| Nikcoletta a întrebat:

Dacă cineva din familia mea are coronavirus pot lua si eu chiar dacă ma spăl pe mâini foarte des?
Trebuie sa stau la distanță sau nu am nicio scăpare?

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
25 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Da, il iei garantat, ca-i extrem de infectios, indiferent cat te speli pe maini, fiindca se ia din aer, chiar si dupa 4 ore daca s-a starnutat sau tusit in acea incapere, virusul este activ si contagios.
Nu, din pacate nu ai nici o sansa, daca vreunul din familia ta il ia, toti il luati!

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca locuiti in aceeasi casa si aia avut contact cu el e foarte probabil. Avand in vedere ca cineva din familie are banuinesc ca esti testat si tu totusi

| CataCatalin994 a răspuns (pentru suntserios):

Testarea nu se face obligatoriu, trebuie sa vrei tu si costa 350 de lei.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu ai.

| Emma30555 a răspuns:

Nu e obligatoriu sa îl iei deci încearcă sa păstrezi cumva distanta, purtați masca când stați împreună, sa dezinfectezi obiectele comune, etc

| Aasdfghj a răspuns:

Buna! Daca locuiti in aceeasi casa, persoanele care sunt infectate ar trebui sa stea izolate si sa poarte masca cand ies din camera. Deasemenea toate suprafetele ar trebui dezinfectate, mastile folosite sa le arunce in saci sau pungi pe care sa le lege. Ar fi bine ca tu sa te ocupi de a face mancare si sa le-o lasi la usa camerei. Cand faci asta, poarta masca si manusi si dezinfecteaza farfuriile si tacamurile, desi o buna solutie ar fi sa folosesti ustensile de unica folosinta. Nu pune mana murdara pe masca, in special in interiorul acesteia care vine in contact cu gura si nasul. Poti sa refolosesti masca de maxim 3 ori, dezinfectand-o cu apa fiarta in care o lasi in jur de 15 minute, desi cea mai buna solutie ar fi sa le arunci dupa folosire. Limiteaza iesirile tale in oras iar la cumparaturi si in transportul in comun poarta masca, in cazul in care te infectezi si tu, sa nu infectezi si pe altii. Deasemenea sa dezinfectezi manerele usilor si gemurilor, intrerupatoarele, manerul de la frigider, robinetele. Grija mare si ar fi bine s ate testezi ai tu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Persoana in cauza trebuie să se izoleze de restul familiei pentru a nu face contact si igienă totală pentru a nu contacta virusul. Cunosc pe cineva care a avut coronavirus, iar restul familiei nu l-a luat nimeni...Dar trebuie sa nu faceți contact unul cu altul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ideal ar fi sa locuiti separat, dar daca nu ai unde sa te duci nu prea ai scapare. Trebuie sa fii foarte atent, sa stai cat mai mult singur in camera ta, sa ai grija la igiena si sa eviti cat poti persoana contaminata. Adica sa nu va atingeti, sa nu va luati in brate etc.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Stai frate linistit ca nu patesti nimic
si nu te mai spala asa des ca poate faci vreo toc

| aneliram a răspuns:

Nu este neaparat sa iei si tu, dar trebuie, dar pastreaza distanta, etc., poate ai mai multe sanse sa nu iei.

| aneliram a răspuns (pentru aneliram):

Cunosc un caz asemanator.

| vmalex21 a răspuns:

Oare daca ar fi fost vorba despre gripa ati fi avut aceeasi problema?

| suntserios a răspuns (pentru vmalex21):

De ce esti un carnat in plus care vrea sa exprime pe ocolite ca e doar o gripa?

| vmalex21 a răspuns (pentru suntserios):

Atat ai reusit sa intelegi cu mintea ta odihnita? Nu stiu ce carnati visezi, du-te mai bine la un miting electoral ca poate iti vor da si tie o rasplata ca sa nu mai faci foamea pe aici.Pana una alta astia ca tine au mai multe sanse sa ajunga prin clinici de psihiatrie pe fondul Coronavirsului.

| suntserios a răspuns (pentru vmalex21):

Era ceva mai mult de inteles din raspunsul tau de 2 lei?

| minrest a răspuns (pentru vmalex21):

Ce gripa visezi? Vorbim de un virus nou, nu e ruda cu virusul gripei, si este mai contagios decat gripa. Iresponsabilule.

| vmalex21 a răspuns (pentru minrest):

Vezi ca esti si tu habarnist? Virusul asta exista de mii de ani.Cauta pe Google inainte sa scrii tampenii.

| vmalex21 a răspuns (pentru suntserios):

Un raspuns dat pe masura intelectului tau.Am incercat sa iti explic ca la cresa dar se pare ca nici asa nu intelegi.Du-te mai bine cu aia 2 lei sa iti cumperi o acadea si lasa bagarea de seama inutila.

| suntserios a răspuns (pentru vmalex21):

Atat ai de zis dupa un raspuns de 2 lei? Nu prietene, virusul nu exista de mii de ani. Familia de coronavirus exista de mii de ani.

| minrest a răspuns (pentru vmalex21):

Famila de virusi numiti coronavirusi, exista de mult, dar acest coronavirus a suferit o mutatie si a trecut la om, cu cateva luni in urma, deci este un virus nou. Iar virusii noi, care nu au evoluat impreuna cu omul, fac ravagii.

| vmalex21 a răspuns (pentru minrest):

Incearca sa recitesti de cateva ori ceea ce ai scris si daca ai totusi un nivel intelectual decent vei vedea ca te contrazici.Ca fapt divers, 95% din cei decedati aveau patologii(alte boli)si majoritatea destul de grave.Cand ai insuficienta cardiaca grava, leucemie sau diabet poti sa mori si de la gripa sezoniera.

| minrest a răspuns (pentru vmalex21):

Nu ma contrazic de loc, pur si simplu nu intelegi deloc problema. Una este sa existe o famile de virusi, alta un virus anume. Una este sa existe un virus care paraziteaza lilieci, alta sa sufere o mutatie care sa ii permita sa treaca la om, devenind, prin mutatie, un virus nou. Multi bolnavi au ramas cu sechele respiratorii severe.

| Elelei a răspuns:

Nu doar prin atingerea mainilor se transmite. E nevoie de igiena totala. Se transmite chiar si prin respiratie. De aia se poarta masti in public.
E mai bine ca persoana infectata sa se izoleze complet de familie. Daca toti in afara de tine au virusul, mai bine muta-te la bunici sau alte rude apropiate dar sanatoase.

| Cksihja a răspuns (pentru Elelei):

Vrei să infectezi pe toată lume cu sfatul tău, sub nicio formă nu te muți dacă cine va din familie are virusul sau e bolnavă mai ales lângă cei bătrâni.

| Elelei a răspuns (pentru Cksihja):

Ai reusit sa intelegi exact pe dos. Cum?