| Seducatorul a întrebat:

Care e diferenta dintre un psihopat si un sociopat?
Ca nu stiu unde ma-ncadrez.

2 răspunsuri:
| Danzell a răspuns:

Sociopatul e o subcategorie a psihopatului.

sociopat se refera la perturbarea normelor sociale, tulburari cauzate de mediul social din care provine, de regula cu probleme.

psihopat e cam acelasi lucru. ceva legat de psihic, ce poate fi legat sau nu de mediul social in care ai crescut.

| SalvatoreLeon a răspuns:

Cand vorbim despre psihopati, ne gandim automat la filme celebre precum "Tacerea mieilor" sau "Psycho" a lui Hitchkok. In realitate insa, aceasta tulburare de personalitate arata cu totul altfel decat in filmele de fictiune. Dincolo de asta insa, ne confruntam cu o ignoranta greu de explicat fata de acest rau inca prea putin cunoscut si recunoscut care atinge 2 pana la 3% din populatie.

Cum recunoastem simptomele acestei tulburari de personalitate? Ce trebuie facut pentru a pune capat ideilor preconcepute? Psihopatul nu este ceea ce credem noi…

Din capul locului trebuie facuta o specificatie: psihopatia nu este o boala mentala! Psihopatia este o tulburare de personalitate care se caracterizeaza printr-un comportament deviat fata de normal. Termenul s-a nascut in anul 1930astazi, specialistii preconizeaza modificarea termenului de "psihopatie", inlocuindu-l cu o expresie: "organizarea personalitatii de expresie psihopatica" (OPEP). Psihopatia atinge 2 - 3% din populatie, in special barbate cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani. In mod inexplicabil, aceasta tulburare dispare de la sine dupa 40 de ani.

Pentru a corecta o imagine destul de deformata a realitatii, trebuie spus ca psihopatul nu este un tip periculos, criminal in serie, insetat de sange. Este mai ales un antisocial, mai degraba asocial, care va intampina dificultati de relationare cu cei din jur. In cadrul psihopatiei, vom distinge, de asemenea, personalitatile borderline.

Cum recunoastem prezenta acestei tulburari?

Specialistii au identificat sase simptome care caracterizeaza personalitatea psihopata:

1. Indiferenta. Persoanele nu sunt deloc sensibile, au o reactivitate emotionala care tinde spre zero.

2. Iresponsabilitatea. Aceasta iresponsabilitate este de multe ori constienta, constanta, dublata de un dispret vadit fata de reguli si de constrangeri sociale.

3. Dificultatea de a mentine o relatie cu o alta persoana. Paradoxal, personalitatea psihopata are o mare lejeritate de a-si innoi si reinnoi cunostintele si relatiile. Doar ca aceste relatii nu dureaza.

4. Intoleranta la frustrare. Personalitatea psihopata nu suporta ideea de a nu obtine ceea ce isi doreste si cum nivelul ei de agresivitate este foarte ridicat, ea se va enerva foarte usor.

5. Absenta sentimentului de culpabilitate. Personalitatea psihopata nu isi va pune niciodata sub semnul intrebarii actiunile. Nici macar sanctiunile nu il vor face sa recunoasca ca a gresit.

6. Tendinta de a-i invinovati pe altii. Personalitatea psihopata va explica intr-o maniera foarte rationala si convingatoate dificultatile pe care le intampina pe plan social, acuzandu-i pe cei din jur pentru esecurile sale.

Cum subliniaza Dr. Philippe Batel, unul din cercetatorii acestei tulburari de personalitate, "fiecare dintre noi putem incerca, la minimum, una din aceste simptome. Ceea ce caracterizeaza insa personalitatea psihopata este numarul lor si intensitatea". De altfel, aceste simptome nu sunt isolate. Ele sunt acompaniate de o foarte mare iritabilitate si de comportamente violente si impulsive. Aceste comportamente pot fi dirijate impotriva propriei persoane (tentative de suicid, automutilare) sau impotriva altora. Deseori, psihopatul, datorita impulsivitatii sale, asociate cu lipsa sentimentului de culpabilitate si a iresponsabilitatii, va avea probleme cu justitia si nu putini sunt cei care afla rigorile incarcerarii.

Una din caracteristicile psihopatiei este instabilitatea emotionala. Astfel, psihopatii vor avea explozii emotionale frecvente si impulsivitatea personalitatilor borderline. In materie de relatii amoroase, acestia se angajeaza in relatii stranse si foarte intense, care insa nu dureaza.

Personalitatea psihopata va cunoaste, de asemenea, tulburari psihiatrice brutale, mai ales episoade depresive, care se ivesc ca din senin, fara a da niciun semnal inainte. O anxietate foarte puternica este deseori prezenta la persoanele suferind de psihopatie, anxietate legata de sentimentul de vid.

Un lucru important care trebuie subliniat la final, este riscul crescut de adictie la aceste persoane. Desigur, alcoolul se afla in capul listei produselor consumate, ceea ce duce la o maniera aberanta a consumului de medicamente.

E aceeasi chestie sociopatia cu psihopatia eu pana acum credeam ca psihopatul omoara iar sociopatul bate femei dar nu-i asa laughing

PS: Tare mie ca ma incadrez si eu prin astia la cate optiuni sunt care se potrivesc cu mine laughing adica nu ma consider nici bun nici rau nu ma intereseaza de nimic daca o persoana se mai tine cu o mana de un pod care se rupe. Nici nu l-as ajuta nici nu l-as impinge as trece linistit laughing. Sunt nepasator si nu sunt capabil de o relatie.Bine mai am si alte impulsuri si alte nevoi dar lasam deoparte asta. Dar nu cred ca sunt printre ei... oricum asa cum sunt ma simt bine si imi place.