| Miruna_7873 a întrebat:

Vreau sa stiu in ce fel afecteaza fumatul cresterea in inaltimii? Si exercitii, factori pentru a te inalta mai repede.Sunt in perioada de crestere si stiu ca am timp sa cresc dar va rog raspunde-ti-mi la intrebari...

Răspuns Câştigător
| Anghel_9461 a răspuns:

"Fumatul dăunează grav sănătăţii".

E adevărat. În primul rând, dăunează inimii. Indiferent de prezenţ a celorlalţi factori de risc, fumătorul are un risc de două ori mai mare de a face un infarct decât o persoană nefumătoare. Chiar şi sub 5 ţigări pe zi sunt periculoase.
În plus, fumatul determină şi alte boli teribile: cancer cu diverse localizări (limbă, gât, plămân), insuficienţă respiratorie. Scade atenţia şi viteza de gândire. La bărbaţi poate fi cauză de impotenţă. Copiii femeilor însărcinate fumătoare sau doar expuse la fumul de ţigară pot dezvolta boli grave cauzatoare de moarte.

Ţigările cu conţinut redus de nicotină ("light"= uşoare), nu vă "uşurează" de risc, deoarece dăunător este monoxidul de carbon din fumul de ţigară. Aşa se explică, de altfel, creşterea riscului şi la fumătorii pasivi.

Faptul că renunţarea la fumat reduce riscul de a muri din cauza unui atac cardiac sau cerebral a fost clar dovedită ştiinţific.

În ţări precum SUA, unde campaniile active antifumat au dus la reducerea numărului fumătorilor, s-a constatat şi o reducere a evenimentelor cardiovasculare.


În schimb, în România numărul fumătorilor a crescut, în special la tineri. Ca o consecinţă, şi numărul de infarcte severe apărute la persoane sub 40 ani ce nu au alt factor de risc decât fumatul.

În concluzie, dacă nu fumaţi, nu vă apucaţi!

Mai mult, încercaţi să-i faceţi pe cei din jurul dumneavoastră să renunţe la fumat!

Dacă fumaţi, lăsaţi-vă! Nu e niciodată prea târziu pentru a vă lăsa! Nimic nu va fi mai benefic pentru sănătatea dumneavoastră!
După 20 minute de la ultima ţigară organismul dumneavoastră deja simte efectele benefice!
tensiunea arterială crescută în timpul fumatul se reduce
după numai 24 ore începe să scadă riscul de infarct, la un an se reduce la jumătate iar la 15 ani ajunge la nivelul unui nefumător
după 10 ani scade riscul de cancer pulmonar la jumătate


Cum vă puteţi lăsa de fumat?
În primul rând trebuie să doriţi să vă lăsaţi!
Oricât de imposibil pare, e mai bine să o faceţi brusc, nu reducând din numărul de ţigări.
Nu vă veţi îngrăşa dacă nu veţi înlocui ţigările cu diverse gustări.
Dacă totuşi simţiţi nevoia, alegeţi un fruct sau un pahar cu ceai ori suc de fructe neîndulcite; sau, mai bine, apa plată!
În anumite cazuri, există şi varianta plasturilor cu nicotină.
Relaxaţi-vă: respiraţi adânc şi expiraţi încet; nu uitaţi: dorinţa de a fuma va trece!
Activitatea fizică, sportul, reduc tensiunea şi dorinţa de a fuma.

Hipertensiunea arterială

Se spune că hipertensiunea arterială (HTA) este un "ucigaş tăcut". De regulă creşterea tensiunii arteriale nu se simte, astfel că depistarea ei este întâmplătoare, iar debutul nu se poate şti cu siguranţă.

În 90-95% din cazuri nu se cunoaşte cauza ei. Factori precum vârsta, istoricul familial, obezitatea, consumul excesiv de alcool şi de sare cresc riscul de apariţie a HTA.

Frecvent este însoţită de prezenţa altor factori de risc: obezitate, sedentarism, diabet, colesterol crescut.

HTA îmbolnăveşte nu doar inima, dar şi rinichii şi reprezintă o posibilă cauză de invaliditate prin paralizia secundară atacului cerebral.

1 răspuns:
| Zooom a răspuns:

Copii fumatorilor sunt cu 2 cm mai scunzi decat cei ai nefumatorilor... Exercitii nu sunt daca acum esti in perioada de crestere si nu cresti...vei creste mai incolobig grinfunda?