| Lomsis56 a întrebat:

Pentru cei care stau in Germania, sunteti sau ati fost la Gymnasium sau la Realschule si unde considerati ca e mai bine? E chiar asa greu la Gymnasium in clasele mai mari? Eu am repetat clasa si sunt Gastschulerin la Gymnasium si nu ofera cursuri de limba nimic deci nu prea inteleg la ore si dupa cum am mai spus am repetat clasa deci e clar ca in clasele mai mici e mai usor. La materiile pe care le inteleg(mate, engleza, franceza) ma descurc in felul urmator: la engleza mi se pare foarte usor si iau 1 pentru ca am facut meditatii ani de zile in Romania, matematica mi se pare foarte ciudată si diferită de cea din Romania, e mai mult cu teorie si eu cum am fost praf la matematica ma descurc asa si asa, iar la franceza...stiti si voi cum se face franceza in Romania si am luat doar 6 pana acum. Nu pot sa ma apuc sa invat acum franceza deoarece germana e prioritatea plus ca nici nu inteleg ce explica profa in germana. Nu m-am imprietenit cu nimeni pentru ca colegii nu prea imi plac si ma gandeam sa merg la Realschule de la anul daca nu ma accepta pentru ca acolo am inteles ca e mai usor si nu se studiaza franceza si matematica la un nivel asa inalt plus ca nici nu prea vreau sa ma duc la facultate si se pot reusi si cu realschule. De ex sa fac un ausbildung pentru ca sunt si acolo meserii la care se castiga bine si nu este necesar abiturul plus ca am inteles ca Abiturul este cam greu. Un alt motiv ar fi ca nu cred ca pot invata germana asa bine intr-un an incat sa pot sa tin pasul la gemana (gramatica etc) cu ei care sunt majoritatea vorbitori nativi sau s-au mutat in Germania de cand erau mici. Dar parintii mei ma preseaza prea mult sa stau la Gymnasium si e cam nasoala situatia. Asadar voi unde considerati ca e mai bine in general si in situatia mea, aveti exemple personale?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| Denisaregina a răspuns:

Si eu sunt plecata din Romania. Te inteleg. La Gymnasium normal ca este mai greu ca la Realschule. La Gymnasium faci scoala si la Realschule este un fel de Bildungsschule unde se face Ausbildung auf ein bestimmtes Beruf (pentru un anumit loc de munca). Abiturul este greu, ca oriunde, insa uneori practic. Dar poti trai si fara el. Depinde de ceea ce vrei tu si de ceea ce te intereseaza pe tine sa faci. Sa mergi intr-o tara noua intotdeauna este greu, mai ales daca nu mai esti mica, deoarece lasi practic totul in spate si intelegi situatia mult mai bine, decat un copil. Insa chiar daca limba este grea sau lumea scarboasa, da-le peste nas, nu-i baga in seama. Cu timpul va fi totul mai bine, iar ceea ce tu vrei sa reusesti se va implini.

| Lomsis56 explică (pentru Denisaregina):

Da, nu este problema de asta doar ca parintii mei nu ma lasa sa ma duc la Realschule chiar daca eu clar nu fac fata aici, adica poate anul asta imi explica in engleza dar de la anul pe cine mai intereseaza ca nu stiu eu limba? Nu imi place deloc clasa aici nu in sensul ca imi fac ceva din contra, nu ma baga in seama deloc pentru ca bineinteles nu stiu limba si sunt si mai mici cu 2 ani unii dintre ei ca mine si nu prea am ce sa vorbesc cu ei, adica as vrea si eu prieteni de varsta mea si nu am de unde sa imi fac in afara de scoala. Inteleg ca parintii mei imi vor binele dar eu chiar nu fac fata aici de ex la materii gen Germana sau Mate si ei imi zic doar "descurca-te" ca nici mie nu imi place la serviciu si tot stau. Nici nu vreau sa stau toata ziua cu nasul in carti vreau si eu sa am prieteni si chestii si nu sa mi pierd anii inchisa in casa sad

| Denisaregina a răspuns (pentru Lomsis56):

Te inteleg. Germana este o limba grea. Si ar fi timp aruncat in vant sa stai la Gymnasium daca tu simti ca nu vei face fata mai ales ca nici in clasa nu iti place. Incearca sa ii faci sa inteleaga ca este vorba de viitorul tau si ca tu stii ce vrei si ce poti. Este inutil sa pierzi ani aiurea. Ei merg la lucru, insa pot schimba locul de munca. Nu le spune nimeni sa nu o faca, insa tu de ce nu ai dreptul asta? Zic sa nu te certi cu ei, ci sa vorbesti calm sa ii faci sa inteleaga cum vezi tu problema. Deoarece chiar daca sunt parinti tai si iti vor binele, asta nu inseamna ca ganditi la fel sau ca vreti acelasi lucru. Fiecare om are punctul lui de vedere si alte ganduri sau perspective. Si daca nu te superi, cati ani ai?

| Lomsis56 explică (pentru Denisaregina):

Fac 15 in decembrie

| Denisaregina a răspuns (pentru Lomsis56):

Multi inainte.

4 răspunsuri: