| Bogdan_7395 a întrebat:

Considerati ca psihologia are sanse de dezvoltare in societate,ca profesie? Aveti incredere in psihologie,ati putea apela la un psiholog pentru ajutor,la un moment dat, in viata voastra?
Va multumesc!

Răspuns Câştigător
| martzian a răspuns:

Psihologul nu da (well, nu ar trebui sa dea) sfaturi clientului sau, nici nu ii spune ce sa faca. El il ajuta sa gaseasca singur raspunsul la problemele existente. Nu doar cei cu psihicul la pamant apeleaza la psiholog. Uneori o faci pentru a preveni depresia sau alte situatii grave. Si, daca nu este cazul, toti o facem pentru a ne putea lua permisul ori pentru a ne angaja.

13 răspunsuri:
| ROB3RT89 a răspuns:

Nu,ce sfaturi primesc de la un psiholog, pot sa-mi dau eu insumi sau sa primesc de la cineva.Numai cei cu psihicul la pamant apeleza la psiholog.Am avut anumite momente mai delicate in viata, dar totul a venit din subconstient.Cred ca psihologia s-a dezvoltat deja, sunt multi indivizi care apeleza la psiholog.

| AxelBv a răspuns (pentru ROB3RT89):

Crede-ma ca fiecare persoana are momente de slabiciune in care ar avea nevoie de un psiholog. Uita-te la rata sinuciderilor in randul adolescentilor, sfatul unui psiholog poate i-ar fi ajutat. De asemenea psihologul te poate ajuta in alegerea unei scoli sau a unui domeniu de munca prin teste vocationale pentru a-ti descoperi punctele forte si cele mai slabe.

| ROB3RT89 a răspuns (pentru AxelBv):

La ce mentalitate au unii, nu ma mira faptul ca se sinucid ca ia parasit iubita si alte chesti puerile! Avem opini diferite despre psihologie, dar cum am spus mai sus, pot sa ma auto euduc.Meseria mi-am ales'o dupa bunul plac, n-am avut nevoie nici de psiholog din ce sfatul parintilor care vreau altceva! Le-am explicat furumos ca in viata e bine sa-ti faci cariera intr-un domeniu care iti place.Aum sa revenim la subiect, cred ca am deviat putin.Sa nu ma intelegi gresit, psihologul te ajuta, dar ce sfaturi primesti de la el, poti sa le gandesti si singur.Cat despre calitati si puncte forte, majoritatea indivizol le cunosc...

| AxelBv a răspuns (pentru ROB3RT89):

Robert, intr-o anumita masura ai dreptate. Dar pentru a te autoanaliza, a intelege de unde vin problemele tale si cum sa treci peste ele, ai nevoie de ceva experienta de viata, nu toata lumea e in aceiasi situatie. Trebuie sa recunosti ca oamenii sunt diferiti, iar unii au nevoie de ajutor.

| ROB3RT89 a răspuns (pentru AxelBv):

Da,asa este!

| martzian a răspuns (pentru ROB3RT89):

Inca o data, un psiholog bun nu iti da sfaturi, ci te ajuta sa gasesti singur calea prin situatia de criza. Faptul ca tu nu ai fost (Doamne fereste nici nu iti doresc sa ajungi) intr-o situatie de viata critica, nu inseamna ca toti cei care au fost sunt mai slabi - sau mai rai - decat tine. Exemplele de oameni care cedeaza emotional, facand greseli grave, le vei vedea in fiecare zi la jurnalele de stiri. Multe dintre acele drame nu ar fi avut loc daca omul nu ar fi asteptat sa fie prea tarziu (cu aroganta comuna care ne spune: eu nu am nevoie de ajutor, eu ma descurc singur). Nu iti cer sa fii de acord cu mine, ci doar sa mai reflectezi un pic.

| ROB3RT89 a răspuns (pentru martzian):

Nu pot sa zic ca nu sunt de acord cu tine, ma-as minti singur! Am fost si eu in situati mai critice in viata, dar am meditat singur problemele.Pentru cei slabi de inger, un psiholog e egal cu 0.Sunt oameni care sunt dependenti de parerile altora si se emotioneaza foarte repede.Ei cand au o problema mai delicata, cred ca sinuciderea e o solutie.Repet,sa nu crezi ca nu sunt de acord cu tine.Ai si tu dreptate, dar am si eu! Sunt fel si fel de oameni, poate vei fi uimit de taria de caracter a anumitor indivizi si de slabiciunea altora...

| martzian a răspuns (pentru ROB3RT89):

Psihologul nu da (well, nu ar trebui sa dea) sfaturi clientului sau, nici nu ii spune ce sa faca. El il ajuta sa gaseasca singur raspunsul la problemele existente. Nu doar cei cu psihicul la pamant apeleaza la psiholog. Uneori o faci pentru a preveni depresia sau alte situatii grave. Si, daca nu este cazul, toti o facem pentru a ne putea lua permisul ori pentru a ne angaja.

| IMC90 a răspuns:

Nu-mi place sa apelez la nimeni.
Nu vreau sa-mi puna cineva gandurile-n ordine, daca eu n-am facut asta o viata
Gasesc meseria asta complet inutila. Dar poate am eu personalitatea prea puternica, si d-aia.

| IMC90 a răspuns:

Stiu foarte bine la ce te referi. Si stiu la fel de bine ca nimeni n-are mai multi asi in maneca decat mine.

| harciog a răspuns:

E clar ca se dezvolta dar nu sint pentru.Mai degraba as opta ca omul sa realizeze ca se poate recupera singur si s-o faca.

| martzian a răspuns:

Din pacate societatea romaneasca este inca la inceputurile educatiei sale in ceea ce priveste acest domeniu de activitate. Unele dintre raspunsurile de aici demonstreaza lucrul acesta. El se dezvolta, incet dar sigur, pe masura ce ne noi insine ne dezvoltam, invingand erorile culturale - hai sa le spunem mituri babesti.

Beneficiile psihologiei deja se regasesc in toate ariile si domeniile de activitate (de la abordarea, prevenirea, depasirea problemelor emotionale si pana la domenii cum ar fi publicitatea, selectia de personal, orientarea profesionala si de cariera, etc.). Ea si-a demonstrat utilitatea si, a apela la un psiholog bun (ca in orice domeniu psihologii sunt mai mult sau mai putin competenti) pentru noi sau pentru cei dragi ai nostri, nu este deloc un semn de slabiciune, nici o pierdere de vreme si de bani, ci o alegere inteleapta.

| AxelBv a răspuns:

Psihologia este un domeniu in continua dezvoltare, in tarile din vestul Europei fiind foarte cautata. In Romania inca nu este la fel de populara, dar vremurile se vor schimba.
De ce sa nu mergi la psiholog, e ceva foarte normal.

| hellchild a răspuns:

Da, deja se dezvolta.Nu, nu toti psohologii sunt buni, insa cei care isi fac meseria li se duce vestea, deci au sanse de castig.Plus ca lume intelege ca psiholog nu e acelasi lucru cu psihiatru.