anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce parere aveti de jocurile video?
Ce parere aveti de faptul ca au ajuns sa fie numite sporturi electronice?
Credeti ca sunt facut astfel incat sa provoace dependenta?
Ce parere aveti de,,video game culture"?
Ce parere aveti de oamenii care iau jocurile mult prea in serios?( cei care comenteaza si discuta in contradictoriu despre jocuri cu mutanti,zombie,roboti uriasi, dinozauri, extraterestri ...si toate chestiile alea de care eram pasionati la 5 ani?)

25 răspunsuri:
| OoBunnyoO a răspuns:

Si eu am jucat o buna perioada, aproape in fiecare zi. Acum, doar ocazional.

Da, cred ca pot fi numite sporturi electronice, in mare parte pentru ca au aproximativ aceleasi efecte asupra corpului ca si sporturile normale. Cand le joci vei avea adrenalina care iti creste, tensiunea, stresul, tacticile, viteza de reactie, echipa, competitia sunt aproximativ aceleasi si in cazul sporturilor reale. Singura diferenta dintre sporturile reale si jocurile de pe calculator este ca in cazul sportului te vei axa pe o anumita parte a corpului, pe picioare, spate etc (evident vei antrena si muschii din jurul lor), iar in cazul jocurilor pe calculator iti vei antrena mai mult capacitatile mentale, precum tacticile care sunt mai complexe decat in cazul tenisului si viteza de reactie. Pana la urma si capacitatile mentale sunt tot o parte a corpului. Daca nu ma insel si sahul este considerat un sport, iar sahul cu siguranta poate fi comparat cu jocurile pe calculator. Ideea este ca un joc video poate fi trait la fel de intens ca si un sport normal, fara sa fii nevoit sa alergi, sa sari sau sa te joci cu o minge.

Nu am o parere anume despre oamenii care iau jocurile video prea in serios. Este o activitate ca oricare alta si fiecare om poate sa faca ce vrea in timpul sau liber. Ca unii sunt pasionati de sporturi si vorbesc toata ziua de fotbal, ca altii sunt pasionati de filme, de timbre, de selfiuri, de stat pe Facebook si comentat toate ziua ce face X si Y, sincer chiar nu este o diferenta. De fapt, voi aprecia intotdeauna un gamer peste un individ care sta sa isi bage nasul in treaba altora pe FB, in mare parte macar gamerul are un set de abilitati (mentionate mai sus), pe care persoana care sta letargica cinci ore pe zi urmarind ce se intampla pe Fb nu le va avea niciodata.

| anonim_4396 explică (pentru OoBunnyoO):

Totusi sport inseamna activitate fizica.E o contradictie in termeni sa spui ca faci sport stand pe scaun si miscand doar degetele.Asta e opusul cuvantului efort sau miscare.E sedentarism.
Nu mi se pare corect deloc ca sahul sa fie considerat sport.Realizez ca e nevoie de mii de ore de antrenament si inteligenta, dar nu e un sport.E un joc.
Campion la sah poate sa fie si Stephen Hawking.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru anonim_4396):

Problema este ca nu exista o definitie concreta asupra ce este sport sau nu.

Conform definitiei sportul este un joc sau o competitie unde persoanele executa o anumita activitate fizica, conform unui anumit set de reguli si o activtiate fizica facuta de placere.

Uite aici definitia la termentul "sport":

http://www.merriam-webster.com/dictionary/sport



Sahul si jocurile video, implica mult mai multa activitate decat datul din degete, asa cum am spus mai sus precum: viteza de reactie, capacitatea de a produce strategii intr-un timp scurt, este un domeniu competitiv, exista coduri de comportament. Deci conform definitiei de mai sus, da poate fi considerat un sport. Unii chiar merg mai departe si spun ca este nevoie de rabdare si control foarte bun al corpului pentru a sta ore bune pe un scaun si a fi inca capabil sa gandesti si ca implica o activitate fizica pentru ca multe persoane dupa un meci de sah au pierdut cateva kilograme.

Iar in al doilea rand, da Stephen Hawking poate fi campion la sah, la fel cum si eu as putea sa devin campioana la intotat, daca as depune suficient efort. Te axezi prea mult pe ideea ca trebuie sa fii antrenat fizic pentru a face un sport si uiti ca sporturile nu sunt decat niste jocuri. Nu numai activtatea fizica le face sporturi. Iar apoi, fiecare sport antreneaza un anumit tip de muschi si a face un anumit sport nu te face automat capabil sa performezi alte tipuri de sport. Nu toti jucatorii de tenis vor si fi si buni danasatori sau luptatori de scrima.

| anonim_4396 explică (pentru OoBunnyoO):

Definitia unui cuvant trebuie sa o trecem si prin filtrul gandirii. Daca citesti toate defintiile vei intelege ca nu exista sport fara efort fizic.
Sportul presupune efort fizic, dar nu e doar atat, evident. Inseamna mult mai mult.
Iti sugerez sa urmaresti clipul asta, e bine documentat : https://www.youtube.com/watch?v=yLNEs4urxZ8
Dupa ce il vezi vei intelege de ce cele mai jucate jocuri sunt exact cele care nu se termina niciodata(LOL, TF2, DOTA, Counter Strike, GTA, Call of Duty, Minecraft, World of warcraft, Battlefield, Overwatch ...etc).
Nu am nimic cu jocurile si cu oamenii care se joaca.Dar nu pot sa nu fiu de acord cu ideea ca sunt folosite tactici cu adevarat sinistre pentru a tine jucatorul lipit de mouse si tastatura.
Cultura jocurilor in sine mi se pare inspaimantatoare.
Jocurile pe computer tind sa devina un stil de viata, o chestie serioasa, nu niste prostioare distractive(asa cum au fost gandite de la bun inceput), lucrul asta e evident, nu ai cum sa nu vezi.
Acum jocurile apar peste tot!
Oamenilor nu le mai ajunge nici macar sa se joace cateva ore, acum se mai si uita ore intregi la video-uri cu gameri pe Youtube.
Nu le ajunge nici asta.Au aparut liveurile cu jocuri.
Au aparut filmele facute dupa jocuri(demne de zmeura de aur)
Crezi ca le-a ajuns? Au aparut jucatori profesionisti, postere cu personaje din jocuri, jucarii in forma personajelor din jocuri, campionate, Comic Con, Dreamhack, unde pot sa se costumeze in personajele din jocuri.Vor ajunge sa faca tort in forma personajelor din jocuri! Oh...stai,se intampla deja: https://www.google.ro/......ps?/search
Si acum vine intrebarea, crezi ca oamenilor le va ajunge? Raspunsul clar e NU, niciodata, ever pe planeta.Nu o sa le ajunga, vor vrea mai mult.De ce? Pentru ca sunt dependenti!
In cateva luni foarte putine jocuri vor mai putea fi piratate.Gandeste-te doar unde se va ajunge.
Nu uita ca nu vorbesti cu vreun calugar care-si da cu parerea despre lucruri pe care oricum nu le-a incercat si despre care nu are habar.M-am jucat probabil de o suta de ori mai mult ca tine si nu exagerez. :))
Si iti pot spune ca am observat lucruri care tie ti-au scapat.Inainte daca aveai un CD puteai sa instalezi un joc pe o suta de computere, nu interesa pe nimeni ce faci tu cu produsul tau cumparat.
Ei, acum se foloseste Steam. Functia Family Share e o gluma.Nu poti juca prin Family Share Counter Strike de exemplu.
Desi vezi ca ati putea foarte bine sa folositi amandoi contul in acelasi timp, nu esti lasat mai mult de 5 minute daca proprietarul jocurilor vrea si el sa-si foloseasca contul. Practic functia Family Share e facuta sa te oftice si sa iti faca,,pofta'',astfel incat sa-ti cumperi tu jocul.
Daca vrei sa folosesti contul unui prieten,ghici ce? RESTRICTII (nu ai voie sa faci trade timp de o saptamana)
De ce? Pentru ca ei nu vor ca tu sa poti juca fara sa platesti, nici macar daca cineva iti lasa contul.Tu trebuie sa platesti orice ai face.
Sper acum sa intelegi punctul meu de vedere si sa intelegi si cat de important este sa despartim sportul adevarat de statul pe canapea, cu lumina stinsa, perdeaua trasa, cu punga de cipsuri pe masa si ochii in monitor.

Jocurile au fost create ca o forma de distractie, cauta Sven 2, Bovinator,Neighbours from hell,Chicken Invanders,Icy Tower, Spider Solitaire, Dyna. Dar, cum a zice si tipul din videoclip, au ajuns ca frecatul unei bube.

| IzvorulDeRahat1 a răspuns (pentru anonim_4396):

"Nu am nimic cu jocurile si cu oamenii care se joaca"

Nu prea se vede.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru anonim_4396):

Dupa cum spuneam, tu ai un set de definitii, eu am un set de definitii. Avanx in vedere ca definitiile astea lasa loc de interpretare, nu poti spune ca definitia estd clara. Nu este teorema lui Pitagora. Parerea mea este ca tu uiti faptul ca sporturile sunt inainte de toate un joc. D-asta nu poti defini sporturile numai dupa caracteristica de miscare fizica intensa.

In al doilea rand care este diferenta dinte jucatorii care stau pe stream si discuta despre jocuri si fanii fanatici ai echipelor de fotbal care se dux pe stadion si se iau la injuratori si la bataie pentru ca ceilalti au aruncat o injuratura la echipa lor preferata de fotbal. Vrei sa spui ca asta nu e indobitocire?

Apropo, ma indoiesc ca ai mai multe ore jucate decat mine.

| anonim_4396 explică (pentru OoBunnyoO):

Iti garantez ca am mai multe ore jucate decat tine doar in jocurile alea japoneze facute in 1995. Si nu e lauda, imi vine sa imi dau cu pumnii in cap doar cand ma gandesc cat timp pretios am pierdut.
Desi am fost dependent, eu recunosc, toate chestiile alea cu,, te ajuta in viata de zi cu zi, o sa fi mai inteligent, coordonare, e ca un sport'' sunt bullshituri imense. Doar o alta capcana care sa te faca sa crezi ca e bine.Si asta nu o spun doar eu, o spun psihologii si cercetatorii adevarati. Pentru producatorii de jocuri tu nu esti decat un soarece care trebuie sa apese butonul.
Si-au pierdut principalul scop, acela de a fi o chestie simpla care sa te distreze.Jocurile tind sa controleze oamenii, nu invers. Daca erau atat de distractive si inofensive precum pretind nu ar mai fi existat si nu ar mai fi folosit cuvantul ragequit.Am vazut inculsiv oameni in toata firea care plang de nervi daca pierd meciurile pe LOL.
Calculatorul tinde sa ne oboseasca ochii mintea si ne afecteaza memoria groaznic. Pune orice dependent care se,, antreneaza’’ 8 ore pe zi timp de cateva luni in fata monitorului sa invete pe dinafara o carte de 200 de pagini. Daca retine douazeci de pagina intr-o luna e un caz fericit.
Si eu gandeam ca tine acum cativa ani.Dar sunt ferm convins ca o sa-ti schimbi si tu parerea.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru anonim_4396):

Acelasi lucru s-a intamplat so cu sporturile. Si eu am vazut oameni care plang ca a pierdut echipa preferata de fotbal.

Daca tu ai un caracter care este usor de controlat, nu este vina jocului. Sunt atatia oameni care sunt pur si simplu casual players si nu lasa jocul sa le controleze viata. La fel cum vor fi oameni care sunt dependenti de ele, la fel cum vor fi oameni care sunt dependenti de Facebook, fotbal, colectionat timbre. Orice activitate placuta se poate transforma in dependenta si toate sunt la fel de inutile. Nu am auzit pe nimeni dependent de invatat. Poate doar un workaholic care de obicei ajunge sa aiba probleme cu sanatatea. Si orice activitate se poate transforma in obsesie. Asta nu este numai cazul jocurilor. Dar nu da vina pe joc pentru lipsa coloanei tale vertebrale.

Nu cred ca voi regreta vreodata. Am cunoscut oameni din alte tari, de alte varste, cultura si engleza mi s-au imbunatatit considerabil, doar discutand si jucand. Comunicarea se face pe un cu totul alt nivel, decat pe un site de socializare. Oamenii nu stau acolo sa agate, ci stau sa se joace, nimeni nu stie cum arata celalalt, ceea ce pune toata comunicarea pe un teren complet neutru pe care nu il vei mai gasi altundeva. Strategiile, tacticile, lucratul in echipa fac jocurile mult mai complexe. Nu toate jocurile sunt proaste. Eu ma refer la mmorpguri in general si exista, da jocuri mai simple care poate nu iti aduc nimic precum Pacman. dar care este diferenta dintre a pierde patru ore jucand pacman, stand patru ore pe Facebook sau dansand patru ore intr-un club? Toate lucrurile astea au ca scop principal distractia, iar distractia este o chestie de perspectiva.

