anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut. As vrea sa ma apuc sa imi construiesc o casa. Am pământul la doar 4 km de centrul Piteștiului si normal am gaze curent apa tot tot tot. Am suma de 60 de mi de euro si as vrea sa îmi construiesc o casa cu 3 dormitoare si un living pentru mine ar fi deja prea mult dar este bine așa cu 2 bai una sus una jos si o Bucătărie frumoasa. Credeți ca îmi ajung bani ăștia ca sa dau casa la gata? Adică centrala mobilat tot tot. Bani sa o ridic sunt conștient ca am dar o sa termin ma întreb. Va mulțumesc

17 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Din proprie experiență iti spun ca te poti incadra in banii astia, daca nu faci excese. Intr-adevar, au mai crescut preturile la materiale de atunci, dar am construit o casa mai mare cu bani mai putini. Daca macar partial lucrezi si tu, iti mai si raman.
Clar nu se pune problema de finisaje de lux, tamplarie cu telecomanda, tigla glazurata creaton samd, dar te incadrezi fara sa faci rabat in punctele esentiale.

| cristi202 a răspuns (pentru regis):

Ca sa reuseasca, trebuie mai multe chestii sa mearga "ceas" in ce priveste constructia. Greu de crezut asta la noi la romani. Si, cum zici, nu poate sa isi permita sa aiba pretentii. Dar atunci, tinind cont de riscuri, si de ce iasa la urma, mai merită sa se apuce?
Poate ar functiona la o casa de lemn, ele sunt mai ieftine, dar, si acolo depinde.

| regis a răspuns (pentru cristi202):

Casele de lemn nu sunt mai ieftine (sau nu semnificativ). Pentru ca fundatia e la fel, acoperisul la fel, tamplarie, instalatii, finisaje... Doar la zidarie se poate discuta de diferențe, care la o casa de acest gen nu ajunge la 5000 de euro. Iar lemnul nu e nici el foarte ieftin.

| cristi202 a răspuns:

Nu ai cum la banii astia. Daca vrei sa o faci de mintuiala, da.
Trei aspecte aduc in discutie, doua ti s-au spus deja.
1) Finisajele te vor costa cel mai mult. Adica, esti fericit ca esti cu ea ridicata, zici ca stai bine cu banii, dar abia cand incepi sa o faci frumoasa vezi cum curg banii din buzunarele tale. Daca e sa mai pui si mobilierul, no comment!
2) Conteaza fiecare cost, chiar si cele mai mici. Pic cu pic se face marea, zice o vorba. Doi lei acolo, trei, dincolo, asa vei pierde o suma mare de bani. Eu cand mi-am facut cabanuta de lemn, din 10000 de lei cit am investit in ea pe atunci, am dat 300 doar pe holtzsuruburi. La inceput abia le pusesem la socoteala. Asta inseamna 3%, mult. Deci banalele cuie pot face diferenta.
3) Orice lucrare, dar absolut orice lucrare cere mai multi bani decat initial s-au gindit cei ce au pornit-o. Minimum am avut o lucrare cu 15% mai mult. Caz fericit. Poate ajunge si la 50% mai mult costurile. Asta depinde de multi factori. Ideal e sa te gindesti ca va face cu 25% mai mult decat initial. Deci nu te gindi ca iti poti permite sa o faci de 60000 de euro, ci de 45000 de euro, si atunci, observi diferenta? Asta, daca vrei sa o termini, fara sa mai astepti dupa investitii suplimentare.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Tu ne intrebi pe noi daca i ti ajung banii pe care îi ai 60.000 euro pentru o casa? Si după aceea tot tu zici : Bani sa o ridic sunt constient ca am, eu zic ca tu nu esti constient de nimic, nu ai nici bani sa o ridici nici sa o termini, cu 60.000 euro nu faci casă, ai nevoie de cel putin 150.000 sau 200.000 euro sa faci o casa adevarată, mai bine vinde terenul si cu banii luati pe teren si cu ce ai tu ăia 60.000 i ti i ei apartament, sau o garsoniera in bloc nou si scapi de griji, materialele sau scumpit enorm si ce faci, incepi sa faci casa dar de terminat niciodata cu 60.000 euro, si sa faci credit la banca nu este o solutie.

| Cosmin0506 a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

O întrebare am si nu îți zic nimic ca n-am cui sa ii zic. tu dispui de 150 de mi de euro sa îți construiesti o casa? Esti vreun pui de bogat care sa dispună de atâția bani? Eu unul nu nu sunt bogat si am muncit pentru bani ăștia așa ca dacă tu vrei sa locuiești intr-o garsoniera de 30 mp este alegerea ta poate eu in viitor o sa fac 1 copil 2 ce fac nu iei in calcul asta dar iei in calcul sa îmi vând eu terenul si sa plec intr-o garsoniera, nu mersi.

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Cosmin0506):

Nu am i ti dai seama ca este o sumă exorbitantă, mai bine te multumesti intr o garsoniera decat sa speri la o casa pe care nu o vei avea niciodata din lipsa banilor, macar acum ai ceva o garsoniera, daca nu o sa o mai ai nici pe aia ce faci unde vei sta?

| relian a răspuns:

Iti dau alta idee. Spui ca ai terenul la 4 km de centru,vindel,iei bani buni,cumperi teren la marginea orasului,cumperi mai mult si eviti sa faci casa cu etaj.
Casa cu etaj este o magarie,fac case cu etaj acolo unde nu-i loc,ai f putin teren,nu incape cat vrei doara la un nivel si te duci in sus.

