| Kittlinealiss a întrebat:

Am o problema, îmi vine ciclul neregulat. Și nu știu din ce cauza, îmi e foarte frică să nu am ceva. Luna aceasta trebuia să îmi vină pe 25 și nu mi-a venit. Nu am niciun simptom. Din ce cauza poate fi? Nu cred că este o sarcină pentru că nu am întreținut relații sexuale.

7 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

In cazul tau, organismul tau se confrunta cu o serie de probleme (boli, afectiuni, sindrom, etc.) a caror natura este strict hormonala.
De regula in astfel de situatii se constata prin intermediul unor consultatii medicale, faptul ca in cele mai multe cazuri ovarele sunt afectate de asa numitul sindrom al ovarelor chistice sau polichistice (SOC/SOPC) si din acest motiv cele 2 ovare afectate NU reusesc sa dezvolte, sa creasca, sa maturizeze si sa elibereze ovulul din folicul dupa un anumit timp precis si bine stabilit. Ca urmare a acestui fapt/motiv ciclu menstrual devine NEREGULAT a carei lungime devine imposibila de a fi anticipata. Chiar de la inceput trebuie sa stii ca ciclul menstrual NU este influentat, modificat sau conditionat de factori externi. Pornirea sangerarii menstruale este dirijata STRICT hormonal si din acest motiv pot sa existe cicluri menstruale REGULATE dar la fel de bine si din nefericire cele mai multe cicluri menstruale sunt de fapt cele NEREGULATE. Caracteristica principala a ciclului menstrual NEREGULAT este insasi IMPREDICTIBILITATEA, privind atat momentul de incepere/producere a menstruatiei cat si anticiparea lungimea ciclului menstrual, fiindca nu exista un reper fix fata de care sa se poata calcula/prezice sau determina atat ziua de ovulatie cat si a perioadei fertile. In situatia prezentata in intrebarea ta, se poate afirma fara greseala ca este vorba de o dereglare hormonala destul de importanta, situatie care apare si care se poate produce doar din cauza activitati foarte proaste si incorecte a uneia sau a mai multe glande endocrine.
Fiindca o caracteristica principala a unui ciclului menstrual NEREGULAT este de asemenea si IMPREVIZIBILITATEA, reiese ca lungimea ciclului poate sa difere de la un ciclu la altul si diferentele sa fie chiar foarte mari uneori chiar de multe saptamani sau luni. Modificarile privind lungimea care uneori poate fi foarte diferita dar si foarte lunga a ciclului, de fiecare data se datoreaza dereglariilor hormonale care apar pe fondul functionarii incorecte/defectuoase a glandelor endocrine (tiroida, hipofiza, glanda pituitara, folicul ovarian, ovare, etc.) care nu produc la timp si in cantitatile normale si intr-o proportie echilibrata a celor doi hormoni feminini estrogen si progesteron. Aceste deficiente hormonale provoaca ovulatii imprevizibile care pot sa aiba urmari prin producerea unor menstruatii atipice, slabe cantitativ, de regula imprevizibile, imposibil de a fi determinate exact. Aceasta situatie destul de neplacuta poate fi remediata doar medical, prin efectuarea unui set complet de analize endocrine si ulterior pe baza rezultatelor obtinute medicul ginecolog in colaborare cu medicul endocrinolog, va fi in stare sa analizeze si sa determine situatia reala/exacta si sa iti indice tratamentul hormonal de urmat pentru a incerca sa ti se regleze ciclul menstrual. In caz contrar toata viata ta te vei confrunta cu dereglari din ce in ce mai dese si mai intense si de asemenea cu teama constanta/permanenta si stresul provocat de teama de a nu apare o sarcina nedorita dupa inceperea vietii sexuale. Probabil ca orice medic ginecolog specialist dupa o consultatie serioasa iti va prescrie folosirea de pastile anticonceptionale o anumita perioada de vreme pentru a se regla ciclul menstrual. Multa sanatate!

| Kittlinealiss explică (pentru corbulalbrosu):

Este adevărat că dacă am ciclul neregulat, există posibilitatea de a fi infertilă?

| ancaval a răspuns (pentru corbulalbrosu):

Dar ai întrebat-o câți ani are? Când a venit primul ciclu? Că dacă are 14 ani, atunci ai scris mult și degeaba. Durează câțiva ani până se reglează.

Și de ce anticoncepționale? Să-și distrugă sănătatea? Care sunt efectele secundare ale acestor pastile? Eu nu pot să cred că un medic te bagă rapid pe așa tratament, nu ar trebui, ca pacienta, să accepte așa ceva.

| corbulalbrosu a răspuns (pentru ancaval):

în 2 Martie | Kittlinealiss a întrebat:
,, Salut, sunt in clasa a 11a. Ce credeți că..."
In acest moment fata este in clasa a 12-a, deci ''in mintea mea proasta'' am considerat ca pur si simplu :
-- este la varsta la care in mod absolut sigur si OBLIGATORIU are ciclu menstrual
-- fiindca in peste 95% din cazuri ciclul menstrual NEREGULAT nu devine REGULAT nici dupa 2 sau mai multe nasteri,
-- hormonii existenti in continutul pastilelor AC chiar daca sunt sintetizati, au structura perfect identica cu cea a hormonilor care sunt produsi in mod natural de catre glandele endocrine existente in organismul femeii, asa ca in niciun caz nici macar NU afecteaza si cu atat mai putin NU vor distruge sanatatea femeilor care folosesc pastila AC uneori chiar si foarte multi ani.
-- fiindca reglarea nivelului celor 2 hormoni feminini esentiali se realizeaza prin administrarea unor cantitati suplimentare si intr-un raport procentual corect de hormon ESTROGEN sau PROGESTERON
Daca tu ai impresia si crezi sau consideri ca toti medicii ginecologi care prescriu pastilele AC ca UNIC tratament hormonal adecvat prin care se poate incerca ca in timp sa fie corectata si reglata activitatea hormonale, ca ar fi niste idioti sau imbecili cu 6-9 ani de studii superioare universitare atunci eu nu mai am de facut niciun alt comentariu. rolling on the floor

| corbulalbrosu a răspuns:

Acum 1 minut | Kittlinealiss explică (pentru corbulalbrosu):
Este adevărat că dacă am ciclul neregulat, există posibilitatea de a fi infertilă?
Bineinteles ca exista si o asemenea posibilitate de a fi infertila, DAR/INSA in majoritatea cazurilor de ciclu menstrual NEREGULAT sau chiar si in cazul ciclului foarte DEREGLAT, o asemenea posibila situatie/stare de ''infertilitate'' se apreciaza ca este/poate fi : de la foarte la extrem de mica.

| ancaval a răspuns:

Nu știu câți ani ai. Contează vârsta.

Probabil e vorba de amenoree secundară. Mergi la medic.

| ancaval a răspuns:

Eu nu i-am făcut în nici un fel pe medici. Apreciez munca lor și știu că avem și medici de 10, nu toți, totuși.

Eu o sfătuiesc să meargă la medicul de familie, să i-a o perioadă niște vitamine, poate corpul are nevoie de puțin ajutor, să facă o pauză, să i-a din nou vitaminele și de abia atunci să vadă cum e. Deficitul unor vitamine pot să o afecteze serios, doar că fata nu a dat multe detalii și nu știm simptomele toate.
Să NU se arunce direct pe tratamente hormonale, că astea au efect pe termen scurt și reacții adverse și ea suferă, nu noi. Și toată viața o vezi la ușa ginecologului, căutând rezolvare.

Mai departe e alegerea ei.