| tudorvolcano a întrebat:

Știe cineva de unde se poate cumpăra untură ardelenească de calitate, care se poate mânca ca atare, unsă pe pâine?
Tata, pe vremuri, când era în armată, a mâncat untură ardelenească unsă pe pâine de la ardeleni care vindeau untură în unitate, și avea un gust foarte bun.
În general, gustul acesta nu l-a mai găsit în altă parte.

28 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Pe olx.
Dar mai simplu e sa o faci acasa. Cumperi piept de porc (cate kg vrei), pe care il tai bucati. Dimensiunile nu prea conteaza, depinde cum iti plac jumarile, eu de exemplu le prefer cubulete, cat de mici, sau fasii cat mai lungi, de grosimea degetului mare.
Foarte important este ca ele sa aiba aceeasi dimensiune, altfel unele se vor arde, altele vor ramane crude.
Intr-o oala pui apa de un deget, apoi pui jumarile si le dai la foc mic, invartind din cand in cand usor cu o paleta de lemn, pana cand se aduna suficienta untura topita ca ele sa pluteasca. Poti adauga si o ceapa, mai mica daca ai putine jumari, una mare daca ai multe.
Daca s-au prins de fund, imediat ce ai suficienta untura, le poti poti muta sintr-o alta oala, ca sa nu primeasca gust de ars.
Dupa ce ele plutesc, poti creste putin focul, pana cand jumarile devin aurii. Nu te grabi sa le iei, e putin probabil sa le poti arde.
Jumarile se scot intr-un strecurator si se lasa la stors. Unii pun sare pe ele cat sunt calde, eu le prefer mai crocante, asa ca le sarez doar cand le mananc.
Untura ramasa se lasa intr-un vas la decantat si racit, de pe o zi pe alta, a doua zi fiind numai buna de intins pe paine moale, cu sare si boia.
Posibil ca tatal taubsa fi mancat unsoare de la garnita, adica acea untura topita golita peste o friptura de porc si carnati, asezate in prealabil intr-un borcan sau un vas cu capac. Astfel, untura primeste putin din aroma fripturii, iar friptura se poate pastra cateva luni fara frigider.

| darrio2007 a răspuns:

De obicei prin partea Ardealului. Chiar azi am cumparat din piata, untura de mangaliță. E foarte buna dar nu se compara cu cea din Ardeal.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Este foarte bună untura, doar ca nu este deloc indicat sa maninci asa ceva, te ingrasi faci colesterol, obosesti ficatul ca este greu sa digere atita grasime din untura aia.

| anonim_4396 a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Ba nu i adevarat. Evident ca tot ce e in exces e daunator dar nu din cauza produsului in sine ci din cauza abuzului.

Eu am tinut regim si in loc de ulei foloseam untura de porc. Si da, am slabit

| relian a răspuns:

laughing sa maninci grasime de porc pe piine,aia da mancare sanatoasa,cum zic romanii laughing boala curata,moartea in vacanta.

Lumea cauta sa evite grasimile,tu vrei sa maninci direct de la sursa,de la porc si c it mai grasa de s-ar putea, sa te unga pe suflet laughing

Taicatu minca, probabil ca nu avea altceva sa manince, plus era in armata unde mereu era in miscare, mincarea nu era din belsug, a mincat si el odata si i s-a parut c ai savarina laughing

| NunuNini a răspuns (pentru relian):

Depinde de grasime.
Daca e margarina, e boala, chiar moarte curata. Altfel sta situatia cu untura.
"Taicatu minca, probabil ca nu avea altceva sa manince"
Hai sa-ti dau replica: Ce stie taranul ce-i sofranul?
Oamenii aveau ce manca si chiar mancau mai sanatos inainte de "democratia" asta.

| relian a răspuns (pentru NunuNini):

Hai sa iti spun,nu fi clocit laughing am spus in continuare ca in armata nu mincai tu cand ti se scula sau cit ti se scula,asta daca ti se scula laughing pricepi acu? Asa ca unia invatati de acasa sa manince mai bine,le cam era foame.
Dar ce sa stie taranu,vorba ta laughing Depinde de grasime? Sa stii ca ai dreptate, margarina care este vegetala e mul; t mai buna ca untura de porc, ca aia animala.Dar ce sa stie berbecu laughing aia da mincare sanatoasa, toti oamenii erau grasi si frumosi laughing dar uite ca acu in democrartia asta oameniio vor sa fie mai slabi, ghrasimea nu ajuta pe nimeni la nimic, de la bgrasime te imbolnavesti.Dar vorba ta ce sa stie sofranu laughingcei taranu

| tudorvolcano explică (pentru relian):

Margarina are grăsimi trans, care sunt cele mai periculoase, chiar decât grăsimile saturate. Poți să citești niște articole, chiar americanii au făcut nenumărate cercetări în acest domeniu.

Grăsimile saturate nu sunt periculoase pentru organism, și nu cresc colesterolul, nici nu îngrașă de la sine.
Zahărul este adevărata cauză a îngrășării, și a creșterii colesterolului, nu grăsimile. Transformă orice mănânci în otravă curată: cel mai rău e când mănânci grăsimi cu zahăr, cum e în cazul ciocolăților (contrazic DEX aici, am motivele mele să nu spun „ciocolate"), Pizza, a burgerilor de la McDonalds etc.

Există dieta cetogenică care a dovedit că dacă mănânci în mod principal grăsimi, sunt enorm de multe avantaje: schimbând sursa de energie de la glucoză la cetoni, arderea grăsimilor este mult mai rapidă și eficientă; dieta cetogenică se pare că dă și o gândire mai limpede a creierului.
În cazul în care peste 90% din calorii vin din grăsime și dieta este la recomandarea unui medic, s-a dovedit că dieta cetogenică poate anula efectele epilepsiei, și în unele cazuri și ale problemelor din spectrul autismului.
De asemenea, dieta cetogenică stabilizează nivelul de zahăr în corp, și poate preveni diabetul de tip 2, pentru că oamenii nu mai se întâlnesc cu probleme de rezistență la insulină.