Iar in al doilea rand nu cred ca voi regreta vreodata orele petrecute in mmorpguri. Prin intermediul lor am ajuns sa cunosc oameni mult mai misto decat as fi avut vreodata oportunitatea in viata reala, prin simplul fact ca erau persoane din alte grupuri decat cele in care ma invarteam eu, de alta varsta, dar singurul lucru ce ne ajuta sa incepem comunicarea era jocul respectiv. Iar discutia decurgea de la sine. Viata mea s-a schimbat complet de pe urma acestei experiente. Am vazut si am auzit cum traiesc alti oameni, am intalnit alte mentalitati, alte principii. Iar in al doilea rand, nu cred ca voi regreta pentru ca eu, spre deosebire de tine, imi asum deciziile facute. Nu voi da vina pe joc, pentru lipsa mea de control. Bine, mie nici nu mi-a iesit de sub control. Sincer, tu suni exact ca drogatul care da vina pe droguri pentru adictia lui.

P.S. Imi cer scuze pentru eventualele greseli, dar am scris de pe telefon si skillurile mele de tastat se pare ca nu-s chiar asa de bune.

| anonim_4396 explică (pentru OoBunnyoO):

Nu e vorba de coloana mea vertebrala, jocurile sunt facute in asa fel incat sa devii dependent psihologic de ele.Aici e si problema.Ai fi inteles chestia asta atat de simpla daca ai fi urmarit videoclipul.
Drogurile nu tin cont de opiniile tale,de faptul ca tu crezi ca ai o coloana verebrala si te poti abtine, nu tin cont nici macar de cat de inteligent esti. Exista inclusiv experti programatori dependenti de jocuri.Ele actioneaza oricum si au acelasi efect, dependenta.
Poti sa-i dai oricarui adolescent un joc, o sa vezi ca nu o sa mai aiba nevoie de mancare, atentie si nimic altceva.O sa stea de dimineata pana noaptea jucandu-se.
Asta inseamna ca acel adolescent are o problema? Ca e prost? Ca e fraier? Nu, inseamna ca jocul e addicted si-si atinge scopul.Scopul fiind acela de a te tine pe scaun pana uiti cum sa-ti folosesti picioarele.Asta vor programatorii, asta ar fi scopul suprem, sa joci pana uiti de lumea reala.
Faptul ca jocurile provoaca dependenta e o realitate, intreaba orice psiholog.
Experientele mele doar mi-au intarit convingerile.
Dependenta nu tine cont de ce stii. Poti sa stii ca fumatul ucide si tot sa fumezi.Crezi ca exisa vreun fumator care nu vrea sa se lase de fumat? Probabil nu intelegi notiunea de dependenta.
Da, mi se pare normal ca orice persoana sa aiba dreptul sa manance un burger.Dar de la mancatul unui burger pana la tintirea copiilor ca si clienti principali pentru a deveni dependenti la maturitate; ademenirea copiilor cu figurine cu cele mai noi personaje din desene; ademenirea copiilor cu locuri de joaca cu bile, tobogane; consultarea psihologilor pentru a crea o sigla care sa nu fie uitata si care sa atraga; campaniile mincinoase; alegerea strategica a angajatilor slabi; proiectele legate de sport; e cale luuunga.
De ce am facut paranteza asta? Pentru ca jocurile cat si MC Donalds au mecanisme de MANIPULARE similare, trebuie doar sa incerci sa vezi dincolo de cortina.
Astea sunt efectele manipularii :https://www.youtube.com/watch?v=VWVmtB9zVco
Eu ma jucam, dar practicam si un sport de performanta, nu am fost niciodata supraponderal sau sa se puna problema ca nu fac miscare.
Si eu imi asum ce fac, dar doar pentru ca mi-am schimbat parerea asta nu inseamna ca am facut ceva gresit.Schimbarea parerii a fost un lucru minunat.Nici cand eram copil nu am crezut vreodata ca ma voi opri din a ma juca cu jucariile si din a urmari desene animate, si totusi am facut-o.
Oricum apreciez ca mi-ai raspuns. Sper ca ti-am dat de gandit putin.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu este de vina jocul. Si eu am avut jocuri in mana cand eram mica. Si eu am avut calculator. Am prieteni care au avut calculator de mici. Unii au ajuns sa se joace jocuri des, altii nu. Altii sunt mai mici decat mine si efectiv pot spune ca s-au nascut cu electronicele in mana. Unii se joaca pe calculator, altii nu. Deci vezi tu, in ciuda planurilor malefice ale corporatiilor, nu toata lumea este afectata. Desi ai aceleasi campanii peste tot. Deci diferenta trebuie sa vina de la individ si eventual de la mediul lui inconjurator.

