| iuliamihaicorencova a întrebat:

La mine nu mi-a inceput ciclul si cand fac gimnastica ma doare burta, de ce?

Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

Pubertatea reprezinta perioada de tranzitie dintre copilarie si adolescenta.Probabil ca esti la varsta pubertatii si din acest motiv inca nu ti-a aparut prima menstruatie.Cand incepe pubertatea, la fetite se observa ca apare pilozitatea atat cea pubiana cat si la subrat si de asemenea sanii incep sa creasca usor. Prima data arata ca niste mici umflaturi. Initial au forma conica, de obicei sunt ascutiti, iar pe parcurs vor deveni mai rotunzi poate putin chiar aplatizati. Varsta normala pentru inceperea dezvoltarii sanilor poate fi situata oricand intre 9 si 13 ani. De obicei marimea sanilor este mostenita si depinde foarte mult de informatia genetica transmisa de la mama la fiica. Daca la 14 ani o fata nu are inca aceste semne ale pubertatii reprezentate prin existenta sanilor si a secretiei vaginale, ar fi indicat sa faca o vizita la ginecolog pentru o consultatie de obicei binevenita. Se apreciaza ca in medie la aproximativ doi ani dupa ce aceste fenomene caracteristice pubertatii au inceput sa apara si dezvolte, este de asteptat sa apara si prima menstruatie, sau menarha, cum se numeste ea in mod stiintific. Menstruatia este un proces care incepe la pubertate, se produce ciclic/periodic si se va repeta de-a lungul vietii femeii pana la aparitia menopauzei (circa varsta de 48-55 ani). Aproximativ in fiecare luna aparatul reproducator al femeii se pregateste sa dea nastere unei noi vieti. In general menstruatia apare in momentul in care fata ajunge la pubertate si incep sa se dezvolte sanii si apare pilozitatea de la subrat si de la "pasarica". Acest lucru se produce de obicei in jurul varstei de 11-12 ani insa se poate produce mai devreme cu 1-2 ani sau mai tarziu pana in jurul varstei de 16 ani. De obicei in primii (1-2) ani menstruatie se produce foarte neregulat putand fi pauze chiar si de cate 3-4 luni, insa incet incet frecventa menstruatiilor se va regla si se va stabiliza, aparand aproximativ in fiecare luna. In cazul in care fata intretine relatii sexuale inainte de a avea prima menstruatie, acest lucru nu va influenta aparitia menstruatiei la o data ulterioara. Daca ti-au aparut scurgerile vaginale zilnice care iti pateaza chiloteii sunt un semnal ca organele tale genitale au inceput procesul de maturizare si prevestesc aparitia primei menstruatii, insa nimeni nu iti va putea preciza/prevede momentul aparatiei acesteia. Daca secretia vaginala este prezenta, sa ai pregatite si la indemana (in geanta ta) tot timpul 1-2 absorbante, mai ales in perioada zilei cat esti la scoala. Multa sanatate!

| iuliamihaicorencova explică (pentru corbulalbrosu):

Eu am avut 2 luni menstruatie regulata dar acum nu si este un miros neplacut

5 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Cel mai probabil, este vorba de o dereglare hormonală izolată :)

Sau, poate este vorba de o afecţiune ovariană ( chist ovarian, S.O.P./ovare polichistice, etc. ), dar poate fi vorba şi de o afecţiune endocrină/tiroidiană :(


NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ţi-ai început recent viaţa sexuală, dacă ai făcut sex neprotejat, dacă/când/cum ai făcut test de sarcină, etc.

Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!

În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.
Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.
Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.

NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.


Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...
O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană/pelvină ( sau una transvaginală ) pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.


De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html

http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562


Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html

http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur

http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php


Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!

La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).


Toate cele bune!

| pufulescu a răspuns:

Poate te dor muschii abdomenului. E normal la oricine, atunci cand face efort.