Pe vremea comunismului, nu prea erau oameni grași.
Oamenii nu prea consumau dulce, că nici nu prea erau multe dulciuri: cele mai dulci dulciuri la magazin erau eugeniile, și dacă voiai să consumi zahăr, îl mâncai doar în formă brută, pe pâine; străbunicul meu le interzicea copiilor săi să consume zahăr brut, știa el că nu era bun pentru sănătate, iar singurul desert care îl mâncau bunicii mei era grâu fiert, cu foarte puțină trestie de zahăr rasă peste grâu.
De asemenea, pe vremea comunismului, oamenii munceau și 10 ore pe zi, muncă fizică obositoare, și ardeau poate și 3000 și ceva de calorii peste metabolismul lor de bază, iar când vine vorba de alimentație, primeau mâncare raționată, doar de 3700 de calorii/ pe persoană maxim.
Să nu uităm că pe vremea lui Ceaușescu nu se stropeau câmpurile cu pesticide și toate chimicalele venite din Occident, mâncarea era mai naturală.

Îngrășarea s-a produs abia după Revoluție, când au venit toate produsele din Occident: sucuri precum Cola, Fanta, Sprite, ciocolata plină de zahăr și grăsime, Nutella, cornuri cu aluatul îndulcit, și cu umplutura de zahăr și grăsime, carne de la animale crescute cu hormoni, recoltă stropită cu Roundup, fast-fooduri precum McDonald's, KFC etc.
Românul, neștiind multe, le-a luat de bune, și a făcut burta mare.

| Vântulalb a răspuns (pentru relian):

Margarina nu este vegetala. Este din grasimi hidrogenate. E cea mai periculoasa din tot ce se gaseste pe piata.
Intre margarina si plasticul in care este ambalata nu e mare diferenta.

| relian a răspuns (pentru tudorvolcano):

Serios,pe vremea comunistilor nu erau oameni grasi? Vai de tine, inseamna ca nu stii ce spui.Eu iti arat ca pe vremea aia rar vedeai cate un barbat asa slim laughing rar de tot, deci nu vorbesc de barbati de 20 de ani, vorbesc de aia trecuti de 30.
Femei nu mai zic,sa fi gasit pe vremurile alea femei subtirele slabe sanse laughing

Referitor la grasimi eu zic nu te baga unde nu te pricepi laughing Zaharurile si alte chimicale care sunt in plus sunt transformate de organism si depuse sub forma de grasimi.
Grasimile depuse,in cazul in care nu mai ai ce minca sunt luate de acolo de unde is depuse,transformate iar si folosite.

Pe vremwa lui Ceausescu nu se stropeau cimpuriler cu chimicale zici tu? Nu stiu la care radio sant ai auzit tu,dar pe vremea aia afla ca se stropeau la greu culturile agricole,erau atit de multe chimicale de habar nu ai ce spui.
Daca mergeai pe cimp pe vremea aia gaseai si butoaie cu chimicale lasate acolo pe cimp laughing
Nu vreau sa intru in amanunte, dar te asigur ca pe vremea aia orice produs agricol era stropit la greu.

La om acasa, in gradinita la fel, si dupa ce se interzisese DDT, s-a constatat ca era cancerigen, deci si dupa la vreo 20 de ani,gaseai DDT in RO la oameni acasa.
Puneau cartofi oamenii si apoi dadeau cu DDT de ziceai ca a nins pe cartofii aia laughing
Nu stii ce spui straine,puneau oamenii DDT in ciorapi de dama si curgea ca din sita pe plante.
Nu veni sa imi spui mie ce se facea si ce nu se facea pe timpul lu Cerausescu.
Nu stii nimic,esti mic.
Ba acu e mai bine,tu ai idee in ziua de azi cit costa substantele chimice pentru agricultura? Pai te lasi pagubas sa mai faci agricultura,iti zic eu daca nu stii.
Cea mai mare cheltuiala in ziua de azi in agricultura se da pentru tratamente,te ususca cit de mult costa.
Deci in ziua de azio mai toti cauta sa nu mai stropeasca,nu ca nu ar vrea,pentru ca costa f mult.

Munceau oamenii de rupeau? Ai fost pe cimp? Mai toate femeile care munceau la CAP la sapa,deci praseau toata ziua sub soare,erau ditai femeile, grase frate, rar vedeai cate una mai subtirica laughing

Nu stiu de unde ai tu informatiil; e ce le spui, dar is eronate, gresesti total, 1000%.
In occident exista si mereu a existat controle,atit pe cimpuri cit si la marfa la vinzare.
In Ro se faceau controale dar se mergea asa,trebuie sa nu spui ca nu-s bune produsele laughing ca au chimicale la greu.

Din occident au venit toate sucurile,te pomeni ca in RO pe vremuri nu erau sucuri si nu era nici zahar laughing
Deci puteai sa maninci zahar,mincai ciocolata,mincai bomboane ca erau si in RO la greu si pe vremea aia.

Ce legatura are Mcdonalds cu prefectura? Sa iti zic un secret. Mincarea la MC e mai buna ca aia ce o faci tu acasa,garantat. De ce? Simplu,sa luam cartofi prajiti.Tu cumperi cartofi de la magazin,din piata etc corect? La fel cumpoara si MC doar ca el cumpara si ce cumpara este controlat,pentru ca ei nu risca sa pateasca careva ceva si sa piarda dupa milioane de dolari.
Tu cumpepri si cine iti garanteaza ce cumperi? Bunica laughing
Appoi pui cartofi la prajit da? Pui in tigaie,in ulei,prajesti cum stii tu si cartofiin aia is bleasca de ulei,is imbibati in ulei juma juma cartof/ulei aia de la tine de acasa ce crezi tu cas buni laughing
Aia de la MC aia is cufundati in baie de ulei la temp ridicata,cum ating uleiul ala incins prind o pojghita si uleiukl dupa nu mai patrunde in cartofi,cartofii se coco asa de la temp.

Daca stai si analizezi o sa constati ca de fapt mincarea facuta de om acasa e mai periculoasa decat fastfooduri ce zici tu.

Referitor la ingrasat,te ingrasi si daca mainci iarba laughing daca maninci mai mult decat are nevoie organismul te vei ingrasa,garantat.
Tot ce bagi in gura si este ppeste nevoiel organismului se numeste grasime.

Iti explic o alta chestie.
Sa zicem maninci mancare,tocana de cartofi cu carne,sau ce mincare o fi. Dupa maninci si o prajitura,ceva dulce,zahar cum zici tu.
Acu te intreb cine te va ingrasa? Mincarea,sau prajitura? laughing

Bineinteles majoritatea oamenilor vor spune ca prajitura, gresit total.Te va ingrasa maincarea nu zaharul.
Treb sa ai cunostinte de fiziologie, chimie, anatomie sa stii cine si cum lucreaza.
Cind mainci cum am aratat mai sus, ce se intampla?
Zaharul care este cea mai simpla forma de energie, aia este de fapt energia folosita de celule zaharul.deci zaharul consumat de tine din prajitura va fi folosit imediat pe organism,atunci pe loc,deci din acel zahar nu o sa te mai ingrasi ca nu mai este,se consuma de catre celule,il baga celule pe foc.

Restu,mincarea ce ai mincato, aia trebuie macinata, descompusa etc, dureaza timp, apoi pana sa fie ea simplificata, deja organismul nu mai are nenvoie laughing asa ca ce sa faca cu ea? O depune sub forma de grasimi.

Cam, asa functioneaqza tataie organismul.Nu zaharul te ingrasa,te ingrasa orice este in plus,iarba,salata, carne, indioferent ca este data cu chimicale sau fara chimicale,

Ba dimpotriva, produsele la care nu se foloseste chimicale is mai periculoase laughing alea is asimilate mai bine, deci se depun centuri de grasime mai bine si mai multa laughing

Despre ce voprbim aici? Tot ce am spus iti pot demonstra, totu.

| tudorvolcano explică (pentru relian):

Ai trăit pe vremea lui Ceaușescu? Uite câteva poze cu oamenii de rând:
https://s2.ziareromania.ro/? mmid=ed911564b1a9852933
https://www.fotoshooting.ro/......ista-7.jpg
https://www.cotidianul.ro/......00x191.jpg
https://www.fotoshooting.ro/......comunista/
Am pus poze doar cu oameni care în medie au peste 35-40 de ani, dacă pun poze cu tineri, vezi și mai bine diferența:
https://www.fotoshooting.ro/......comunista/
https://www.fotoshooting.ro/......comunista/
https://www.fotoshooting.ro/......comunista/
https://www.fotoshooting.ro/......comunista/

Compară pozele de pe vremea comunismului, cu ce vezi în ziua de azi. Desigur, pentru că avem steroizi și tot felul de suplemente, putem avea oameni gen Arnold Schwarzenegger, dar aceștia țin toți un regim alimentar adaptat și calculat la milimetru.

"Zaharul care este cea mai simpla forma de energie, aia este de fapt energia folosita de celule zaharul.deci zaharul consumat de tine din prajitura va fi folosit imediat pe organism,atunci pe loc,deci din acel zahar nu o sa te mai ingrasi ca nu mai este, se consuma de catre celule, il baga celule pe foc."
- Confuzi zahărul simplu, glucoza (=dextroza), cu zahărul de masă, sucroza. Greșeală enormă.
Singurul zahăr care poate fi procesat de orice celulă în corp este glucoza simplă.
Celelalte zaharuri, trebuie mai întâi transformate în glucoză pentru a fi procesate de celule.
Sunt mai multe forme de zaharuri: zaharuri simple, precum glucoza, fructoza, galactoza etc., și zaharuri compuse, precum lactoza (glucoză + galactoză), și sucroza (glucoză + fructoză).
Problema la tine este că nu știi chimie destulă ca să știi metabolismul zaharurilor, ca să vezi unde este problema:
- avem galactoza, un zahar OK: β-D-galactoză > a-D-galactoză > galactoză 1-fosfat > UDP-galactoză > UDP-glucoză : o transormare destul de obișnuită, neproblematică.
- problema zahărului de masă, folosit în dulciuri, este fructoza. Iată metabolismul fructozei: fructoză > fructoză 1-fosfat, care produce
a) gliceraldehidă > gliceraldehidă 3-fosfat > dihidroxyacetonă fosfat (cel mai important compus chimic din această ecuație, pe scurt DHAP)
b) direct dihroxyactetonă fosfat (același DHAP)
DHAP nu se transformă în glucoză direct, ci în trigliceride, care în momentul în care sunt create în exces, sunt depozitate în adipocite (fat cells), adică pe scurt, te îngrași.
De asemenea, excesul de trigliceride, dacă nu mai este depozitat în adipocite, împreună cu colesterolul din corp începe să creeze probleme cardiace, hipertensiune, atac de de cord și pancreatită.
Să nu uităm și de faptul că metabolizarea fructozei produce foarte mulți radicali liberi care dăunează vaselor de sânge, care produc probleme cardiovasculare și inflamații, cataractă, și uneori chiar cancer.
Alt lucru important de reținut este faptul că fructoza nu este procesată de toate celulele din corpul uman, ci doar de către ficat, lucru care creează un stres excesiv asupra ficatului, deseori asemănător cu alcoolul din cauza radicalilor liberi generați de metabolizarea fructozei.

Nu orice produs te îngrașă.
Dacă mănânci iarbă, iarba având prea multă fibră, și neavând în corp bacteriile necesare pentru a o procesa, va trece prin corp nedigerată. Adică, pe scurt, toată iarba care nu o mănânci, iese când te duci la veceu.
La fel și cu fructele și legumele care au fibră. Deși putem digera parțial acestea, o bună parte din masa fructelor rămână nedigerată, și iese pe fund.

„Restu, mincarea ce ai mincato, aia trebuie macinata, descompusa etc, dureaza timp, apoi pana sa fie ea simplificata, deja organismul nu mai are nenvoie laughing asa ca ce sa faca cu ea? O depune sub forma de grasimi."
Măcinarea, descompunerea și digerarea mâncării este un proces care necesită foarte multă energie organismului, ceea ce scade și din valoarea calorică adusă de către aceste alimente, și scade astfel riscul de surplus caloric și de îngrășare. Anumite legume, care le consumăm doar pentru micronutrienți, cum ar fi țelina, prazul etc., necesită mai multe calorii pentru a le digera decât oferă ele în valoarea calorică, datorită fibrei. Și fasolea la aburi, spanacul crud etc., se digeră foarte greu.
S-ar putea dacă mănânci prea multe legume cruzi, adică kilograme, să te simți balonat și lipsit de energie.
Cu cât durează mai mult digestia, cu atât mai bine, nu invers.

De asemenea, în 100 de grame de zahăr ai +- 400 de kcal, ca să ai același număr de calorii:
- din kiwi, ar trebui să mănânci 650 de grame de kiwi, ceea ce înseamnă 10 kiwi.
- din mere, 760 de grame de mere, adică vreo 10 mere
- din spanac, 1, 7 kg de spanac, dar dacă ajungi să mănânci aproape 2 kg de spanac, s-ar putea să ai constipație și indigestie. Eu dacă mănânc mai mult de 150 de grame de spanac, deja am indigestie.
Iar dulciurile care conțin grăsime + zahăr, sunt și mai rele, ciocolata de exemplu, de obicei are 550 de kcal, adică cu 150 mai multe kcal decât zahărul de masă brut. Iar combinația de zahăr + grăsime e mult mai letală decât zahărul brut în sine, și nu intru în detalii aici, ar trebui să citești tu niște articole științifice ca să înțelegi.

„Ba dimpotriva, produsele la care nu se foloseste chimicale is mai periculoase laughing alea is asimilate mai bine, deci se depun centuri de grasime mai bine si mai multa".
Prost înțeles. Nu e mare diferența calorică. Diferența este la micronutrienți. Produsele care sunt crescute pe un pământ nestropit, fără îngrășăminte artificiale, ci cu îngrășăminte naturale, sunt mai bogate în antioxidanți, vitamina C, vitamina K1, complexul de vitamine D, și de asemenea minerale precum zinc, calciu, magneziu, fier, cupru, seleniu, potasiu, fosfor etc., care ajută la sănătate. Cu 2/3 din aceeași cantitate, un produs natural, fără chimicale, are aceeași cantitate de micronutrienți, dacă nu mai mult.
Un aport solid de micro-nutrienți ajută la o balanță hormonală mai bună, ceea ce crește metabolismul, nivelul de energie, masa musculară, fertilitatea etc. Dacă nu îți permiți produse fără chimicale, recomand un suplement de multivitamine, și de minerale.

Produsele crescute cu chimicale sunt de obicei mai sărace în micro-nutrienți pentru că solul este mult mai sărac, fiind întreținut cu NPK, fără să conțină și o cantitate generoasă de minerale: seleniu, zinc etc.
De asemenea, pesticidele pot interveni în creșterea normală a plantelor, în metabolizarea azotului și a carbonului, ceea ce poate duce la o plantă mai săracă în nutrienți.

Cele mai sănătoase plante sunt cele care sunt mâncate de insecte sănătoase.
Dacă găsești multe muște pe lângă un vișin sau cireș, înseamnă că nu sunt stropite, ci sunt cireșe bune.
De asemenea, un măr găurit de un vierme viu este o bună indicație că acel copac de unde vine mărul este bun pentru cules de mere.

| relian a răspuns (pentru tudorvolcano):

Musca cireselor sta pe linga cires sa isi depuna ouale acolo in fructe.Deci tu cand gasesti viermi in fructele de cires, de acolo sunt laughing La mere este la fel, viermele ala a supravietuit stropirii laughing Ca idee sa stii si tu substantele chimice nu omoara 100% o populatie de insecte, cateva or sa reziste, de aia daca auzi sa nu se mareasca, ori sa se dea concentratii dupa ureche.

Bine ca poti omori si 100% dar distrugi si pomu, mai giga, tu vii sa imi spui mie despre plante laughing am scoala facuta si nu scoala de gradinita, ori ce balarii citesti tu pe netu asta.

Zharul ca idee sa stii si tu si sa retii ceva bun, ala de la magazin este 50% glucoza si 50% fructoza, asta daca nu stiai.

Deci cand consumi zahar de la magazin imediat si este folosit.Partea aia de fructoza cum ajunge in intestite imediat enzimele o si face glucoza,nu dureaza nici minute.

Tu ce crezi ca este mierea de albine? Este zahar ca ala de la magazin,doar ca este fabricat de plante, albinele il fura de la plante laughing desi este mai multa fructoza acolo, albina o baga intr-o gusa, speciala, unde sub actionea unor enzime o face glucoza.

Bine no face pe toata, nu-i 100% dar mare parte este glucoza.
Deci despre ce avioane vorbesti tu?
Mmaninca tu cireste cu virmi in ele,ori mere cu vierme,ca este f bun,amarui laughing
Tot ce spui pe aici este gresit,spui numai balarii cit casa.
Uite la tine ce logica de cum sa zic nici un animal nu ar avea logica ta.
Decui insectele nu se duc la plantele date cu substante chimice laughing
Pai cum sa se duca acolo,sa moara sau ce? Tu daca ai o sticla cu apa si una cu otrava ce faci bei din sticla cu otrava laughing dar nu mas mira de nai face asa laughing deci pana si insectele stiu ce sa manince, pana si insectele au mai multa minte ca tine.

Hai sa o lasam balta, du-te si baga ceva suplimente cum zici si produse romanesti, mai ales de alea din piata, alea is beton laughing Bafta, nu-ti mai raspund ca nu am cui.

| tudorvolcano explică (pentru relian):

Dacă te referi la mâncări infestate cu insecte, abia aștept să mănânc casu marzu, cu larvele vii, că așa e mai bun preparatul.

S-ar putea ca ouăle de insecte și de viermi să nu fie așa periculoase pe cât sunt pesticidele. Oulă de de insecte și de viermi sunt digerate, și consumate de organism, ulterior eliminate.
Oricum, foarte multe din alimentele noastre sunt parțial infestate de insecte, chiar dacă au fost crescute cu pesticide: ciupercile, ciocolata, untul de arahide, broccoli etc.