Dar de ai teren nu vad pentru ce sa faci casa cu etaj. Vrei sa faci sport? Te duci la sala laughing
Poti sa faci cu banii aia casa,iti ajung,dar depinde si ce materiale folosesti, ce cumperi so utilezi.
Teoretic banii aia daca ai lua mobila si electrocssnice de top nu tiar ajunge laughing deci eu zic lasa mobilatu si rahaturi, fa casa, de mobila vezi altadata.

Deci eu asa as face, nu as sta in aglomeratie nici sa ma platesca careva.
Ba eu as face casa afara din oras la cativa km, pana in 10 km, ai o masina, te duci la oras faci cumparaturi etc, acasa stai linistit.

Plus taxele afara din oras is mai putine.Loc mai mult, liniste.Apa si gaze sunt si afara din oras.

Daca faci case genul ala smuls genul romanesc laughing nu o sa iti ajunga banii aia nici pentru ziduri laughing.
Cu banii aia sa faci ceva trebuie sa faci tu cu mana ta casa.Sa platesti pe altul,ori pe altii nu prea te vad bine.

Inainte sa te apuci sa faci ceva, baga un calcul la materiale, pe astea le poti calcula tu singur, preturile le poti lua de la dedeman sau de la un magazin local, zic asa sa nu te mai duci sa intrebi de preturi, stai in pat si faci calcule.

Dupa o sa stii cum stai.Eu pot sa fac calcule pana si pentru suruburi, cuie laughing deci nu-i greu, mai ales daca stii ce vrei sa faci.

Dupa ce stii cat te vor costa materialele o s-a stii daca te apuci sau nu.

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

Mai, Relian, il pui pe om sa stea in casa pe pardoseala? Macar un pat, o masa si un scaun are nevoie acolo! laughing Omul e rezonabil, are o suma de bani, e probabil constient ca dupa aceea va fi mult mai greu sa investeasca sume mari, si de aceea intreaba daca se poate incadra. Ce zici tu e ca si cand ti-ai face masina fara motor happy. O face sa o utilizeze, sa stea in ea, si de aceea are nevoie si de mobilier.

| relian a răspuns (pentru cristi202):

Sa am eu casa noua si sa stau pe podea, aia sa fie problema happy

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

Pai ar fi problema, ca te-ar durea coastele de la betonul rece si tare. laughing

| Celcestietot a răspuns:

Salut! Ca sa ai idee de suma cat de cat trebuie sa iei in calcul costul materialelor si metri patrati ai viitoarei locuintei.

| Frank51 a răspuns:

E bine să ai cu 25% mai mult decât costul casei, nu zic din experiența mea, dar am auzit la cei care au făcut, absolut toți au spus aceeași chestie, că la casă nouă niciodată nu-ți ajung banii.

| LittlePoppy a răspuns:

Cu cativa ani in urma, ajungeau si 50.000 €. Acum insa, ca s-au scumpit toate foarte mult... Intreaba la o firma de constructii. Doar intreaba.

| Saiko93 a răspuns:

La banii astia iti poti cumpara o garsoniera in Bucuresti ( ti-am dat doar un punct de reper )

Eu consider ca e mai rentabil sa cumperi decat sa construiesti


Construirea unei case:

Avantaje :

- Ai garantia ca stii ce ai acolo
- Zambetul pe buze cand e gata
- O poti face dupa placul inimii

Deavantaje :

- Destul de scump.
- Mana de lucru de platit daca nu sunt cunoscute anumite proceduri
- Muncitori neseriosi... ( doar daca ai ghinion sa se " ofere " persoanele nepotrivite ( ciupit la bani, lenesi, etc. )
- Batai de cap ( foile la notar, materiale, timp pierdut, etc. )
- Implica responsabilitate un pic mai mare fata de o garsoniera

| Kamiyashiro a răspuns:

Am întâlnit cazuri care spuneau ca da îmi ajung si au pus dublu sumei catre 110mii.
Construiești in regie proprie sau cu firmă?
In regie proprie te poți încadra dar durează si 2 sau 3 ani, dacă nu e grabă. De obicei graba costă. Am cunoscut peraoane care au făcut in timp și se încadrasera la sume mai mici.
Materialele se scumpira anul trecut cu 5-24%.
Bransarea la utilități poate fi scumpă. Recomand să începi cu ele.
Avizele si autorizația de construcție poate dura 6 luni - 1 an. Începe cu actele.
Ai nevoie de proiect al casei, un arhitect, care face documentația care va fi depusa pentru avizul de construire.
Deci ăștia sunt bani care inca nu ii bagi in casă, ci hârtii si avize de branșare apă, gaz, curent si racordare la rețeaua publică de canalizare.
Fa anul asta proiect, caută un arhitect. Depune actele pentru autorizația de construcție. Când ai autorizația depune pentru branșare. La fiecare ii trebuie proiect de bransare pe baza autorizației de construcție.
După ce ai finalizat poți face estimare pe materiale și forță de muncă. De obicei in regie proprie nu mai plătești forta de muncă ca o faci tu. Dar tot vei avea nevoie de 1 - 2 ajutoare. Cu firmă e simplu ca îți dau ei ofertă la tot sau pe bucăți și termen de livrare la roșu. Finisajele pot costa cât casa la roșu. Deci întrebarea ta depinde si de finisajele alese. Ele sunt cele mai scumpe. Apoi dotările din casă. Încălzire clasică sau pardoseală?
Dacă ai o suma fixă cum spui tu trebuie sa faci invers. Împărți suma la fiecare din aspectele scrise, si estimezi o sumă. Apoi investighezi si afli suma reală de la arhitect, de la instituțiile apa gaz curent, de la magazinul de materiale, de la constructori o data firme, o data liber profesioniști si zilieri. Evaluarea poate dura, dar ai timp pana vine căldura să obții o imagine corectă. Spor sa ai!

| niko67 a răspuns:

Depinde ce echipa gasesti la preturile de acum