| DumitruS a întrebat:

Si daca furtul e mai natural decat credem noi? Am scris despre asta aici, dar inca ma roade intrebarea: https://infrasunete.eu/hotia-in-sange/

Voi ce ziceti, avem hotia in ADN sau nu?

8 răspunsuri:
| Dismally a răspuns:

Este natural deoarece si animalele sau insectele fura de cate ori au ocazia. Multe lucruri ar putea fi considerate naturale dar daca tot pretindem ca suntem inteligenti / civilizati, ar trebui sa renuntam la astfel de lucruri.

| DumitruS explică (pentru Dismally):

Pai asta ziceam si eu. Nu incurajez furtul in nici un fel, doar remarcam faptul ca se afla totusi in ADN-ul nostru.

| PersonajFictiv a răspuns:

"Eu sunt câmpul de bătaie dintre doi lupi: unul alb şi unul negru. Lupul alb este bun, blând şi inofensiv. El trăieşte în armonie cu tot ceea ce se găseşte în jurul lui şi nu se simte atacat atunci când nimeni n-a avut această intenţie. Lupul bun luptă doar dacă e corect să o facă şi când trebuie, pentru a se proteja pe el sau pentru a-şi apăra familia. Are grijă de toţi ceilalţi lupi din haita sa şi nu se comportă niciodată altfel decât este.
Dar în interiorul meu trăieşte şi un lup negru, iar acesta este foarte diferit. El este agitat, mânios, nemulţumit, invidios şi temător. Până şi cel mai neînsemnat lucru îl face să izbucnească într-o criză de furie. Se luptă cu toată lumea, tot timpul, fără niciun motiv. Nu poate gândi limpede, pentru că lăcomia de a avea mai mult, mânia şi ura îl copleşesc. Dar este o mânie inutilă, dragilor, deoarece această mânie nu va schimba nimic. El caută ceartă oriunde merge şi de aceea o găseşte cu mare uşurinţă. Nu are încredere în nimeni şi nu are prieteni adevăraţi.
Nepoții au stat tăcuți și înmărmuriți cu ochii la bunicul lor, când una dintre nepoțele l-a întrebat: „Bunicule, care dintre lupi va câștiga?"
Bunicul a zâmbit și nu a spus nimic pe moment, replicând după aceea: "Lupul pe care îl hrănesc cel mai des".

| DumitruS explică (pentru PersonajFictiv):

Stiu povestea asta dar mi-ar fi placut sa aud o parere nu un cliseu care sa arunce un aer de profunzime asupra postacului respectiv. Noroc!

| LittleBugsBunny a răspuns:

Daca presupunem ca hotia este in adn-ul nostru atunci inseamna ca nu mai avem liber arbitru. X si Y sunt hoti celebri, culplul are copii care vor deveni si ei in mod obligatoriu hoti pentru ca ambii parinti au fost hoti, deci copiii nu au avut alternativa. La fel putem extinde exemplul si la: violatori, pedofili, homosexuali, mincinosi etc.

O practica sociala nu se poate transmite prin adn, cel mult se poate transmite prin educatie. Un copil cu parinti hoti are sanse sa devina hot, dar nu este obligatoriu.

| DumitruS explică (pentru LittleBugsBunny):

Inteleg ce zici, dar eu ma refeream la faptul ca atunci cand suntem copii, furam fara discernamant, este instinctul natural.

| LittleBugsBunny a răspuns (pentru DumitruS):

Instinct natural? daca spui ca e din natura omului sa fure pentru a-si face lui bine, pentru a supravietui in detrimentul altuia cum explici faptul ca de la aceasta stare naturala in care fiecare isi urmarea propiul interes oamenii au ajuns sa coopereze? sa nu mai fure? sa pedepseasca furtul?

Eu cred ca s-a ajuns la aceasta conventie dintre oameni: furtul este daunator pentru ca oamenii au vazut beneficiile cooperarii: produc mai mult impreuna, decat singuri, isi pazesc mai bine avutia impreuna, decat singuri etc. Cand suntem copii furam pentru ca nu ne supunem inca acestei conventii, dar suntem invatati sa nu o mai facem, sa ne supunem societatii pentru ca experienta a aratat ca este dezirabil sa cooperezi. Oamenii nu fura pentru ca le e mai bine pe termen lung.

| DumitruS explică (pentru LittleBugsBunny):

Pai nu trebuie sa explic nimic. happy Ce ai scris tu si ce am scris eu in articol, se pupa, sunt de aceeasi parere.