Știu bine că insectele nu pot fi eliminate, chiar și cu pesticide, că unele rezistă la ele.
Iată un motiv în plus pentru a renunța la pesticide.

„Zharul ca idee sa stii si tu si sa retii ceva bun, ala de la magazin este 50% glucoza si 50% fructoza, asta daca nu stiai.": acum ce pot spune despre tine, frate?
Tu nu ai citit ce am scris mai sus? Dacă nu ai înțeles ce ai citit, înseamnă că am vorbit la pereți.

O informație în plus: fructoza nu se transformă în glucoză.
Și acum revin cu vechea informație, mai simplu explicat: fructoza se transformă în acizi grași, atât, adică doar în grăsime. Iar acest lucru poate dura și câteva ore, depinde de conținutul de fibră, de lipide, de proteine etc.
Ulterior, în momentul în care cineva vrea să dea jos grăsimea, acizii grași se transformă în glucoză, dar acest lucru doar în situația unui deficit caloric îndelungat, sau în urma unui efort fizic foarte intens și de lungă durată.
Adică, fructoza devine indirect glucoză ÎN CÂTEVA ZILE CEL PUȚIN, IAR NU ÎN CÂTEVA MINUTE.

„Tu ce crezi ca este mierea de albine? Este zahar ca ala de la magazin, doar ca este fabricat de plante, albinele il fura de la plante laughing desi este mai multa fructoza acolo, albina o baga intr-o gusa, speciala, unde sub actionea unor enzime o face glucoza.

Bine no face pe toata, nu-i 100% dar mare parte este glucoza.
Deci despre ce avioane vorbesti tu?": aici ce spui este complet greșit.
Mierea, de obicei, e în mare parte fructoză, peste 60%. Mierea cu cel mai mic procentaj de fructoză, cea de rapiță, este de 40%.
Mierea ÎNGRAȘĂ, nu am spus contrariul, dat fiind că are o compoziție chimică similară cu cea a zahărului (sucroza).

M-au avertizat alți utilizatori că o ții tot timpul pe a ta, chiar dacă greșești, cred că am vorbit la pereți. Ar fi fost bine dacă aveai ceva să mă înveți, dar din păcate nu a fost cazul acum.
O zi bună!

| relian a răspuns (pentru tudorvolcano):

"M-au avertizat alți utilizatori că o ții tot timpul pe a ta, chiar dacă greșești, cred că am vorbit la pereți." Ba bula care esti, aia ce teau avertizat in ce baza au avertizat? Pai tu vii sa spui povesti si vrei sa te si cred?
Ori aia ce spui tu ca zic ei de mine, au aratat ei vreodata ca eu gresesc soi ca ei au dreptate?
Ei au dreptate doara pe baza ca asa zic ei, exact asa cum faci si tu.

Afla ca fructoza in organism este transformata in glucoza de catre ficat.ma mucea care esti, habar nu ai de nimci dar tot incerci sa fie ca tine.
Ba voi rahati de astia mai sinteti pe aici? Arayta ma ce afirmi poti sa arati?
Uite iti arat eu ma desteptule.Ai internetu asta exact degeaba,vii cu informatii numa de la radio sant,informatii eronate.

Uite ce zice un webiste medical,am extras o fraza d e acolo sa vezi si tu si nu ce zic romanii,romanii is cam praf la toate.

Iti las si un link de pe wikipedia sa vezi ce zice acolo,zice ca ficatu transforma fructoza in glucoza,nu in grasime.
In grasime da,daca este peste limita,nu am spus altceva.

Am si spus clar orice bagi in gura si este in execes ingrasa,deci si glucoza si rahat de bagi in gura tot te ingrasa,ca nu elimina organismul nimic.
Ba uite citeste si vezi,din studii se pare ca o parte din Fructoza este eliminata,nu este absorbita toata in intestinu subtiore,se duce inala gros acolo nu stiu ce mai face. Daca stii engleza citeste,daca nu inghiteti limba,spui doar ineptii si le mai si sustii intruna.

Eu nu am ce sa te invat,doara pot sa iti dau sfat,foloseste calculatorul si internetu asta si la ceva bun,nu radio sant si ce zic altii de mine.

Cind tu faci o afirmatie,sa te ia careva in serios ar trebuie sa arati si o sursa de incredere,nu radio sant si romanisme,informatii luate de pe net de la nea Dorel :))
Uite aici mucea,nu te invat eu,te invata aia ce se pricep.

"Like glucose, fructose is absorbed directly into your bloodstream from the small intestine. Your liver has to convert fructose into glucose before your body can use it for energy."

Vrei sa iti traduc? Cred ca este f simplu spus,intelege oricine, chiar de nu stie engleza.
Adui pe aia ce tiau zis ca eu o tiu tot pea mea sa vad cu ce vin sa arate ca eu, mai exact americanii aia ce se ocupa cu studii zic.

Deci nu eu zic de la mine, eu arat ce stiu altii, dar din surse memdicale din surse de incredere, nu cum faci tu de la nea Dorel.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fructose

Ia de aici de pe wikipedia sa nu zici ca o tiu eu pea mea.
Eu o tiou pe a mea ca stiu de unde am informatia nu o tiu ca asa vreau eu,asa cum faci tu.

Aia ce spui tu ca te avertizara,is niste de astia ofticati, de astia care de ii contrazici, daca le arati clar din surse sigure te blocheaza, te vorbesc pe la spate ca ii contrazici ca bla bla.

Du-te si invata de la aia, inca odata iti zic, daca ai internet foloseste si sa inveti ceva.eu nu am ce sa te invat,nu ma ocup cu studii,dar cand stiu info credibile din surse sigure le zic,ca este bine sa retyina careva ceva bun,nu Dorel,asa cum faci tu :))
Eu nu ma informez de la romani ori din alte parti,ma informez si cred doara pe americani,asta ca idee,pentru ca doara astia mai misca cate ceva in lumea asta in ziua de azi.

Ai deschis vreodata o carte de medicina din RO? cauta deschide la bibliografie si vezi de unde sau inspirat aioa, ori de unde au copiat ce scriu ei acolo.
Toate cartile sau info marea partea is de la americani :)) apoi ceva la la francezi, englezi si ceva germani, restul pamint de flori :))

Uite eu vin cu dovada, uite de unde am luat fraza ailanta, plus ca ma dusei unde au zis ei la medical source.

https://www.healthline.com/......e-fructose

Arata si tu mie ce sustii tu,anume ca fructoza se face doara grasime cum afirmi.
Se face daca este in exces,nu am spus ca nu.
Vino cu ceva de incredere nu ce zic utilizatorii lu peste prajit pe TPU,fara sa si arate ca eu am gresit ori sa arate ca ei au dreptate.

Eu daca stiu ca e ca mine,daca stiu ca informatia mea este cea adevarata o tiu pea mea pana dincolo de pinzele albe :))

Tu nu ai ce sa vorbesti,nu-s curios de ce vorbsti tu atita timp cit spui povesti.
Deci fructoza ce albinele o iau din flori, o catalizeaza, o transforma in glucoza, in ce proportie nu stiu, cit pot ele, sub influenta enzimmelor din gusa de care ziceam.
Omu a copiat natura si-a facut si el la fel.
De ce nu facem numa glucoza? Pt ca...citeste in wikipedia ce tiam trimis link-ul si o sa stii si tu de ce zaharukl este 50/50.

Eu nu is pe aici sa te invat pe tine ceva,ori pe altii, le spun ce stiu, ce informatii aflu si aia e tot.
Tu ori altii daca nu cred,, mergeti si verificiati, dar verifica inainte sa vii sa spui balarii si sa acuzi ca eu o tiu tot pea mea si e gresit.

Nuti doresc o zi buna ca nu am cui :)) iti doresc sa ai o zi groaznica, uite asa deal dreacu

| relian a răspuns (pentru tudorvolcano):

Asa este si mierea easte de fapt exact ca si zaharul de la magazin ca procentaje laughing deci oamenii au facut ceva ce natura face de milioane de ani.
Deci si mierea este cam la fel ca si procentaje, dar eu nu am venit aici sa dau cifre la mm, nu intereseaza pe nimeni asta, am aratat ca atunci cand mainci mincare si bagi si un desert dulce, nu desertul este ala care se depune ci mincarea ta.

Daca am zis gresit ar fi bine sa si arati ca nu este cum zic eu.Zaharul,ca are glucoza, fructoza ce are este primul asimilat de organism si folosit. Vorbim aici babeste nu stam sa dam cifre, nu intereseaza pe nimeni cifre.

Deci asta se intampla cu zaharul din ce am zis eu din prajitura desert.Hai zii ca nu este asa,spune,arata,vina si adu ceva surse sa arate ca nu e ca mine.

Eu despre asta vorbeam,nu cate procente si rahaturi,de asstea am zis ceva pentru ca tu vii si scurmi,cand nu intereseaza pe nimeni cifre,doara alea de la cintar laughing cand se cintareste omu.

Nu am raspuns la tot ce ai intrebat ca nu vreau sa scriu pe aici mai multe.
Spui daca e pe asa maninci fructe cu rahat? E bun dar fructele alea ce spui tu ca ai prefera sa le consumi cu viermi in ele is amare,au gust groaznic laughing maninca si dupa sa vii sa vad de mai spui ca le preferi pe alea.

Animalurile alea cresc acolo in fruct,elimina dejectii, schimba gustu fructului, tu crezi ca oamenii stropesc culturile asa doatra dea dragu dea le stropi, sa te ingrase pe tine, ori sa te imbolnaveasca?

Ce logica slaba ai.Vii si spui ca stii ca pesticidile nu omoara toate animalele, asa ca atunci hai sa nu mai stropim laughing
Nu am spus ca nu le omoara, am spus, nu le omoara pe toate, deci sa zic daca avem 100 de insecte si stropim cu ceva mor 99 una va ramane,ametiyta,amarita,capata rezistenta la chimicalu respectiv,dar asta in ceva timp.
Dureaza anii pana cand o noua populatie de insecte cu ceva rezistenta marita sa apara.

Deci daca nu mai stropesti culturile maninci din poze laughing
Spui preferi sa maninci produse cu viermi,pai aia tot chimicale ejecteaza laughing,e si mai rau,mamninci chimicalele ejectate de animnale,pe cand alea ce le da oamu dispar din planta dupa un timp.

Deci nu te gindi ca se da asa cu orice produs,orice produs,uite ca acu te invat laughing dar nu mai viu sa iti arat sursa,sau cartea,nu mai fac asta,poti sa o faci si sigur,invata sa folosesti netu asta si pentru ceva bun.

Deci cand cineva,companie de asta farmaceuitica,,chimica scoate un produs,ala este testat inainte,sa fie acceptat el nu trebuie sa ajunga in organismul nostru.
Tu habar nu ai,nu ai vazut,nu stii,nu ai fost pe cimpuri,nu ai vazut fermieri pingind cand marfa le-a fost returnata, nu ai vazut fermieri plingind cand vine inspectorul si face teste si spune de aici nu mai recoltezi, habar nu ai.
Deci chimicalele ce spui tu sunt eliminate de planta pana ca planta sa ajunga sa fie consumata de om.
SAcu ca tu cumperi din piata si taranu face dupa cum il duce capu este riscul tau.
De regula cei la magazine este verificat.
Plus de asta anumite chimicale pot ramane in planta si dupa, in general nitrati, nitriti. Daca o sa vezi pe p[roduse ca scrie ceva de genul asta.


Acu sa te invat ceva.Personal am facut un studiu,am avut ocazia sa fac,profesorii mergeau si ei pe aceiasi idee ca ingrasamintele astea ce le facem noi stau in plante,mai ales nitritii si ca fac ca dreg bla bla.

Aveam laborator,aveam terenul,aveam cultura laughing aveam o cultura de salata verde
Ce am facut? Am pus jumate cu gunoi de grajd,deci naturale cum zici tu cum zice lumea si jumate am folosit ingrasaminte complex,N.K.P si s-a facut salata mare,am luat cateva din fiecare parte si am dus la analize

Ce crezi ca a iesit? laughing cele la care s-a folosit ingrasaminte naturale erau ticsite cu nitrati laughing comparativ cu cele date cu chimicale

Asta din experienta proprie si facuta la nivel superior nu la cotetu din coltu strazii,ori info luate de la dorel asa cum faci tu.

Is plante care stocheaza si din aer cantitati f mari de azot,asa cum is leguminoasele,pai alela is pline de azot,nitrati,nitriti,dar nu in bob,nu in fructe,in organele verzi.

Ok hai ca deja ma plictisesc,plus de asta vorba ta nu te invat eu pe tine nimic,mergi si asculta ce zic astia pe aici,aia ce ai zis tu ca te avertizara despre mine laughing
Aia ce ai spus tu daca au cateva clase ca si scoala.Dar na e si normal sai crezi pe aia,odata ce si aia zic ca si tine. Vorba aia chiar de spui prostii si altii te sustin,e normal sa spui ca ei.

Cum am spius nu iti doresc nici o zi buna,sa le ai asa cum vin ele,ca degeaba iti ureaza careva zi buna,nu tine de urari zilele,tine de tine, de cum te simti si ce faci.

Deci eu vorbesc de regula din carti de nivel superior, restul pe aici ce arati tu is informatii de la Dorel.
E bun si asa, ocoleste-ma pe viitor, asa o sa fac si eu.

| NunuNini a răspuns (pentru relian):

Te-au avertizat alti utilizatori? Sincer, ma mir.
Vad ca tu bati campii de faci bulbuci. Si spui numai tampenii.
Apropo, "taranii aia" nu arunca grasimea. O pun frumos la sare.Sau o topesc. sau o afuma. Oricum ar prepara-o, o consuma.

| relian a răspuns (pentru NunuNini):

O aruncau tarane laughing o foloseau pe post de a prezerva carnea, dupa ce mincau carnea grasimea aia ori o aruncau, ori daca aveau multa o faceau sapun.
Dar ce sa stie sofranu cei taranu laughing
Ai spus ca ai fi vrut sa inveti ceva de la mine.Dar se pare ca esti exact ca si aia ce Te-au avertizat pe tine ca eu spun numai balarii si o tiu pea mea.

Exact ca si aia esti.Tot ce eu ti-am spus iti pot dovedi, dar nu mai ma cobor la mintea ta, am vazut cit stii si ce fel de persoana esti.Nu esti bun, asta e cuvintul potrivit.

Afuma lumea grasimea?laughing ba tu esti turc ori esti roman? Grasime afumata.hai ca am mai auzit ceva nou, se pare ca deja ma inveti tu pe mine.
Ce afumau aia era sunca, slau slana cum zic unia ori ardelenii, nu afumau grasimea.
Citi ani ai bibicule, asa ca idee? Asa din cate scrii pe aici, nu-ti dau mai mult de 15 ani.
E bun si asa rau,alatura-te alora care avertizeaza lumea cand nu-s de acord cu ce spun ei,esti exact ca si ei.
In loc sa spui multam,ori daca esti prea mindru, taci din gura si treci mai departe, nu la voi nu merge asa, trebuie sa fie tot ca voi laughing deci aia ce te avertizara pe tine de fapt sau caracterizat perfect asa cum sunt ei.

Stiu si cine te avertizara, dar nu-s curios, nu dau 2 bani pe oamenii aia.

Te miri de ce? Ma turcule, cand am zis aia ce -teau avertizat, ma refeream la tine, asa ai scris tu, ca ai intrat in discutie cu mine, desi te avertizara unia de pe aici ca eu is din asta care indiferent ce este o tin pea mea.

Deci despre tine era vorba nu ca mau avertizat pe mine.Aia ce spui tu mau vorbit pe mine de rau,adica te avertizara pe tine nu mai discuta u ala ca ala vorbeste numa timpenii si vrea sa o tina numa pea lui.

Uite ca acu ti-am dat linkuri,tiam demonstrat ca nu e cum zici tu,ca este cum am zis eu.
Daca vin cu dovezi tot nu-i bun.E ok sa fii sanatos,la fel si aia care ma vorbesc,nu-s curios ce vorbesc ei de mine.
Bat cimpii de fac bulbuci laughing deja ai trecut la atacuri,cu ceva legat de subiect gata ai terminat,nu mai ai c e sa zic.
Asa is romanii aia clociti,in loc sa multumeasca omului,vine si ori te injura,ori te jigneszte,asta drept multumire ca te-ai oprit,iai citit intrebarea,ba iai mai si raspuns.
Deci daca tu intrebi ceva,indiferent ce raspuns primesti,ca este bun,ca este gresit,ca ala spune timpenii,tu daca vrei ii multumesti ca ti-a raspuns,asa este frumos,asa este logic,ori daca nu esti multumit de raspunsul lui,treci mai departe.

Nu veni sa te iei in bete cu cei care iti raspund,ca faci bulbuci,ca bat cimpii etc.
Is lamurit,era o discutie simpla atat tot,la care fiecare poate sa aiba parerea lui,eu doara am spus ce se intampla si cum se intampla.

A mai venit acu cateva zile altul pe aici cu palinca,dar cel putin al; a ma vorbeste pe la spate, nu vine sa repreoseze nimic.Dar la f el i-am aratat cei palinca, s-a dus na mai zic nimic laughing el spunea ca palainca facuta de om acasa este medicament curat, eu i-am spus ca e moarte curata laughing apoi i-am explicat cum sta treaba.

Uite oamenii astia voi va aliati si vorbiti lumea de rau, rusinica sa va fie, nu meritati sa mai fiti bagati in sama de nimeni.

| NunuNini a răspuns (pentru relian):

"O aruncau tarane"
Tot raspunzi ca sa ma provoci? Vad ca te plangi ca nu-ti mai raspunde nimeni. Macar stii ca sunt mai multe feluri de grasimi? Un anume tip se foloseste in alimentatie, altul la fabricarea sapunului de casa.
In rest, nici nu vreau sa mai citesc. Tot tampenii spui.

| relian a răspuns:

Inca ceva,eu nu scriu pe aici,definitii,formule, cifre, procentaje, nu este nimeni curios de asa ceva.Cei care inytra pe aici cauta raspunsuri simple pe intelesul lor, pe intelesul cel mai simplu, babeste cum zic oamenii.

De aia intra unia pe aici si intreaba.Formule,definitii si alte rahaturi is peste tot, cartio, studii etc, dar formulate la nivelul alora care lau formulat, nu la orice nivel.

Ok spor la bagat in tine cit mai multa untura de porc laughing de aia buna, naturala care nu te ingrasa.

Vecinii mei aia luati de pe toata strada care avea vreo 2 km lungime daca gaseai 1-2 barbati asa mai slabuti, restul erau numa burtosi laughing femeile la fel.
Iti arat poze de pe vremea lu Ceausescu, ca tot intrebai tu, ori arata-i tu linkuri.
Nu te lua dupa ce gasesti pe net.Normal ca asa sa aduni ceva oamenii care arata bine sa faci o poza si so bagi ca si generala aia e RECLAMA laughing
intreaba omu de rind, intreaba ce vecini are, ce vecini avea acu 50 de ani, acu 30 de ani si dupa stam de vorba.
Ai fost pe cimpuri? Nu ai fost, ai fost pe cimp la CAP? stii cei ala un CAP?
Nu stii, iti arat poze cu femeile ce praseau la CAP acu 30-40 -50 de ani si sa vezi cum aratau.
Dar cum zic nu stau eu sa explic la toti Doreii cei muraturta laughing ramai frate asa cu ce stii, oricum chiar de te-as duce inapoi in timp tu tot nu ai crede, asa ca ramai in durerea ta si a celor care vorbesc despre mine ca mereu o tiu pea mea laughing

Spor la cit mai muta untura, cit mai grasa.Iti recomand untura de miel,ai mincat vreodata miel facut de sirbi?

Cauta si vezi cum maninca sirbii mielu,dupa sa vii sa spui daca ai minca asa ceva laughing aia maninca sapun,pur si simplu este sapun.

Fac mielul ca si la romani,dar nul maninca atunci cald,fierbinte,il lasa,se raceste sil maninca a doua zi laughing exact ca si tine,sau ca si taicatu asa se lauda aia si acum, asa este bun zic ei, dacai vezi numa din astia burtosi, santosi tun, la fel exact cu idei ca si tine, cu parinti ca taicatu laughing

Miau dat si mie sa maninc era sa mor laughing sapun laughing

| relian a răspuns:

Ai fost la tara unde au oamenii porci, cand taie porcu? Eu am ost is satul, pana si taranii aia arunca grasimea, dar tu vrei so maninci laughing.pe vremuri stii ce faceau cu grasimea de la prc, cu untura de care tu tot bati tobele pe aici?
Faceau sapun, aia faceau oamenii acasa.De unde stiu? Stiu pentru ca am fost la fata locului si am vazut,nu zic mai multe ca nu are rost.

Ce mai faceau cu untura aia alba si asa fina? Pe vremurile alea nu aveau oamenii congelatoare ca acum. Taiau porcu iarna si mincau pe timp de iarna. Unia care mincau mai putin,prajeau carnea in untura de asta de care tu zici,apoi bagau in borcane si peste turnau untura de asta calda lichida,apoi se racea,acoperea carnea aia peste tot in borcan,arata frumos grasimea aia alba.
Am mincat si eu, adica sa gust, stiu f bine ce zice taicatu, i-a placut ca le nu mincase niciodata.

Dar nu-i buna, ma refer pentru organism, sa consumi asa zilnic.Aia ce consumau zilnic prin MM tu i-ai vazut? Toti grasi,eu i-am vazut,grasi consuma slanina la greu,plus efort mai deloc, se misvca in viteza luminii stinse, nu stiu de cei lauda romanii pe ardeleni laughing

Maajoritatea ardelenilor is gen Iohanis laughing adica vorbesc azi sa auzi miine, se m, isvca azi sa ajunga maine pana la poarta laughing

Cam astia is ardelenii, asa de rapizi sunt la toate.La ei da femeile is alea mai dezghetate si la minte si la corp si se isca alea intruna,nu-ti vine sa crezi.

Deci Guta nu te pune frate cu mine, nu ai vazut, nu o sa vezi in viata ta ce am vazut si facut eu, nu ai cum si nici sansa sa o faci.

Na ca ma laud, dar ca midee eu am vazut tot ce se poate vedea prin lumea asta si nu-s curios ce zic agaricii astia de pe TPU despre mine.

Eu nu bag in sama soareci de astia de camara, ce au descop[erit acu america.astia acu au aflat si ei ca exista america laughing

| wildthing a răspuns:

Dar ce-i asa special la untura ardeleneasca fata de cea din alte zone? De ce ar fi diferita cea facuta acolo?
Apropo, nu stiu cum e prin alte parti, dar pe la noi pe aici, din batrani se considera ca untura pe paine e hrana muritorului de foame...a aluia care e atat de sarac incat alta optiune nu are.winking

| NunuNini a răspuns (pentru wildthing):

"dar pe la noi pe aici, din batrani se considera ca untura pe paine e hrana muritorului de foame"
In schimb, daca ai sa-i asculti pe cei de etnie germana (sasi, svabi) ai sa auzi ca de aia sunt bogati, pentru ca au facut economie mancand paine cu untura si ceapa (ceapa taiata marunt si presarata pe untura).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se gaseste in supermarket. O untura, curata, dar nu stiu daca este cea la care te referi tu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

La billa au untura de porc.
Se mai gaseste la magazinele ce vand carne de porc proaspata si afumata, macelarii etc

| NunuNini a răspuns:

E untura de porc, nesarata!
Ce iti spune @regis e foarte corect.

| NunuNini a răspuns:

Apropo daca ai in zona ta magazine cu produse secuiesti (marca Szekely falat) vei gasi si untura buna. Dar nu de la garniță. happy

| gigite a răspuns:

Eu stiu de untura de porc (si nu ardeleneasca, moldoveneasca, romaneasca, si de "cartierul" 1 mai... ) in privat iti spun de unde sa procuri.

| Dragan_Cristina_1967 a răspuns:

Szekely falat-Bunatati din secuime