| Caresshill a întrebat:

.. as avea mai multe intrebari (imi cer scuze dacai topic nou sad )
1. Cat curent suporta 1 mm(patrat) al unui conductor de cupru si de aluminiu (stiu ca conteaza foarte mult dacai aerian/subteran, lungime si altele) vreau asa in mare sa-mi fac o idee ce si cum (si ce este mai bine ingropat sau pe "stalp"? )
2. Am un aparat de sudura facut de tata, si as dori niste formule de calcul pentru aceasta sa aflu amperaju si puterea acestuia, are 3 trepte din care ultima corenteaza, mi se arde siguranta la casa cand de "lipeste" electrodu, date stiute : curent monofazat, tensiune alimentare 230 V, fir de 2, 5 X 3 la priza..., mentionez ca sigurantele casei nu-s fixe, adica is lite deci is fuzibile.
3. Am vrut sa fac o iluminare la un pat cu banda de leduri, da m-am trezit cas mai multe tipuri : RGB (red, green, blue) SMD si mai are si seria exemplu :5050, cares diferentele dintre ele si un sait de unde pot cumpara tot ce-mi trebuie ( coate, prelungiri, alimentator 12 V, si restul)

4 răspunsuri:
| halogen001 a răspuns:

Pentru grosimea firelor se gasesc pe net tabele cu intensitatile ce pot trece prin fire - exemplu http://www.chorus.ro/......ctrice.pdf

| Caresshill explică (pentru halogen001):

Prietene scuze da valorile aleas exagerate...

| halogen001 a răspuns (pentru halogen001):

Asa mi se par si mie, cam exagerate.
Am comparat tabelul "Intensitatile maxime admise Icadm ale curentilor in regim permanent pentru conducte utilizate in instalatii fixe, cu izolatie de PVC sau cauciuc la temperatura mediului ambiant de +25 °C" cu rezultate de pe cabluelectric.ro si se obtin cam aceleasi rezultate.

Poate pentru o mai mare siguranta e bine de folosit cablu mai gros, insa costa mai mult.

Pe stalp e mai usor de reparat, dar e expus mai mult la descarcari electrice, frig, caldura, vant. Ingropat pare mai sigur.