| GeorgeCiorba a întrebat:

Salutare TPU! Vreau sa duc un bec in curtea casei(când bag ștecherul in prinza să se aprindă becul,deci fara intrerupator, că vreau să îl duc in curte doar când am nevoie...Ce conductor să folosesc? Litat sau plin? Consumul va fi de max 100w...Mersi.

Răspuns Apreciat de Editori
Bula
| Bula a răspuns:

Pentru iluminat ocazional in curte, cel mai bine este sa folosesti cablu cu izolare DUBLA, rotunda, cu sectiune de 1.5mm(patrati), 3 fire litate. Dubla izolare inseamna ca, firele sunt izolate independent (cu culori diferite, iar ambele fire mai au inca o izolare exterioara.

Este bine sa montezi un stecher cu pamantare la capatul pe care-l bagi in priza, iar pe capatul din curte montezi o PRIZA PENTRU CABLU CU PAMANTARE.

OBLIGATORIU, firul galben-verde il folosesti DOAR PENTRU PAMANTARE! (nu si pentru curent! )

Cu un astfel de cablu vei putea duce in curte curentul atat pentru un bec, cat si - la nevoie - pentru o masina de gaurit sau alta scula de mana.
Cablul se va duce suspendat, la o inaltime de cel putin 1.8-2m (adica deasupra capului), in nici un caz culcat pe pamant sau sa se impiedice cineva in el!
Pentru iluminat in curte, cel mai bine este sa folosesti un bec cu Led ALB RECE (nu cald, natural, care sunt pentru interior) de cel putin 10W, care consuma putin si lumineaza ca un bec cu filament de 8 ori mai puternic. Cel mai bine este sa folosesti un corp de lampa portabila, cu protectie exterioara de sarma, care se poate agata pe orice e disponibil.
Avantajul becului cu Led:
- consum de curent mic
- invelis din plastic, care nu se sparge ca sticla becurilor obisnuite cu filament
- nu se incalzesc puternic, deci nici nu se sparg daca 1-2 picaturi de ploaie cad pe suprafata.

1 răspuns:
| cyberalex a răspuns:

Ideal cablul MYYM H05VV-F care este 3 x 1, 5 mm, sau variante.