Daca ii dai unui copil mici un joc nou, va sta legat de el precum sta legat de orice alta jucarie noua. Cand am avut cinci ani am avut primul Psp. Am pierdut numeroase ore jucand Mario. Dar tot atatea ore le-am pierdut jucandu-ma cu papusile si cu alti colegi. Iar pe langa asta, nu poti compara un copil cu un adult. Copilul trebuie invatat. Evident ca nu voi da vina pe copil daca sta toata ziua 24/24 cu jocul in mana, ci voi da vina pe parinti.

Da, fumatul ucide, pentru ca are substante toxice in el. Cand te joci pe calculator nu iti intra in corp nicio substanta. Poti da vina pe dependenta in sine, in momentul in care ai anumite substante care iti intra in corp si iti altereaza modul de gandire. Insa chiar si asa, tot cel care a facut alegerea sa puna mana pe drog stiind ca este toxic, este vinovat si nu drogul in sine. Ca dupa nu se mai poate lasa, atunci da, poti da vina pe drog. Dar cu jocurile nu ai chestia asta. Nu ai substante in corp care iti altereaza gandirea.

Intr-adevar, nu este gresit sa iti schimbi parerea. Insa ceea ce cred eu este ca nu iti asumi complet ceea ce ai facut. Reactia unui om care isi asuma ceea ce a facut nu va fi: "Am pierdut o viata intreaga cu jocurile video, insa acum ca mi-am schimbat interesele, voi da toata vina pe jocurile video. Ele sunt malefice si toate corporatiile care le creeaza". Nu. Un om care isi asuma ceea ce face isi spune "Am pierdut o viata intreaga cu jocurile video. Intre timp mi s-au schimbat interesele si consider ca am fost un prost". Insa, atat timp cat vei continua sa dai vina pe jocuri pentru alegerile tale, nu cred ca iti vei asuma greselile.

Atitudinea ta imi aminteste de un mine in adolescenta si de timpul pe care l-am pierdut placand un tip. Si eu fusesem doar una dintre celelalte zeci care alergau dupa fundul lui. Acum cand ma gandesc imi spun: "Ce naiba a fost in capul meu de l-am placut? Era un pierde-vara si un idiot si nici macar nu arata atat de bine". Asta inseamna ca ma duc la si il iau la bataie si ii spun ca este malefic si incep sa le spun toate tipelor care il vad pe strada: "Ai grija! O sa isi bata joc de tine! Va intra in mintea ta si apoi iti va frange inima!" Nu. Pentru ca nu este vina lui ca toate fetele se tineau dupa el. Toate stiau ca o sa isi piarda timpul cu el si ca el le va frange inima, dar tot dupa el alergau. Insa nu il pot condamna pe el pentru ca eu mi-am pierdut o buna perioada din adolescenta cu gandul la el si probabil am pierdut sansa de a cunoaste alti tipi mult mai ok din cauza lui.

A fost placerea mea. Eu apreciez ca ai reusit sa iti un ton neutru intr-o conversatie in contradictoriu. Rar gasesti chestia asta in oameni si si mai rar pe TPU, deci este de apreciat. tongue Cat despre conversatie, let's agree that we disagree. laughing

| anonim_4396 explică (pentru OoBunnyoO):

Gresesti,exista o substanta care sta la baza dependentei,se numeste dopamina.
Corpul elibereaza doze foarte mari de dopamina la fiecare item important colectat.
Deci da,exista substante care ne afecteaza modul de gandire.Dar dozele astea de dopamina nu sunt secretate doar cand am realizat ceva,ne sunt oferite pe tot parcursul progresului,astfel incat sa continuam, over and over again. (perfect pentru o dependenta)
Chestia cu dopamina e ca ti se ofera mai multa cu cat scopul e mai greu.(perfect pentru dependenta)
Tu cand te concentrezi pe joc uiti de lumea reala, e normal, in momentul ala jocul e lumea reala pentru creierul tau, iar cateva ore de joc secreta aceiasi cantitate de dopamina pe care ai primi-o daca ai primi un cadou,daca ai castiga o olimpiada, daca ai urca un munte...etc.
Jocul preia functiile lumii reale, la propriu.
Noi ca oameni suntem programati sa abuzam si sa repetam acelasi lucruri daca am vazut ca merg.E cel mai normal lucru din lume.De asta jocurile repetitive au succes.
Dopamina se elibereaza de multe ori, inclusiv cand vezi de exemplu un poster cu un joc care-ti place.Simpla idee de a te gandi la joc, de a fi pasionat de joc secreta dopamina.

