| alexmason a întrebat:

Salut TPU,imi puteti spune conjugarile verbelor,,a fi,, si,,a avea,,
in limba latina,dar si declinarile 1, 2,3 ale substantivului.
Diferentele la latina sunt grele?

Răspuns Câştigător
| catalingradofficial a răspuns:

A AVEA (habeo, habere)
HABEO
HABES
HUBET
HUBEMUS
HABETIS
HALENT

A FI (esse)
SUM
ES
EST
SUMUS
ESTIS
SUNT

A declina un substantiv inseamna a trece acelasi cuvant la toate cazurile, atat la singular, cat si la plural, substantivul modificandu-si terminatia ---> substantivele apartinand aceleiasi declinari cu terminatii identice. De ex. Roma (Nominativ singular), ''- A E''(legat) = Roma (Nominativ singular).
Se observa faptul ca in latina substantivele apar cu 2 forme: De ex. Roma, ''- A E''(legat), prima forma fiind de Nominativ singular, iar a doua forma reprezinta terminatia de genitiv singular. Ex: silva, ''- A E''(legat) = padure
Pentru a sti ce declinare are un substantiv suntem atenti la terminatia de genitiv singular (a doua forma a substantivului).
Toate substantivele care au la genitiv singular terminatia "-A E" sunt de declinarea I. ex: amica, -A E
Toate substantivele care au la genitiv singular terminatia "-i" sunt de declinarea a II-a. Ex: amicus, -i = prieten; puer, -i = copil; vir, -i = barbat; templum, -i = templu
Toate substantivele care au la Genitiv singular terminatia "-is" sunt de declinarea a III-a. Ex: lex, legis = lege; avis, avis = padure; mons, monstis = munte

De asemenea, mai precizez modalitatea care te ajuta sa conjugi diferite mede la modul indicativ timpul prezent. De ex: habeo, habere (a avea). Folosesti a 2-a forma de dictionar (habere) fara terminatia "-re" (termenul prezentului) si adaugi terminatiile verbale personale specifice timpului prezent:
O (pentru persoana I singular)
S (pentru persoana a II-a singular)
T (pentru persoana a III-a singular)
MUS (pentru persoana I plural)
TIS (pentru persoana a II-a plural)
NT (pentru persoana a III-a plural)
Ex: venio, venire (a veni)
VENIO
VENIS
VENIT
VENIMUS
VENITIS
VENINT

Am scris ''- A E''cu spatii pentru ca sistemul de corectare automata TPU corecta terminatia specifica limbii latine astfel: ''-baie'', citind-o ca pe o greseala gramatica.

Am dorit neaparat sa precizez si procedeul de formare a verbelor la modul indicativ timp prezent, deoarece te ajuta la conjugarea diferitelor verbe in latina si este foarte bine sa le inveti logic.

Diferentele la latina nu sunt atat de grele precum par. Acestea sunt:
Predicatul se afla de obicei la sfarsitul propozitiei.
Adjectivul sta in fata substantivului.
In limba latina nu exista articol. Acesta se adauga in traducerea noastra.

Sper ca te-am putut ajuta! Iti doresc o zi buna!

| alexmason explică (pentru catalingradofficial):

Intreb pentru ca vreau sa ma mut la filologie si eu nu am facut latina deloc si chiar azi am aflat ca Luni dau diferenta la latina.

1 răspuns: