| WinniePooh a întrebat:

Ce e mai indicat: sa te conectezi la reteaua de apa sau sa-ti faci canalizare proprie din fantana (la tara)? Care sunt argumentele pro si contra? Am inteles ca de la apa de fantana se depune calcar; dar se pot cumpara si statii de dedurizare (?). Care-i sursa de apa mai sigura? (ex daca ai de udat o gradina). Exista o diferenta semnificativa in calitate apei? (in general). Nu ma pricep deloc, discutam doar cu cineva si vreau sa-nteleg cum functioneaza treaba asta.

6 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Apa de la retea este mai sigura si mai putin dura, pentru ca este extrasa de la mare adancime, clorinata si controlata periodic (in unele cazuri chiar de mai multe ori pe zi). Asta daca nu este vorba de apa pompata din rauri, cum inca se mai practica in multe locuri.
Pentru gradina este de preferat o fantana proprie, pentru ca apa de suprafata este mai buna pentru plante si in plus nu contine clor, plus ca pretul este mult mai mic (cat timp nu o folosesti in scop comercial, costul este reprezentat de curentul consumat de pompa).
Varianta optima este o fantana forata la mare adancime, care imbina avantajele ambelor metode, insa un astfel de foraj nu este deloc ieftin. Un foraj care permite instalarea unei pompe submersibile etajate costa undeva la 100 lei metrul.

| relian a răspuns:

Canalizare nu iti poti face, eventual o fosa dar ecologica.Referitor la apa daca acolo unde locuiesti ai apa curenta data de primarie e bine sa te conectezi la ea, asta pentru nevoile casei.Sa uzi cu apa data de oras sau sat unde oi fi tu nu e convenabil decit daca uzi niste flori asa sa ai acolo cele floricele, ceva legume pentru consum personal.Referitor sa iti faci tu un put acea apa nu este mai buna decit cea data de oras, dar in lipsa merge si aia. Daca te gindesti sa uzi stiu si eu o gradina asa mai maricica cu apa dintr-un put nu prea ai sanse, pentru ca imediat o sa si cunsumi toata apa din put.Apa din put vine prin inflitrare, prin acele tuburi si cind tu vrei sa uzi citeva ore o gradina nu ai cum, nu o sa iti ajunga.Asa pentru udat o gradina e bine sa iti bati teava direct in apa freatica nu put si atunci poti uda toata ziua fara nici o problema.Dar apa asta din acea teava nu este mai calitativa decit cea din put, pentru ca nu este filtrate.Intr-un put apa se filtreaza natural pe cind direct din apa freatica nu are ce sa se filtreze.Cam asa sta situatia.Deci ar fi bine sa te racordezi si la reteaua de apa de la oras si sati bati si o teava in apa freatica pentru udat si chestii de astea.Dar cea mai sigura si de calitate apa este cea data de oras pentru ca este cit de cit controlata, plus ca orasul ori trateaza apa daca o ia din riuri ori o scoate de lamari adincimi.

| Hydrangeaceae a răspuns:

Bună.

Eu cred că e mai avantajos să-ţi faci calalizare proprie deoarece apa din fântână provine de la izvor şi are mai puţin calcar decât cealaltă. Dacă stăm şi ne gândim, facem şi mai multe economii dar avem grijă şi de sănătatea noastră.

Pa-pa.

| LIN2010 a răspuns:

Cum adica sa-ti faci ''canalizare proprie din fantana'', canalizarea este una si fantana este alta. daca bagi canalizarea in fantana devine fosa si nici decum nu mai poate fi folosita ca si fantana.Pentru nevoile locuintei este recomandat sa te racordezi la reteaua de apa potabila si daca exista si retea de canalizare este foarte indicat sa te racordezi si la aceasta.O fantana executata bine te ajuta la udatul gradinii (e mai ieftin decat cu apa de la retea). Respecte

| WinniePooh explică (pentru LIN2010):

Da, ai dreptate, intre timp mi-am dat si eu seama happy Ma refeream la sursa de apa potabila.

| stefanyya99 a răspuns:

Dupa mine e mai avantajos sa-ti faci fantana pentru ca stand la tara vei uda o gradina, iar apa de la retea e foarte scumpa si se consuma multa.apa de la fantana poate fi purificata si in plus nu prea cred ca cea de la retea e chiar atat de curata.eu stau la tara si am fantana si sunt multumita