| Alex a întrebat:

De ce catolicii au purgatoriu? Ce fel de catolici au purgatoriu? Romano-catolici, greco-catolici sau toti?

3 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Purgatoriuuu? si eu ma purgatorez la popa sub astrahan, dar sunt rau format

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Toti catolicii cred in Purgatoriu.

Si ortodocsii cred in Purgatoriu, insa nu vor sa recunoasca.

Biblia ne invata ca daca cineva moare si intra in iad, nu mai poate iesi de acolo (vezi pilda lui Isus cu bogatul si saracul Lazar).

Cei din rai deja sunt salvati, deci nu mai au nevoie de rugaciunile noastre.

Asadar, daca din iad nu se poate iesi, de ce se roaga Biserica Ortodoxa pentru morti? Pentru cine face parastase?

In cateva cuvinte, Biserica Catolica invata, bazat pe Biblie, ca Purgatoriul este un loc de curatire prin foc inainte ca sufletul sa intre in rai. Pentru aceste suflete se roaga si Biserica Ortodoxa sa fie iertate.

| AVAAVA a răspuns (pentru anonim_4396):

Exista o mare diferență între purgatoriu catolic și iad.
In purgatoriu sufletele păcătoase sunt curățate prin foc și chin înainte sa fie transferate în rai.
In iad, comform credinței Ortodoxe, sufletele pentru care se roagă cei vii drepți în credința, primesc o ușurare în timp ce așteaptă marea judecată, sau sunt scoase din iad și puse în așteptare în rai pana la Marea Judecata Finala.
De ce aceata practica? Pentru ca rugăciunea face minuni și îl poate sensibiliza pe Dumnezeu. Însuși Dumnezeu ne-a poruncit sa ne rugam pentru cei păcătoși, Iisus mantuind în ultima clipa pe tâlharul de pe Cruce.
Noi, oamenii, niciodată nu vom ști cine a decedat cu păcate care nu se pot ierta sau dacă pe aceștia Dumnezeu îi va scoate din iad, ci noi avem datoria de a ne ruga și de a-i pomeni în jertfele și milostenia noastră. Singur Dumnezeu cunoaște și faptele bune și faptele rele, precum și gândurile și năzuințele noastre, ale tuturor.Pentru cei care au trecut hotarul vieții pământești, Sfântul Apostol Pavel recomandă „să facem rugăciuni și mijlociri". În Biserica primelor secole, în prima parte a perioadei patristice, s-au îndătinat rugăciunile pentru cei adormiți ca o modalitate de exprimare a legăturii strânse între cei vii și cei adormiți. Creștinii au avut întotdeauna convingerea că Dumnezeu Cel Iubitor de oameni Se milostivește mai mult de om atunci când observă că el se roagă și lucrează nu numai pentru mântuirea sufletului său, ci și pentru mântuirea aproapelui.

Întrebări similare