| luckymariage a întrebat:

Am cumparat o bucata de pamant pentru constructie. Am ceva idei despre cum ar trebui sa arata casa gata. Am auzit ca nu e obligatorie semnatura arhitectului pentru proiect de casa(depinde de suprafata). Stiti ceva despre asta? Deasemeni ma intereseaza sfaturi de la cei care si-au facut casa in regie proprie in ultimul an( acte, autorizatii, probleme intampinate, solutii gasite, et.)

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Poate ca nu e obligatorie semnatura arhitectului, desi ma indoiesc, dar proiectul unei case nu inseamna doar o schita facuta la scara, este un dosar intreg. Crede-ma ca nu vei scapa mai ieftin decat altii, daca solutia era viabila o alegeau deja foarte multi. In plus iti vei recupera o parte din bani prin alegerea corecta a cantitatii si calitatii materialelor, un proiect bine facut fiind si o masura de siguranta impotriva constructorilor care tind sa supraincarce inutil structura de rezistenta (bine, e adevarat ca si proiectantii fac uneori asta din comoditate, de aceea alegerea lui este foarte importanta). Si e foarte indicat ca de toata documentatia, de autorizatii, avize si alte asemenea sa se ocupe tot proiectantul, nu vei scapa mai ieftin daca te ocupi personal, plus ca nu ai garantia ca esti perfect in regula.
Sfaturi cu privire la constructie e greu sa dai asa, in general. Cu siguranta este important sa iti alegi meseriasi si zilieri numai la recomandarea celor la care au mai facut lucrari, nu asa ca "am eu un prieten". E una sa vezi tu o lucrare finalizata si sa discuti direct cu proprietarul si alta sa iti recomande cineva un prieten despre care a auzit ca lucreaza ieftin si bine.
Nici intr-un caz sa nu te intelegi cu mesterii cu plata inainte, ci la final sau pe etape finalizate de constructie. Stabiliti foarte clar ce au de facut, in cat timp si la ce bani, precum si penalitatile in caz de intarziere. Spre binele comun, este de preferat ca masa si bauturile sa fie incluse in pret, altfel vor fi mereu nemultumiri si de o parte si de alta.
Daca nu te pricepi la constructii, nu ar strica sa iti angajezi un diriginte de santier. Un inginer constructor care are putin timp liber va fi dispus sa vina la doua trei-zile, cate jumatate de ora, pentru o suma modica, sa faca o inspectie a lucrarii si sa se asigure ca totul se face ca la carte. Uneori face chiar arhitectul treaba asta, dar intr-un fel vede un om al plansetei treburile si in alt fel un practician. Ba mai mult, acesta va stii si cum sa se faca inteles in fata oamenilor si cum sa isi impuna punctul de vedere.
Nu uita ca cei care lucreaza efectiv in constructii nu au fost olimpici la geometrie, nici la rezistenta materialelor. Ei vorbesc din experienta ("asa am facut intotdeauna"), experienta care se limiteaza insa la timpul de executie a lucrarii, nu la costuri si la durabilitate in timp. Altfel spus, el stie ca s-a putut si asa, dar nu stie ca a costat mult prea mult si nici ca dupa doi ani a trebuit refacut totul. Nu am multa experienta in constructii, insa am vazut deja o fundatie cu diferenta de 1m intre laturi, un planseu curbat, aproape sa cada in momentul decofrarii si o instalatie de incalzire complet refacuta de doua ori. Asta ca sa nu mai vorbim de acoperisuri cu infiltratii, usi care nu se inchid, pereti strambi, tavane cu fisuri, placi de gresie in care te impiedici samd.

4 răspunsuri:
| simf a răspuns:

Intai verifica la cadastru daca e intr-adevar pentru constructie, ca pana in 2005 era implicit daca era intravilan, acum nu mai e valabil. mergi la un arhitect sa-ti faca un dosar de mediu si unul de urbanism (care cuprinde si schita casei) apoi mergi la primarie pentru certificatul de urbanism - cam 10 lei si 2 saptamani. daca terenul nu e "curs constructii", la directia agricola, anif, cadastru... vreo 3 luni si 10 mil. dupa - avize de la gaze si lumina si apa. apoi autorizatia de constructie. ti-as recomanda sa faci casa in regie proprie, si daca n-ai tu timp, angajezi un diriginte de santier, oricum iesi mult mai ieftin. firma n-o sa te asculte cand le povestesti ca finisajele dau valoarea intregului, meseriasul insa o face. nu-i usor, dar eu zic ca merita.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Iti faci o casa in care vei locui, nu-ti bate joc. E drept ca ai sanse sa gasesti oamenii nepotriviti, daca vrei te pun in legatura cu un prieten care face proiecte pentru structuri de rezistenta si stiu sigur ca e serios - insa mai mult nu stiu. Plus ca lucrand de ani buni in constructii are cunostinte si colaborari in toate aspectele ce privesc constructia - de la legislatie si proiect pana la finisaje. Insa stii bine ca fiecare meserie merita respectata si nu e realist sa te astepti sa munceasca cineva pe ochi frumosi sau sa faci treaba buna sarind etapele necesare. Eu unul sunt patit in asumarea unei situatii similara dar de anvergura mult mai mica si nu recomand nimanui sa se bage in ceva ce nu cunoaste cand e vorba de lucruri importante. Iar casa in care vei trai nu e ceva de tratat superficial, si poti iesi mai scump facand lucrurile prost.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Proiect semnat de arhitect autorizat este obligatoriu sa ai pentru orice constructie (chiar si un wc in fundul curtii). Te duci la primarie, ceri certificat de urbanism, si acolo va fi scris tot ce trebuie sa ai pentru autorizatie (proiect, avize-probabil utilitati si mediu)
Probleme vei avea cu echipa de muncitori (asta daca ai ceva pretentii de bun-simt), cu actele, daca nu ai ghinion, e relativ simplu.
In principiu (in functie de casa si unde e amplasta) esti OBLIGAT sa ai si diriginte de santier (care e o persoana autorizata, nu un prieten de-al tau, inginer chimist, sau chiar constructor). Proiectantul de rezistenta are obligatia prin lege sa participe la fazele determinante, asa ca cheama-l.
Toate astea sunt in legea 50/1990-republicata (si modificata de au luat-o dracii, de atunci) si legea 10.

| assa a răspuns:

Stiu eu pe cineva care ti.ar face o casa superbalove struck cum vrei tu. intra pe id.ul meu: byaanahi2008 :*