| IGPI a întrebat:

Salut TPU! Sunt un baiat de 14 ani din Republica Moldova care se confrunta cu niste probleme groaznice, de curand m-am mutat cu mama intr-o comuna vecina cu municipiul Cluj (Floresti) care practic ar putea fi oras lejer cu o populatie de 33k oameni sau chiar cartier al Clujului dar asta e altceva. Odata ce ne-am mutat in Cluj a aparut problema cu scoala, la ce scoala merg? Cum am fost pasionat mereu de Arhitectura si artele fine si chiar o inclinatie pentru asa ceva, (am facut si o scoala de muzica si pentru cateva saptamani si una de arte) eu am zis ca vreau la arte, ca dupa o sa am medie buna, ca intalnesc oameni de treaba cu care am interese comune, ca e usor si dupa o sa ma acomodez si o sa am nota mare la evaluarea nationala etc. Dar cand am ajuns aici, aparent, toti colegii mei sunt niste copii care au umorul pe care eu il aveam acum 5 ani (am uitat sa precizez ca in R. Moldova urma sa trec a 8 a, dar daca te transferi in Romania din Moldova vei fi dat automat cu 1 an in urma din cauza discrepantelor intre sistemele de invatamant din cele 2 tari). Si, da sunt in clasa a 7 a iar... toti de aici mi se pare ca se poarta foarte imatur, niciun coleg nu pare interesat de ce ma intereseaza pe mine. Aproape toti sunt doar persoane care nu s-au descurcat la o scoala normala, asa ca s-au transferat aici cu speranta ca va fi mai usor, (spoiler: nu e deloc asa, avem 7 ore in fiecare zi [IN CLASA A 7 A] intr-o zi chiar 8 [o facut o smecherie cu lectia 0] si exact lectiile mele preferate [istoria si geografia] le facem cel mai putin.) Pe langa asta scoala e dupa centru si ca sa ajung acolo trebuie sa ma trezesc cel tarziu la 6 si jumatate pentru a lua M21-le si tramvaiul 6. Ce ati zice sa fac? Sa ma transfer? Aveti o idee la ce scoala? Si de ce? Va rog foarte insistent! Ideea de a face 2 ani sau chiar mai mult intr-o scoala fara prieteni cu multe ore care nici macar nu-mi plac intr-o tara cu un mediu in care inca nu sunt adaptat ( si cu astfel de colegi n-o sa ma adaptez prea curand) nu ma face fericit. Aproape ma baga in depresie, sa ma scol la 6 ca sa ajung acasa pe la 4. Va rog seriozitate! E ceva important pentru mine. Dau funda!

Răspuns Câştigător
| Serpisorul a răspuns:

Personal, nu m-am mutat niciodata, deci nu pot intelege exact prin ce treci, dar cand treci de la un nivel de invatamant la altul ( de la generala la liceu sau de la liceu la facultate ) e oarecum asemanator, mai ales cu facultatea unde te muti efectiv.

Din cate inteleg din ceea ce spui, ai nimerit intr-o scoala de "umplutura", adica detine un anumit profil dar de fapt se duc acolo toti cei care nu fac fata in alte parti. Probabil nu ai stiut asta cand te-ai mutat pentru ca nu erai de-al locului, dar acum ai putea sa intrebi, sa aflii care sunt cele mai bune licee, si sa il alegi pe cel mai potrivit pentru tine.
Daca nu reusesti sa te adaptezi, nu iti place ce se preda si nu faci ceea ce ti-ai dori cred ca ar trebui sa te transferi. Dar le poti da si lor o sansa, oricum, mai aveti doar 2 ani de petrecut impreuna, apoi drumurile e vor separa iar si vei da de alti oameni.

Vezi daca iti poti gasi un prieten si sa aveti interese comune, te va ajuta foarte mult.

In principiu, cel mai important factor este educatia pe care o primesti acolo, pentru ca la scolile de "umplutura" nu prea se preda cum trebuie iar acesti ani iti vor decide liceul. Presupun ca nu vrei sa ajungi la un liceu tot de "umplutura".

1 răspuns:
| AC4S4 a răspuns:

Iti sugerez sa mergi la o scoala gimnaziala normala, elevii sunt mai seriosi acolo. In plus, sunt foarte multe in Cartierul Manastur, deci poate nu ar trebui sa schimbi doua autobuze. Este o scoala si in Floresti, s-a deschis si o cladire noua, poate au locuri, intereseaza-te.

Nu e ceva general pentru un liceu de arte sa fie elevii mai imaturi. Insa, din pacate, multi aleg sa mearga acolo doar pentru a scapa de materiile care nu le plac (adica toate ce tin de cultura generala).