| daniSpeedy a întrebat:Am de făcut un drum București - Belgrad și știu că în Serbia nu se plătește vignetă, ci doar taxe de autostradă. Nu am găsit însă o hartă suficient de explicită a punctelor de încasare a taxei, cum funcționează, tarife, modalități de plată etc. Ar fi folositoare sfaturile cuiva care a mai fost spre Belgrad de la Porțile de Fier (în principal despre taxele de drum). De asemenea, și o părere despre ruta cea mai bună ar fi folositoare, deoarece aș dori să o planific încă de acasă (roaming-ul de date fiind foarte scump din ce am văzut). Este ok calitatea drumurilor pe acea porțiune?

Mulțumesc anticipat!

2 răspunsuri:
| ivanhoe a răspuns:

Dupa cat stiu eu, poti plati acea vigneta si on line. https://www.roviniete.ro/ro/info/Vignete-europa

| daniSpeedy explică:

M-am întors de la Belgrad și o să las aici detaliile care pe mine m-ar fi ajutat. Taxa de autostradă se plătește foarte ușor. Au un sistem foarte bine pus la punct pentru așa ceva. Orice intrare pe autostradă se face la barieră, iar sistemul va genera automat un tichet în genul de parcare, cu numărul de înmatriculare, categoria vehiculului și punctul de intrare, după care bariera se va ridica. La ieșirea de pe autostradă sau la intrarea în Belgrad există de asemenea barieră, iar plata se face în baza tichetului (plătești în funcție de cât mergi). Plata se poate efectua cash, euro sau cu cardul. Prețul îl puteți obține de pe site-ul lor și din aplicația Android/iOS. Cât despre rute, există două variante:
1. Ieșire prin vama Porțile de Fier, apoi pe drumurile 34, 33, 14 și A1. Drumul trece pe malul Dunării și este plin de peisaje deosebite, însă acesta este foarte peticit și plin de tuneluri prin munte. Este o variantă spectaculoasă și interesantă, dar lentă și care poate dăuna mașinii. Destul de pustiu și periculos pe timp de noapte.
2. A doua variantă (cea pe care am ales-o la întoarcere) este cea cu trecerea vămii la Calafat. Acest traseu presupune 20-30 km suplimentari (timpul rămânând același) și taxe mai mari (taxă pod Calafat 8 euro, vinietă Bulgaria 8 euro, taxă de autostradă 550 dinari sârbești). Calitatea drumului este însă mult mai bună la sârbi (pe scurta bucată trecută pe teritoriul Bulgariei sunt ceva probleme).