| Lester23 a întrebat:

Salut. Daca doresc sa infiintez un PFA care ulterior sa ma angajez la o alta firma prin acel pfa (nu prin CIM), ce trebuie sa platesc la stat? Stiu ca daca ai pfa, teoreric ramai cu o renumeratie mai mare fata de un salariat. Mersi

3 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca ai PFA nu te angajezi la o firma ci colaborezi cu ei prin contract.

Sistemul de taxare insa ceva mai complex decat la contractul de munca. Dupa cum urmeaza.

Exista doua feluri de PFA
-cel la venit real unde platesti impozitul de 10% raportat la venitul net, adica suma incasata - cheltuieli deductibile.
-cel la norma de venit, unde in functie de codu CAEN si oras anaful iti stabileste o norma de venit si indiferent de suma incasata de tine platesti impozit 10% din acesta norma.


pe urma urmeaza celelalte taxe
-CAS 25% dintr un plafon impus de anaf in functie de venit (norma daca e la norma, venit real daca esti pe sistem real) dupa cum urmeaza

1. Mai mic de 12 salarii - nu este obligatorie contribuția la pensie.

2. Între 12 și 24 de salarii - Contribuția se calculează raportat la plafonul de 12 salarii (36.000 lei) și este de 750 de lei pe lună.

3. Peste 24 de salarii - Contribuția se calculează raportat la plafonul de 24 salarii (72.000 lei) și este de 1.500 lei pe lună.


-CASS 10% dintr un plafon impus de anaf in functie de venit (norma daca e la norma, venit real daca esti pe sistem real) dupa cum urmeaza

1. Mai mic de 6 salarii - nu este obligatorie contribuția la sănătate

2. Între 6 și 12 salarii - Contribuția se calculează raportat la plafonul de 6 salarii (18.000 lei) și este de 150 de lei pe lună.

3. Între 12 și 24 de salarii - Contribuția se calculează raportat la plafonul de 12 salarii (36.000 lei) și este de 300 lei pe lună.

4. Peste 24 de salarii - Contribuția se calculează raportat la plafonul de 24 salarii (72.000 lei) și este de 600 lei pe lună.

| dullcat a răspuns:

Daca ai pfa inchei contracte de colaborare cu alte firme.

| Hammurabi a răspuns:

Ai grijă să nu te păcălești.
Ca angajat, plătește firma impozitul, CAS și CASS pentru salariul pe care ți-l dă.
Ca PFA, va trebui să-ți plătești singur impozit, CAS și CASS la cât încasezi.

Informațiile detaliate ți le-a dat @suntserios mai sus.