| nicu_3864 a întrebat:

De ceva timp m-am tot gandit sa imi cumpar o narghilea. Vreau sa imi cumpar una pentru relaxare, dar si pentru a-mi decora camera cu ea.Nu sunt fumator, nu am fumat niciodata pana acum.In primul rand as dori sa imi spuneti care sunt efectele asupra organismului. Apoi as mai vrea sa imi spuneti cum se prepara narghileaua. Ce trebuie sa aiba o narghilea pentru a fi buna si pentru a avea viata lunga.Nu doresc sa cumpar cea mai scumpa narghilea, dar nici pe cea mai ieftina.Am cautat si pe net, dar sunt multe informatii (origine, secolul in care a aparut, raspandre pe glob...etc.), iar pe mine ma intereseaza esentialul.De aceea am apelat la TPU. Pentru cel mai bun raspuns acord funda.Doresc cat mai multe raspunsuri. O sa va ajut si eu la randul meu.Va multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
| Malvina24 a răspuns:

Narghileaua - sau "shisha", cum este numita in limbile arabe -, este mult mai daunatoare decat tigara, pentru ca determina o crestere a nivelului de monoxid de carbon din sange care poate provoca leziuni cerebrale sau pierderea cunostintei, potrivit unui studiu citat de BBC News Online.

Cercetarea privind efectele fumatului de narghilea, realizata de specialistii de la Departamentul Sanatatii si Centrul de Cercetare privind consumul de tutun, a invalidat mitul potrivit caruia acesta nu ar afecta sanatatea.

Mai mult decat atat, s-a descoperit ca, dupa ce fumeaza narghilea, oamenii inregistreaza o crestere a nivelului de monoxid de carbon din sange de trei sau chiar de patru ori mai mare decat in cazul in care ar fuma o tigara.

Niveluri foarte ridicate ale monoxidului de carbon din sange pot provoca leziuni cerebrale sau pierderi ale cunostintei.

Prin masurarea concentratiei gazului din respiratie s-a observat ca, in cazul unui non-fumator, tutunul de narghilea afecteaza 1% din sange, in cel al unui fumator ocazional, 2-4%, iar in cel al unui fumator permanent, 5-7%.

Cercetarea a aratat ca fumatorii de narghilea au in sange o concentratie de monoxid de carbon de 8-12%.

Cercetatorii s-au aratat surprinsi de rezultate, mai ales in conditiile in care multe persoane nu incadreaza sisha in categoria "fumat", considerand, dimpotriva, narghileaua ca fiind o alternativa sanatoasa la consumul de tigarete. Noul studiu a demonstrat ca, in cele mai rele circumstante, narghileaua poate fi de 400 - 450 de ori mai periculoasa decat o tigara.

0 răspunsuri: