| Laur15 a întrebat:

Salut! Am un panou de curent vechi la bunici ce funcționează cu siguranțe fuzibile (ceramice ). Pe instalația de lumina sunt de 10 A, iar la prize 16 A. La prize se încălzește rău siguranța (faza) uneori chiar se arde. Are ceva daca aș pune siguranță de 20A? Țin să menționez că și instalația este antică, pe aluminiu. Mulțumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

La prize se incalzeste rau, pentru ca folosesti consumatori care trag mai mult de cit suporta acea siguranat, apoi se arde.

Daca ai o singura siguranta de 16 A la toate prizele, la ce te astepti? Tot ce bagi in priza nu trebuie sa depaseasca mai mult decat este siguranta aia.

Daca ai un frigider, te uiti vezi cit conuma citi kw, s au citi amperi trage. Daca nu scrie pe el amperi, atunci sigur scrie citi kw. Daca stii citi kw are un consumator stii citi amperi trage.Cum afli? Imparti wat la voltaj si iti da amperi, citi amperi trage acel consumator.

Apoi daca stii citi consumatori bagi in prize, afli la fiecare citi amperi trage, a duni si ai aflat totalul de amperi. Asa o sa vezi citi amperi tragi tu cu toti consumatori si compari cu siguranta. Daca amperi care is trasi de consumatori is mai multi decat suporta siguranta aia, normal se va arde.

Tu ai nevoie de alt tablou cu mai multe sigurante, sa pui de exemplu toate luminile pe o siguranta, apoi, frigiderul singur, aragaz sau plita electrica daca ai, singura, masina de spalat singura, juma de prize singure si tot asa.

Dar asta inseamna sa ai pentru fiecare circuit separat, care sa mearga in acea siguranta.

Sa nu faci si tu ca cineva pe aici, care la fel se intreba de ce a sarit siguranta la nu stiu ce lumni, pentru ca de fapt trebuia sa sara doar aia de la prize, ca facuse ceva scurt la o priza.

El era nedumerit, de cea sarit siguramta de la lumina laughing
Tot el a spus ca toate cablurile si lumina si prize erau legate unele de altele, deci avea mai multe cabluri la lumini si la prize, dar toate legate impreuna.
In tablou, el a pus o siguranta si a spus ca e pentru lumini, si alta pe care a desemnato pentru prize.

Dar de fapt era un singur circuit, toate cablurile fiind legate intre ele, el doar legind la acelasi cablu 2 sigurante laughing

Acu se mira cum deau sarit toate sigurantele, ca doar a facut scurt la priza nu la bec.

Asa ca tu pune si trage cabluri separate, de la frigider, de la masina de spalat, de la plita electrrica, de la microunde, de la jumate de prize si cealalta jumate de prize si unu de lumini.

In tablou sa ajungi cu minim ce am spus eu mai sus circuite.

Circuitul este un cablu care merge de la dau un exemplu, de la frigider, merge cablu singur pana la tablou, acolo pui siguranta doar pe el.
Alte cabluri tragi si unesti toate luminile si ajungi cu un cablu in tablou, intri in alta siguranta.

Si faci tot asa in continuare pana cand termini lucrarea.

Daca tu ai toate cablurile legate intre ele, la prize, tot ce vei baga in priza merge prin acea siguranta.De aia se incalzeste, ai consum mai mare decat suporta siguranta, ori apropiat ca valoare.

Consumul nu trebuie sa fie cit siguranta, trebuie nitel mai mic, iar cablurile la fel, trebuiesc mai groase decat consumul si poate si decat siguranta.

Daca nu te pricepi, nu te baga cheama un meserias sa vada despre ce este vorba.
Daca refaci instalatia, baga cabluri cit de graose posibil, cit pot legate la priza cea mai puternica, cabluri mai groase is cele mai bune. atit ca si consum cit si ca siguranta, nu vei avea probleme niciodata cu cablurile indiferent ce ai baga in priza.

Probleme pot sa apara in cazul asta, dpar la prize sau sigurante, iar pe astea le schimbi usor, comparativ daca sar topi cablurile prin pereti.

Asaa ca baga cablu si cit degetu daca e posibil, hai nu chiar asa, dar sa reziste si la 30-40 de amperi, astea is cele mai bune cabluri pentru prize.


Tu daca pui siguranta mare, poti topi cablurile alea de aluminiu prin pereti, o sa fie si mai rau, mai ales daca toate prizele is conetcatet la acelasi circuit, no sa te mai rezolve nimeni, va trebuie sa refaci totu, sa scoti alea sa pui altele de cupru.

Nu merge asa pun siguiranta mare, gata ai rezolvat problema.Mai multe daune o sa faci.

La ce spui tu ca ai, acolo, daca consumul tau e destul de mare, e de preferat sa refaci toata instalatia, sa duci circuite cum am spus.

Daca nu poti sa tragia cum circuite, macar verifica cablurile ce grosime au, alea de aluminiu ce spui, asa stii citi amperi suporta cablu, dupa pui siguranta maxim cit suporta cablu ala, sau nitel mai mica decat amperii ceis suporta cablu, dupa care bagi in prixza consumatori care sa nu depasteasca siguranta.

Asate e tot ce poti sa faci, pana cand o sa refaci instalatia.

3 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Sunt siguranțe automate care au aceeași formă cu cele ceramice.
Schimbă-le pe toate cu din astea.
16 A la 220 V înseamnă cam 3, 5 kW. Nu e mult deloc, având în vedere ce consumatori pot fi într-o casă (cuptor electric, boiler, fier de călcat, radiatoare etc.)
Nici cu 20 A nu consumi mult mai mult, dar trebuie să te asiguri că rezistă firele. Verifică să nu ai urme de izolație arsă/ topită, semne de arc electric (înnegrire), oxidare.
Dacă e vreo problemă, cel mai bine ar fi să apelezi la un electrician calificat.

| KovacsB a răspuns:

Se poate pune si de 20 fara probleme, este posibil sa se incalzeasca mai tare si din cauza contactelor oxidate cele care ating siguranta fuzibila, al contactelor unde intra conductorii de intrare si iesire ar trebui verificate din cand in cand. Aluminiul in contact cu cuprul produce un fel de oxid.

| antonioger a răspuns:

Siguranta sare nu pentru ca e contactul imperfect sau ca se incalzeste stecherul in priza, ci pentru ca depasesti curentul de 16A. Daca pui siguranta mai mare risti sa se resimta curentul mare in fire, asta inseamna o incalzire a firelor pe traseu deci posibil inceputul unui incendiu. Trebuie vorbit cu un electrician pentru redimensionare si posibil cablare aparenta pentru ce ai nevoie cu fir mai gros si siguranta mai mare.