anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Care este opinia dvs. despre cenzura? Este necesara, inutila? Care este situatia in celelalte tari europene? Cunoasteti studii concrete?

Precizez ca nu sunt interesat de opiniile celor ce indiferent de subiect au instinctul de a lasa comentarii in stilul "jos cenzura!" urmate de versuri Parazitii, si nici de cele ale celor mai pudici dintre voi.

multumesc anticipat

17 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

În majoritatea cazurilor, când se întrece limita decenței într-un spațiu public, consider că cenzura este necesară (nu una exagerată, desigur)...pentru cei care nu au cei 7 ani de acasă și nu se gândesc decât la ei.

| IMC90 a răspuns (pentru NOname):

Cenzura este prevenirea diseminării informației către public de către un grup de control. De obicei, cenzura este realizată de guverne, grupuri religioase sau de mass-media, dar există și alte forme de cenzură. Păstrarea informațiilor secrete oficiale, secretelor comerciale, proprietății intelectuale și comunicațiilor privilegiate avocat-client nu sunt de obicei descrise ca cenzură, atâta timp cât rămân în limite rezonabile. De aceea, termenul cenzură poartă deseori o semnificație de represiune prin secretizarea informațiilor.

Mod legal de ripostă: plângeri şi sesizări către autorităţile statului, inclusiv -sau mai ales- către instanţele judecătoreşti.

Cenzura este interzisa prin constitutie, iar toti cei care o aplica incalca legea.

| NOname a răspuns (pentru IMC90):

Vedem cum o să vorbești când un camionagiu beat, slinos, needucat și cu un limbaj, care te face să te rușinezi că împarți cu el aceeași planetă, o să înceapă să înjure în fața copiilor tăi...

Părerea mea este că în unele cazuri cenzura chiar este necesară (nu putem să generalizăm și să spunem că mereu este rea sau mereu este bună), cât despre părerea ta...nu mă interesează.
O zi bună.

| anonim_4396 explică (pentru NOname):

Voi vorbiți de diferite tipuri de cenzură, el zice de cenzura de tip represiv, aplicată populației de guverne și corporații, tu îi răspunzi cu exemplul camionagiului slinos (clișeu grosolan), e clar că nu sunteți pe aceeași lungime de undă.

| IMC90 a răspuns (pentru NOname):

Te poti exprima foarte bine si fara sa injuri sau sa jignesti. Limbajul vulgar si injuraturile oricum sunt pedepsite de catre lege si atunci normal ca sunt cenzurate (din moment ce sunt in afara legii). Dar, in momentul in care cenzura se aplica abuziv, unui individ sau unui grup de indivizi care nu incalca legea, atunci lucrurile stau cu totul altfelwinking

| IMC90 a răspuns (pentru anonim_4396):

I-am explicat ca, in cazul camionagiului slinos nu este vorba despre niciun fel de cenzura happy

| NOname a răspuns (pentru anonim_4396):

Exact, GenOm.
Însă IMC90 a fost cel care și-a permis să afirme: "Nu sunt de acord cu cenzura de NICIUN fel".

S-a fixat pe un singur tip de cenzură, respingând simultan și toate celelalte, fără să adâncească puțin problema, ca să-și dea seama cât de nepotrivită este generalizarea și intervenția lui.

Eu nu m-am luat de tipul lui de cenzură, el de al meu da.
(Încep să mă simt ca la grădiniță.)

| IMC90 a răspuns (pentru NOname):

''camionagiu beat, slinos, needucat și cu un limbaj care te face să te rușinezi''

Aoleu, sper ca nu te referi la #3 laughing

| IMC90 a răspuns (pentru NOname):

''Eu nu m-am luat de tipul lui de cenzură, el de al meu da.''

Aoleu femeie laughing N-ai citit nimic din ce am scris mai sus, nu?
Sa-ti dau un exemplu, ca sa intelegi :

Privarea de libertate este o infractiune grava, si interzisa de lege.
1)In urma unei hotarari judecatoresti, Nicusor Caraiman executa o pedeapsa de 3 ani cu inchisoarea (deci privare de libertate prin definitie).
2)Bercea Mondialu il tine sechestrat in casa pe Madalin Madularu. (tot privare de libertate)
Dar, este o diferenta intre situatia 1 (a fi privat de libertate in urma unei hotarari judecatoresti) si situatia 2 (un tip gras si slinos te tine sechestrat in casa).

Exact la fel este si cu cenzura : poate fi considerata cenzura in momentul in care o aplici fara sa ai o baza legala.
Asa ca, nu m-am luat de tipul tau de cenzura ci pur si simplu am zis ca ai dat un exemplu prost, care nu-si avea sensul (pentru ca aia nu este de fapt cenzura, este doar aplicarea normelor in vigoare prevazute de articole din lege)

| NOname a răspuns (pentru IMC90):

A cenzura = A exercita un control asupra moravurilor.
http://dexonline.ro/definitie/cenzura%20

Recitește primul comentariu lui GenOm. Este tot cenzura, însă una legală.
Despre cea ilegală nici nu am pomenit. Nici eu nu sunt de acord cu ea.

| IMC90 a răspuns (pentru NOname):

Lasa-ma cu definitia din Dex, ca stiu exact ce este cenzura. Tu citeste ce ti-am scris (vezi ca, dupa ce am stat 10 minute sa-ti dau un post a disparut ca prin minune, asa ca l-am rescris incomplet si modificat ulterior, pe masura ce mi-am reamintit.)
In gnr, daca ti se pare ca am ceva cu tine, sa stii ca eu nu vreau sa te denigrez in fata comunitatii si nici sa pleci de pe site, vreau doar sa intelegi niste lucruri happy (si nu ma refer aici numai la cazul sus mentionat).

| IMC90 a răspuns:

Nu sunt de acord cu cenzura de niciun fel.

| IMC90 a răspuns (pentru IMC90):

ARTICOLUL 30 - Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
(3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.
(4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, in conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege.

| anonim_4396 explică (pentru IMC90):

Da, cenzura de orice fel e interzisă, dar apoi urmează completările și amendamentele:
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.

În concluzie, orice spui poate fi interpretat și inclus într-una din categoriile de mai sus, astfel încât limitarea dreptului la expresie să fie considerată necesară.

| Dumnezău a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca-mi definesc ei bunele moravuri, eu imi cumpar Constitutia si-o pun in bibilioteca. Dupa ma duc in piata si mi-o flutur pe acolo.Imi exprim doar sexualitatea, ca homalaii, nu fac nimic grav, nu e ca si cum ar vedea-o vreo cateva sute de oameni.Nu trebuie sa-mi fie incalcata libertatea de exprimare, doar sunt cel aflat in minoritate, da-ma dracu', nu-i posibil asa ceva. laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

(fac referire la cenzura limbajului vulgar, obscen, a imaginilor violente, pornografice..etc.)

| LittleSue a răspuns:

Pai din moment ce promovezi un lucru, macar promoveaza-l pana la capat...

Multe emisiuni din ziua de azi ar trebui cenzurate integral.Cu un "mortii masii" bipait sau un deget aratat cu multa compasiune blurat, nu devine emisiunea in sine nici mai culta, nici mai interesanta.

Cenzura e doar o tendinta esuata spre respectarea unor limite morale.