| MistarGoGu a întrebat:

DE CE nu se implica lumea cand vede pe strada agresiuni fizice chiar si contra copiilor? Este mai mare SILA si lipsa de INCREDERE in Politie sau interactiunea cu ea *(POLITIA)? Sunt speriati de mersul la declaratii, audieri sau ca martori intr-un eventual proces?

Răspuns Câştigător
| Dragobeta a răspuns:

Nu stiu daca asta e motivul. Eu, femeie, intervin mereu. Sunt asa mai al dracului cu javrele astea de oameni. Si mi se intampla ca cei din jur sa ma traga de maneca si sa-mi spuna: "Doamna, lasati-l in pace, ca poate maine va bate si pe dumneavoastra". Nu teama de politie e cauza ci ca nu stiu cum sa intervina, cum sa procedeze. Lasitate cu majuscule si adanc infipta in educatia lor.
Nu pumnii sunt solutia. Asta mai rau ii "aprinde". Ba te mai pot acuza ca i-ai agresat. Dar daca stii sa le vorbesti, rezolvi problema.
Inca nu m-a batut nimeni ca am intervenit. Ca sunt unii care ma privesc chioras, e adevarat. Dar nu am nevoie nici de "buna ziua" de la astfel de oameni.

8 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Foarte multi oameni au fobie de politie. Am intalnit oameni in toata firea, aproape de pensie, care izbucneau in plans cand erau chemati la politie (ca martori impartiali).
Apoi, nu oricine e pregatit sa intervina intr-o infractiune in flagrant. Doza de adrenalina/emotiile sunt foarte mari, pana si politistii cu experienta isi simt inima in gat, cand alearga un infractor aparut spontan in fata lor. Doar cine a trait chestiile astea, stie cu ce se mananca. La modul teoretic pare totul simplu, dar pe teren, reactia naturala preia controlul: s-ar putea sa reactionezi perfect (eu), s-ar putea sa urli ca descreieratul si/sau sa fugi fara motiv (multi). Sau s-ar putea sa reactionezi exagerat, si sa aplici lovituri unui hot de buzunare, ceea ce te transforma pe tine in infractor.
De aceea, multi oameni se feresc de aceste situatii, nestiind cum sa reactioneze. Sau nestiind sa scrie prea bine pe o coala alba, ca o mare parte din oameni intampina probleme in intocmirea unei declaratii rolling on the floor

| MistarGoGu explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Macar operatori de serviciu sa AJUTAM cu o filmare ca acum toti avem telefoane... o fimare poate face cat 100 de martori sau declaratii. depinde in ce moment al agresiunii o surprinzi!
Aia batrani ii inteleg ca aveau sechele de pe timpul Militiei si Securitatii... perfect justificat!

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru MistarGoGu):

Multi "ajuta" cu filmari puse pe tiktok si Facebook, dar pleaca la sosirea politiei, iar filmarile ajung in spatiul public si NU la procurori. Nu sunt sustinute printr-o declaratie, deci nu sunt la fel de utile in instanta precum o declaratie. Fiind distribuite prin diverse conturi si posibil editate, nu mai reprezinta mare lucru ca dovada.
Pe scurt, nu recomand sa scoti telefonul cand vezi oameni care au nevoie de ajutor. Sunt camere de filmat la tot pasul, nu e o prioritate. Prioritate este sa identifici persoanele implicate, si sa ajuti victimele.
Daca esti cu ochii in telefon, nu vei observa constitutia fizica a agresorului, culoarea tenului, parului, hainele cu care este imbracat, etc. O filmare facuta cu frica, scuturata, e aproape inutila.

| MistarGoGu explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Important este sa aiba VOINTA! Au fost cazuri destule cand Politia a folosit filmari de amator chiar si de pe retele sociale cand NU au avut alte mijloace! Copii filmati la volan, batai in strada sau alte chestii! UN politist scoate dovezi din piatra seaca DOAR SA VREA sa isi faca meseria!

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru MistarGoGu):

Politistul se autosesizeaza, identifica si audiaza martorii, iar fapta se stabileste in urma declaratiilor formulate si semnate de cei audiati.
Practic, agentul de politie convinge persoanele implicate sa declare adevarul. Politistul nu foloseste proba video ca proba, el doar se ghideaza dupa ea pentru a face constatarea. Pune intrebari persoanelor astfel incat sa scoata adevarul de la ele.
In schimb, cand este vorba despre o infractiune mai serioasa, daca nu se primeste proba video la timp, adica inaintea intocmirii declaratiilor sub coordonarea politiei, cand se ajunge la procurori si avocati, acestia nu mai pot lua in seama probele video amatoriale.
Politistul constata prin orice mijloace, si aplica legea atunci cand are declaratia pe proprie raspundere a martorului. Procurorul merge pe probe, nu poate trage de limba trecatorii, vecinii, nu poate presupune in baza unui video de pe Facebook.
Martorii conteaza, ca ei pot relata (declara) pe propria raspundere. Declaratiile lor au valoare mare ca probe, nu opinia publica/clipurile de pe net.

| lpavel a răspuns:

De ce? Simplu: de frica sa nu le-o ia si ei pe cocoasa laughing
Deci ai grija cand te implici intr-o altercatie sa fii sigur ca vei fi invingator daca incepe sa cada cu pumni in cap laughing

| ReddY25 a răspuns:

Probabil de frică

| Răpităînnori a răspuns:

Bună întrebarea. Cred că de frică sau din lipsă de educație sau nu le pasă pur şi simplu. Dacă prin parteneriatul şcoală-poliție ar fi educați copiii şi părinții lor când şi cum să intervină ar fi bine.