| UnBroken2016 a răspuns (pentru anonim_4396):

Pentru unu care "nu are nimic cu jocurile" ai o mentalitate cam dusa cand vine vorba de jocuri. Cum unu ii place sa stea 12 ore la counter-strike sau naiba stie ce, asa e si ala care se uita la toate meciurile de la echipa preferata. ITi place sa crezi ca e o conspiratie ceva la mijloc vad laughing.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, stiu ca exista dopamina. Insa, una este dopamina dependenta de o substanta ingerata direct si atunci da, poti da vina pe drogul respectiv si pe adictie si alta este dopamina cand este eliberata facand o activitate placuta care nu depinde de o nicio alta substanta ingerata. Oamenii elibereaza dopamina in timpul oricarei activitati placute. Inclusiv in timp ce mancam, ne jucam carti, petrecem timp cu prietenii, facem sex, dansam etc. La fel sunt si jocurile. Jocurile nu iti introduc in corp nicio substanta in mod direct care sa creeze dependenta. Din cauza asta nu le poti compara cu drogurile. Le poti compara insa cu orice alta activitate placuta. Din cauza asta vei vedea ca unii oameni vor fi dependenti de jocuri, altii de sex, altii de pescuit, altii de vizionat seriale. Pentru ca unii oameni vor elibera mai multa dopamina in functie de activitatea care le face cea mai mare placere. Jocurile video fac parte din categoria asta. Din cauza asta exista variatie si din cauza asta nu vei vedea toti indivizii de 20 de ani pasionati de jocuri video. Pentru ca aici este vorba de taria individului, predispozitia spre un caracter dependent sau nu si placerile personale.

In timp ce heroina, cine a pus mana pe ea, va fi dependent. Nu exista variatie. Vezi foarte bine, ca nu toti indivizii sunt dependenti de jocuri video, precum sunt de tutun sau de heroina. Si asta pentru ca nu exista nimic in jocuri care sa te influenteze sa cumperi mai mult, nu exista nicio substanta care intra in corpul tau si determina secretia de dopamina. In cazul jocurilor dopamina este eliberata la fel ca si in cazul oricarei alte activitati placute.

| anonim_4396 explică (pentru UnBroken2016):

Nu e vorba de o conspiratie, nu e vorba nici macar de ceva ascuns.Lucrurile astea le poti vedea si tu, si eu, si oricine.Sunt evidente.Tot ce am scris despre MC Donalds sunt facts, nu presupuneri.Si majoritatea tacticilor se aplica din pacate si la jocuri.
Daca te referi la propozitia cand am zis ca jocul preia functiile lumii reale, da, e complet adevarat. Faptul ca creierul nostru secreta dopamina pentru ceva ce nu exista cu adevarat demonstreaza lucrul asta. Faptul ca oamenii platesc mii de lei pentru un skin de cutit (care nu are nicio utilitate nici macar in joc) demonstreaza lucrul asta. Faptul ca oameni in toata firea, barbati de 30 de ani (si nu putini) ajung sa fure obiecte virtuale,obiecte care nici macar pot fi monetizate, conturi, de la copii de 12, 13 ani demonstreaza lucrul asta. Faptul ca jucatorii ajung sa pacaleasca alti jucatori doar pentru a ajunge mai sus, toate astea demonstreaza ca al nostru creier percepe jocul ca pe realitate.
Nu am nimic cu joculetele care nu se iau in serios, dar jocurile care se folosesc de tehnici sinistre intra la alta categorie. Majoritatea prietenilor mei se joaca mai multe ore pe zi.Ce as putea sa le fac? In niciun caz nu ii consider prosti...cel putin nu din cauza asta laughing).
Sunt de acord cu ce zice tipul ala in videclipul lui, tot ce zice e adevarat 100% desi ar mai putea fi adaugate si alte tehnici prin care producatorii isi pastreaza jucatorii. Tehnici cum ar fi :eventurile, stergerea contului daca nu intri (asta pe jocurile browser), alea 30 de secunde care trebuie sa treaca in Metin pentru a putea sa iesi(timp in care nu ai voie sa realizezi actiuni in joc). Astea sunt tehnici reale de manipulare.
Nu e nici o teorie a conspiratiei.Munca unui programator de jocuri se imparte in doua felii egale: 1.Sa faca un joc.2.Jocul sa fie atat de addicting incat jucatorul sa nu se poata lasa.
Cunosc multi adolescenti pasionati de fotbal, dar pana acum nu am auzit de cineva care sa se uite zilnic la meciuri de fotbal.

| UnBroken2016 a răspuns (pentru anonim_4396):

Asta putem spune despre orice, si sport si muzica si absolut orice. Pana la jocuri eu mi-as face griji de bautura, tigari, droguri, jocuri de noroc ( aia acolo isi vand si nevestele sa scape de datorii). Jocurile inca sunt chill. Da, sunt multi care omoara pentru o consola, sau mor in fata monitorului dar asta se intampla cand nu gandesti

| anonim_4396 explică (pentru OoBunnyoO):

Da,dar vezi in alcool de exemplu nu exista nici o substanta care sa te faca sa vrei sa bei din nou, dupa ce ti-a iesit din sange. Absolut nici o substanta, cu exceptia dopaminei care isi face simtita prezenta de fiecare data cand un betiv (care a jurat de sute de ori ca nu mai bea) vede o carciuma.Dependentele psihologice pot fi la fel de persistente ca si dependentele de substante. Diferena consta ca, daca tu te duci la spital si rezisti acolo 30 de zile fara ac, ai scapat.
Prea putin conteaza de unde vine substanta asta, ca e secretata de organismul nostru sau ca o injectam, efectul e acelasi, mai vrem.
Ideea e ca noi cand ne jucam nu primim doze ca pentru o activitate normala, cum ar fi curatatul camerei, spalarea vaselor, muncitul in gradina, o excursie, nu primim doze extrem de mari.De ce? Pentru ca daca nu ar fi asa noi am renunta la jocuri si am curata camera, am face excursii, am spala vasele...etc.
Creierul nostru pricepe toate sabiutele si armurile alea ca pe realizari reale si foarte importante.Realizari pe care nu le putem avea in viata reala.
Eu sunt pasionat de caini, de comportamentul lor si am citit doua carti despre dresaj, am urmarit multe video-uri cu dresori care explica pas cu pas comportamentul cainilor.Mi se pare fascinant si da, jocul metin 2 dreseaza oamenii exact ca pe niste caini.E amuzant, dar real.
La inceput cu multe recompense(faci nivel 30 in cateva zile), o recompensa mare la finalul fiecarei sedinte de dresaj(aura de lumina, faptul ca iti poti pune puncte pe competente, sunetul ala placut pe care vrei sa-l auzi din nou ). Momentul e similar cu lasarea cainelui sa fuga cu,, prada'' dupa un exercitiu bine facut.Il face sa creada ca el conduce, si cainele va fi entuziasmat.
Te-ai gandit vreodata de ce toate jocurile MMORPG au un sunet pentru trecerea la alt nivel? Un sunet care nu se schimba niciodata?
Sunetul atat de placut al trecerii la un alt nivel nu e diferit de sunetul produs de clicker( un obiect de baza pentru orice dresor care marcheaza o comanda bine realizata)
Apoi progresul devine din ce in ce mai greu,(faci nivel 60 in cateva luni) trebuie sa depui din ce in ce mai mult efort pentru o recompensa si sa faci acelasi lucruri de sute de ori.Doar asa cainele o sa ajunga sa realizeze perfect comenzile anterioare si sa fie mai entuziasmat decat un tigan care vede un cablu de cupru, atunci cand aude de o comanda noua.
Desi numit free to play, jocul ala ar lua cativa ANI intregi sa fie terminat(nu exagerez deloc) fara sa bagi bani in el, jocul te obliga sa donezi, chestie care mie personal mi se pare o marsavie. Ceva de genul, ai stat cateva sute de ore ca sa ajungi pana aici si nu ai da 50 de lei doar ca sa terminam odata?
Dupa un timp cainele(jucatorul) nici nu mai are nevoie de recompensa.Niciun jucator de metin care a ajuns la nivel maxim nu se poate lasa.Cum sa lasi pur si simplu miile alea de ore si sa-ti arunci munca la gunoi?

| OoBunnyoO a răspuns (pentru anonim_4396):

De fapt, alcoolul intra in cu totul si cu totul alta categorie fata de droguri, tutun si jocuri video. Alcoolul nu provoaca dependenta din cauza dopaminei, ci mai degraba din cauza lipsei acesteia. Principalul efect al alcoolului asupra creierului este inhibitia. Alcoolul va bloca neurotransmitatorii precum GABA si glutamina, neurotransmitatori care au ca efect excitarea neuronilor, insa pe cealalta parte, pe termen scurt va produce endorfine care inhiba senzatia de durere, ceea ce indirect da senzatia de placere.

