poate ca o sa cada bine in tine la o alta varsta. Macar stii ce nu-ti place. Deocamdata.
Mai sunt recomandarile pe care ti le fac prietenii, profii, unchii, iar daca nici unul dintre acestia nu citeste, nu-ti plange de mila ca traiesti intr-un mediu care nu se ridica la nivelul tau, mai degraba fii tu primul care da tonul, recomanda-le tu ceva bun, apoi schimbati pareri. Asa incepe. happy
Mai sunt recenziile de pe net, sunt atatia care povestesc tot ce vad, ce citesc, ce mananca, nu-i film sa nu fi fost luat la puricat, nu-i album de muzica sa nu fi fost ascultat deja, foloseste impresiile alea. Si recenziile aparute in reviste de specialitate, dilemateca e una dintre ele, la noi.
Mai ia-te si dupa flerul tau, sunt convinsa ca niciun om intreg la cap nu crede ca daca citeste ziarul "Crime paranormale si violuri incendiare" va atinge iluminarea sau erectia laughing
In concluzie, e bine sa deschizi din cand in cand cate o carte, indiferent de care ar fi, nici nu stii cat de utila iti poate fi, uite, eu am deschis ieri una de tehnologia muncii ( buec ) si am gasit in ea 50 de euro. Deci mi-a fost utila sau nu?!

| bleakk explică (pentru Leocerba):

Faza de sfarsit e epica, pe atat de reala?

| Leocerba a răspuns (pentru bleakk):

Faza reala si completa e cand mi-am pus drept semn de carte o matusa mai stafidita, pe care am uitat-o acolo, dar ce bucurie a fost cand am deschis cartea si-am gasit-o, ca matusa mi-a lasat mostenire cei 50 de euro. Pe care, da, i-am pus intr-o alta carte, am zis eu ca e un loc bun, in fond cine mai pune mana pe-o carte? Si de atunci asta este vorba mea preferata: pune mana din cand in cand pe-o carte, poti sa stii ce 50 de euro gasesti in ea ca semn de lectura?

2 răspunsuri: