| T0T a întrebat:

I-ați recomanda unui tip timid să meargă undeva cu un colectiv? Adică există posibilitatea ca lucrul ăsta să îl ajute dar și posibilitatea să nu se integreze și să se simtă prost. Ce i-ați mai recomanda?

Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

In general, persoanele timide sunt introverte. Daca este o persoana timida si introverta, atunci nu are nevoie sa iasa afara pentru ca nu se va relaxa in compania altora. Va veni acasa mai extenuat decat a plecat.

Mai exista doua optiuni. Poate fi o persoana timida care sufera de anxietate sociala sau este o persoana timida extraverta.

Daca este o persoana timida care sufera de anxietate sociala, atunci probabil va sti ca daca iese cu un grup de prieteni va sta si se va intreba obsesiv asupra tuturor gesturilor pe care le-a facut, asupra felului in care a fost tratati de altii si asupra presupuselor intentii pe care altii le-au avut in timp ce i s-au adrestat, atat pe perioada iesirii, cat si in noaptea respectiva si in zilele ce vor urma. Prin urmare, din nou, nu se va relaxa.

Numai daca este un extravert timid exista cazul sa se relaxeze iesind cu alte persoane.

Ideea este ca solutia mea ramane. Eu, ca observator, nu am de unde sa stiu cu ce persoana am de-a face. Poate fi oricare dintre cazurile de timid de mai sus. De asemenea, dupa cum spuneam, poate fi un timid fericit cu situatia sa, sau poate fi un timid nefericit cu situatia sa. Insa, ideea este ca singura persoana care stie ce este cel mai bine pentru ea este persoana aflata in cauza, pentru ca ea stie lucrurile care o fac cel mai mult fericita, eforturile depuse si raportul dintre efortul depus si rasplata de dupa. Se merita sau nu? Nimeni nu poate raspunde la intrebarea asta in locul ei.

64 răspunsuri:
| laSoledad a răspuns (pentru T0T):

Cand spui timiditate, daca am lua-o logic si rational, de ce i-ar putea fi chiar asa frica? In fond, suntem doar oameni. Nu merita sa cazi prada timiditatii fata de oameni.

| T0T explică (pentru laSoledad):

Fricile nu sunt întotdeauna logice și raționale, ele sunt oricum în mare instinctuale. Sunt lucruri, emoții ce nu le poți controla în întregime oricât ai dori chiar dacă ele nu sunt benefice.

| laSoledad a răspuns (pentru laSoledad):

Tocmai pentru ca sunt instinctuale, am condus firul conversatiei la ideea de rationalitate. Frica izvoraste din necunoscut, iar necunoscutul odata elucidat prin ratiune, fie el oricat de infim comparativ cu negura fricilor omenesti, determina omul sa scape de frica.

food for thought (or hilarity):
https://m.youtube.com/watch?v=BHlXv8XdHpg

| T0T explică (pentru laSoledad):

Crede-mă că poți trata situația cât de rațional vrei, nu poți scăpa în întregime de instincte și de predispozițiile pe care le ai(e pe principiul că nu poți schimba un om sau pe tine decât în anumite limite). Sunt chestii înscrise în codul tău genetic pe care nu merge să le modifici doar cu rațiunea. De exemplu dacă ești o fire emotivă și dai să zicem un test ușor mâine dar foarte important e imposibil să nu ai emoții doar deoarece gândești tu rațional și pentru tine e clar că vei ști să îl rezolvi. E o chestiune involuntară. Probabil nu ești genul acesta ca să înțelegi mai bine dar poți căuta alte caracteristici ale tale, din caracterul tău, ce nu vei putea să le schimbi chiar dacă vrei. Nu suntem ființe care sunt ghidate strict de rațiune chiar dacă suntem în stare să judecăm rațional o situație, modul în care o tratăm nu are cum să nu fie influențat și de modul nostru de a fi și de a face lucrurile, de emoțiile și instinctele noastre involuntare pe care le poți controla într-o măsură însă nicidecum elimina.