Pe terment lung, insa are un efect contrar in cazul dopaminei si anume, scaderea acesteia. Dopamina este tot un neurotransmitator excitant, spre deosebire de endorfine ale caror efect este de inhibitie (avem doua tipuri de neurotransmitatori: cu efect excitant si cu efect inhibant. Cei inhibitori anuleaza automat reactia, celor excitanti). Alcoolicii devin dependenti tocmai pentru ca au nevoie de o secretie de dopamina zilnica, care este inhibata de alcool (pentru ca asa cum am spus mai sus dopamina este un neurotransmitator excitant, iar alcoolul blocheaza neutrotransmitatorii excitanti), iar pe cealalta parte productia de endorfine devine insuficienta pentru a cauza aceeasi placere pe care au avut-o la inceput. Poti spune ca vor creste un fel de imunitate la ele, imunitate care totusi nu ii scuteste de nevoia de a se simti bine. De aceea, pe termen lung alcoolicii se vor confrunta cu anxietatea si cu depresia. Mai putina dopamina, mai multa tristete, mai multa nevoie de a bea alcool care la inceput a fost asociat cu placerea.

Alcoolul are aproximativ acelasi tip de efect asupra creierului precum Xanaxul, Valimul sau antidepresivele, care pe termen lung vor avea acelasi efect, anxietatea si depresia. Nu poti compara o substanta ingerata care efectiv va provoca in lant de reactii chimice si fizice in corpul si in creierul nostru cu jocurile video care au acelasi declansator ca orice ce alta activitate placuta, precum pescuitul.

Acum, voi incheia discutia pe seara asta, pentru ca am evitat sa intru in detalii tehnice si mi-ai amintit de restanta mea de la neurofiziologie pe care am avut de dimineata, fix despre acelasi lucru, despre toate numele de neutransmitatori, receptori si toate reactiile chimice care au loc in creier atunci cand ne miscam, cand dormim, cand mancam, cand auzim, cand murim, cand avem dureri, cand suntem fericiti, cand facem scleroza multipla, cand facem alzheimer etc etc. Chestii triste pe care mi-as dori sa le uit momentan.

| anonim_4396 explică (pentru OoBunnyoO):

Succes la examene! big grin

| OoBunnyoO a răspuns (pentru anonim_4396):

Mersi si sa fie! happy

| Sociopat a răspuns:

Un cosmar fara sfarsit
Ce noapte ce zi

| anonim_4396 explică (pentru Sociopat):

Sunt de acord.

| UnBroken2016 a răspuns:

Toti trebuie sa aiba ceva de discutat. CUm e politica, sportul, baietii, fetele asa si aia cu jocurile. Mereu vor fi cei care iau lucrurile prea in seriios, astia de ce ar fi mai diferiti. Uita-te la vegani. Au impresia ca salveaza planeta daca isi mananca iarba din curte. Fiecare cu cat ii duce capul.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cand eram mic eram pasionat de video games. Acuma nu mai am chef de niciun joc. Sunt jocuri care pot provoca dependenta gen World of Warcraft.

| Lihaciu_Lucian_1969 a răspuns:

Mie mi se pare ok, si daca vrei sa te apuci da-mi mesaj la lucianlihaciu05@yahoo.com si iti pot zice cateva jocuri bune pe care le-am jucat sau care le stiu(sunt pasionat)

| IzvorulDeRahat1 a răspuns:

Am o parere foarte buna, iar pentru unii e un hobby ca oricare altul. Asa cum unii sunt microbisti, asa altii sunt jucatori profesionisti de StarCraft. Nu este insa un sport pentru oricine. Dar poti face si bani din asa ceva.

Cine critica asa ceva in necunostinta de cauza (si considera ca e ceva pentru copii) e doar un frustrat si limitat.

Întrebări similare